Zsolt Simon. FOTO: HN/Pavol Funtal
StoryEditor

Zsolt Simon chce jednotnú maďarskú kandidátku, Aliancia ďalšiu volebnú stranu odmieta

23.01.2023, 09:54
Autor:
TASRTASR

Aliancia nevylučuje, aby sa na jej volebnej listine objavili aj kandidáti Maďarského fóra. Vytvorenie ďalšej volebnej strany a zoznamu však považuje za neprijateľné a mätúce. Vyplýva to zo stanovísk strán.

Maďarské fórum má záujem vytvoriť jednotnú maďarskú kandidátku v podobe volebnej strany. Okrem predstaviteľov Aliancie chce dať na nej priestor aj ostatným politicky angažovaným predstaviteľom maďarskej národnosti.

Aliancia nevylučuje, aby sa na jej volebnej listine objavili aj kandidáti Maďarského fóra. Vytvorenie ďalšej volebnej strany a zoznamu však považuje za neprijateľné a mätúce. Vyplýva to zo stanovísk strán.

"Cieľom (jednotnej maďarskej kandidátky) je maximalizovať voličskú podporu na juhu Slovenska pre maďarskú kandidátku stojacej na správnej strane a pripravenej na spoluprácu s demokratickými stranami," uviedol predseda MF Zsolt Simon.

Simon absolvoval minulý týždeň podľa svojich slov prvé rokovania s podpredsedom Národnej rady SR a predsedom strany Nova Gáborom Grendelom, aj delegáciou strany Aliancia. Osloviť plánuje aj bývalú štátnu tajomníčku ministerstva školstva Moniku Filipovú, ako aj okresných a krajských predsedov slovenských demokratických politických strán z južných okresov Slovenska.

Aliancia rokovania s MF potvrdila, ďalšie je v pláne začiatkom februára. "Strana Szövetség-Aliancia vznikla v záujme čo najširšej jednoty a jej brány, okrem extrémistov, sú otvorené pred každým, kto skutočne chce pomôcť našej komunite a pracovať pre naše regióny. Preto nevylučuje, aby sa na jej volebnej listine objavili aj kandidáti MF," uviedla hovorkyňa strany Klára Magdeme.

Aliancia však odmieta vytvorenie ďalšej volebnej strany. Ako poukázala, jednotné zastúpenie Maďarov v miestnych a župných zastupiteľstvách po posledných voľbách už úspešne funguje.

Pripomenula, že Aliancia vznikla po náročných rokovaniach z troch strán - Strana maďarskej komunity, Most-Híd a Spolupatričnosť, ktoré v zjednotenej strane fungujú prostredníctvom platforiem.

01 - Modified: 2024-04-07 13:52:04 - Feat.: - Title: Šéf Aliancie Forró pre HN: Splnili sme cieľ. Som rád, že aj Maďari k tomu pomohli (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-03 16:44:02 - Feat.: - Title: "Garant vzťahov s Maďarskom." Členovia predsedníctva Aliancie podporili Pellegriniho 03 - Modified: 2024-03-28 11:58:52 - Feat.: - Title: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna, tvrdí Čaputová o NATO 04 - Modified: 2024-03-27 16:35:18 - Feat.: - Title: "Hazard so stranou." Forró podporil Pellegriniho bez diskusie, člen predsedníctva Aliancie sa cíti podvedený 05 - Modified: 2024-03-19 17:30:00 - Feat.: - Title: Prezidentský kandidát Forró pre HN: Fico nám sľúbil otvoriť zákon o národnostných menšinách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:59