Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Rozhoduje sa o podobe nemocnice Rázsochy. Má to najvyššiu prioritu, tvrdí Lengvarský

09.02.2023, 16:04
Autor:
TASRTASR

Premiér Eduard Heger hovorí o ťažkej situácii s Rázsochami, minister Vladimír Lengvarský o plnení termínov.

Projekt výstavby bratislavskej nemocnice Rázsochy je v ťažkej situácii, pokiaľ ide o jeho financovanie z plánu obnovy. Preto vláda podľa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) prijala krízové opatrenia, ktoré zaväzujú ministerstvo zdravotníctva k aktívnym krokom.

Dočasne poverený šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) deklaroval, že ministerstvo plní termíny dané v časovom harmonograme. Uviedli to v pléne Národnej rady počas štvrtkovej Hodiny otázok. 

Heger: Budeme tvrdo pracovať

"Realizácia projektu Rázsochy z plánu obnovy a odolnosti sa dostáva do najdôležitejšej časovej a organizačnej fázy. Nasledujúce týždne budeme tvrdo pracovať na dosiahnutí časového míľnika v roku 2024, aby Slovensko mohlo podať žiadosť o platbu Európskej komisii. V týchto dňoch rezort zdravotníctva rozhodne o podobe nemocnice," priblížil Heger, ktorého odpoveď na otázky poslanca Mareka Šefčíka v pléne prečítal poverený minister obrany Jaroslav Naď (obaja OĽANO).

image

Skončia Rázsochy len na papieri? Areál budúcej nemocnice spásajú daniele a plot pomaly mizne

Aktuálne sú podľa jeho slov rozbehnuté procesy, ktoré predchádzajú samotnému verejnému obstarávaniu na zhotoviteľa stavby nemocnice.

"Ministerstvo zdravotníctva registruje medializované informácie o spochybňovaní napĺňania míľnikov, preto monitoruje všetky možné komplikácie, ktoré by mohli ohroziť projekt," deklaroval Lengvarský s tým, že projekt univerzitnej nemocnice je najvyššou prioritou.

Komplexný časový harmonogram bol podľa jeho slov vypracovaný zhotoviteľom a objednávateľom, pričom sa aktualizuje z dôvodu zapracovania prijatých rozhodnutí, ktoré môžu mať za následok aj úpravu jednotlivých časových harmonogramov.

V súčasnosti ministerstvo očakáva odovzdanie štúdie uskutočniteľnosti, ktorá bude zapracovaná do kompletnej urbanisticko-architektonickej štúdie.

Lengvarský: Vyžadujeme kvalitu

Lengvarský tvrdí, že stanovený termín 17. február bude splnený. Následne sa má štúdia odovzdať kvôli podkladom pre konzorcium, ktoré vyhralo súťaž na prípravu projektu. "Táto projektová príprava bude odovzdaná do konca augusta, aby sa verejné obstarávanie zhotoviteľa mohlo začať," dodal. Pripomenul, že podľa míľnikov má byť súťaž ukončená v prvom kvartáli budúceho roka, kedy má byť podpísaná zmluva so zhotoviteľom stavby.

image

Exminister Zajac: Krajčí a Lengvarský sú rovnakí. Slovensko na ich rozhodnutia doplatí

​Šefčík sa v doplňujúcej otázke ministra pýtal aj na informácie o údajných sťažnostiach vybraného konzorcia na komunikáciu a odmietanie snahy o odborné zabezpečenie činnosti zo strany Lengvarského rezortu. "Vraj ministerstvo zdravotníctva odmietlo odborníkov, ktorí sa mali zúčastniť na príprave projektov, spoločnosť sa vraj dištancuje od prípadných právnych a iných problémov s neplnením zmluvy a projektu pre budúceho zhotoviteľa diela," uviedol poslanec.

Minister vylúčil, že by na ministerstve bola neochota s niekým spolupracovať. "Pravda je aj to, že vyžadujeme od konzorcia, ktoré vyhralo súťaž, kvalitnú prácu. Veci, ktoré nepovažujeme za dobre urobené, sme neprebrali. To je pravda," ozrejmil.

"Myslíme si, že pokiaľ platíme pomerne veľké peniaze firme, ktorá to má spraviť, mala by dodávať kvalitnú prácu," podotkol s tým, že v tejto chvíli sú tieto otázky vyriešené a naplánované veci postupujú podľa plánu. Zopakoval, že po schválení konkrétneho harmonogramu zo strany Národnej implementačnej a koordinačnej autority rezort pracuje na plnení termínov.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:05