Rastislav Káčer a Igor Matovič. SNÍMKA: Tasr; Koláž: HnSNÍMKA: Tasr; Koláž: Hn
StoryEditor

Roztržka s Maďarskom: Matovič je nikto, reaguje minister Káčer na šéfa OĽANO, ktorý ho prirovnal k Slotovi

09.02.2023, 14:37
Autor:
dušudušuredred
  • Maďarsko by si podľa šéfa slovenskej diplomacie v budúcnosti mohlo nárokovať slovenské územie.
  • Igor Matovič žiadal, aby sa Rastislav Káčer za tento výrok ospravedlnil, čo však dočasne poverený minister zahraničných vecí odmietol.

Predseda OĽANO Igor Matovič a poslanec jeho hnutia György Gyimesi včera na tlačovej konferencii požiadali dočasne povereného ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera, aby sa ospravedlnil za svoj výrok o potenciálnych nárokoch Maďarska na slovenské územie. 

„Nebudem sa nikomu ospravedlňovať za to, že chránim záujmy svojej krajiny,“ reagoval dnes v príspevku na sociálnej sieti Káčer.

Členov hnutia OĽaNO pobúrili Káčerove slová, ktoré zazneli v utorkovej relácii Na telo plus, vysielanej na Markíze. Moderátora zaujímalo, či je maďarská politika v priebehu desiatich rokov schopná dosiahnuť stav územných nárokov na Slovensko. „Prečo desiatich rokov? Keby bol býval Vladimir Putin úspešnejší, takýmto nárokom by sme dávno čelili," reagoval Káčer a dodal, že je v našom vlastnom záujme, aby ruský líder na Ukrajine neuspel.

Prirovnal ho k Slotovi

Matovič prirovnal Káčera k bývalému predsedovi SNS Jánovi Slotovi, ktorý bol okrem iného známy aj ostrými a často aj vulgárnymi výpadmi voči Maďarsku. Šéf OĽANO tiež pripomenul Slotovu neslávne známu výzvu, podľa ktorej treba vziať tanky a zrovnať Budapešť.

VIDEO: Záznam tlačovej konferencie Igora Matoviča a Györgyho Gyimesiho:

Káčerovo konanie je podľa lídra OĽaNO podlé. Gyimesi ​konštatoval, že maďarskí politici neprejavili záujem o územie našej krajiny. Hlava slovenskej diplomacie dnes Matoviča a Gyimesiho v reakcii označila za parlamentných zabávačov a ich tlačovú konferenciu prirovnala k stand-up výstupu.

Káčer podotýka, že je dôležité vnímať rozdiel medzi kritikou celého národa a kritikou konkrétnej politiky. On podľa vlastných slov robí to druhé. „Nekritizujem Maďarov. Mám sám veľmi dobré maďarské korene, prežil som v Maďarsku päť rokov, elég jól értek magyarul, mám rád Maďarov. Toto nie je konflikt národov. Je to kritika konkrétnej politiky,“ napísal.

Ponúkol paralelu so slovenskou politikou v deväťdesiatych rokoch. „Kto kritizoval Mečiara, nebol nepriateľ Slovenska. Mečiar nebol Slovensko, Orbán nie je Maďarsko, Matovič je nikto a kto je Gyimesi netuším, môžem iba hádať,“ zdôraznil a dodal, že verí v harmonické spolunažívanie oboch národov.

„Bol som vymenovaný za ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky a stále som hlavou štátu poverený touto prácou,“ pripomenul. Tvrdí, že považuje za svoju úlohu chrániť teritoriálnu integritu, suverenitu a slobodu Slovenska. Podľa Káčerovho názoru si každý môže vybrať, aký postoj zaujme. Vyjadril sympatie k osobnostiam ako Štefánik, Masaryk, Hodža, Papánek, Golian, Viest či Havel. Naopak, odmietol byť spájaný s menami ako Henlein, Tuka, Ďurčanský, Tiso, prípadne Biľak.

Maďari si predvolali nášho veľvyslanca

V reakcii na Káčerove vyjadrenia si maďarské ministerstvo zahraničných vecí v stredu predvolalo veľvyslanca Slovenskej republiky v Budapešti.

Štátny tajomník maďarského rezortu diplomacie zodpovedný za dvojstranné vzťahy Tamás Menczer v stredu večer na Facebooku uviedol, že Európa čelí veľkým krízam a v takom prípade sú potrební rozumní politici, no súčasný minister zahraničia Slovenska takým nie je.

"Minister Káčer v zásade útočí na Maďarsko preto, lebo sme za mier a proti sankciám. Ale to nezmeníme, ani keď sa to ministrovi Káčerovi nebude páčiť. Dnes som predvolal slovenského veľvyslanca v Budapešti na ministerstvo zahraničných vecí a povedal som mu, že vyjadrenia Rastislava Káčera sú neprijateľné a nezmyselné klamstvá," napísal Menczer s poznámkou, že maďarsko-slovenské partnerstvo a spojenectvo Vyšehradskej štvorky prežijú také postavy, akým je Rastislav Káčer.

01 - Modified: 2023-02-08 17:05:08 - Feat.: 1 - Title: Káčer sa má ospravedlniť za slová o možnom nároku Maďarska na územie Slovenska, tvrdí Matovič o obvinení 02 - Modified: 2023-02-06 12:09:18 - Feat.: 1 - Title: Karta sa obrátila, Maďari už chodia nakupovať k nám. Ktoré tovary zoženú na Slovensku lacnejšie? 03 - Modified: 2023-02-05 11:32:09 - Feat.: 1 - Title: Nedeľný predaj: Vašečka nechcene ukázal, prečo umožniť homosexuálne manželstvá 04 - Modified: 2023-01-31 15:11:42 - Feat.: 1 - Title: Ak chce Švédsko podporu Turecka pre vstup do NATO, musí konať inak, tvrdí Szijjártó 05 - Modified: 2023-01-31 10:57:10 - Feat.: 1 - Title: Orbán prijal šéfa tureckej diplomacie, rokovali aj o vojne na Ukrajine. Chcú rozvíjať ekonomické vzťahy 06 - Modified: 2023-01-29 11:32:20 - Feat.: 1 - Title: Víťazstvo Pavla je porážkou populizmu. Návšteva Čaputovej mu dodala autoritu, súdia americké a britské médiá 07 - Modified: 2023-01-28 18:17:53 - Feat.: 1 - Title: Primátor Dnipra Filatov nevyberane zaútočil na Orbána. Maďarský premiér prirovnal Ukrajinu k Afganistanu
01 - Modified: 2024-04-15 19:33:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu 02 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-15 17:59:16 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom dohodu o bezpečnostnej spolupráci. S Kyjevom rokuje aj Praha 04 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 09:06