Prezident Slovenskej komory učiteľov. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Učitelia žiadajú o podporné opatrenia pre všetky deti. Hovoria o alarmujúcej situácii

20.02.2023, 12:17
Autor:
TASRTASR

Útvar hodnoty za peniaze upozorňuje, že podpora by mala byt ovela intenzivnejsia uz v predprimarnom vzdelavani a vyrazne viac zdrojov by malo smerovat do prevencie.

Slovenská komora učiteľov vyzýva vládu, aby prijala záväzok z programového vyhlásenia vlády a plánu obnovy a zabezpečila v školách zdravý rozvoj detí a dostupnosť vzdelávania pre všetky deti budovaním a finančnou podporou systému nárokovateľných podporných opatrení. Informoval o tom prezident komory Vladimír Crmoman.

Komora tvrdí, že situácia duševného zdravia detí, na ktorú opakovane upozorňujú odborníci, je alarmujúca. "Ak by mali deti už na škole dostupnú podporu od psychológov a iných odborníkov, vedeli by sme zhoršovaniu ich stavu predchádzať a nemuseli by končiť sebapoškodzovaním, pokusmi o samovraždu alebo vyústiť do skratového konania, ktoré môže ohroziť aj ich okolie," poznamenala komora učiteľov.

Útvar hodnoty za peniaze upozorňuje, že podpora by mala byt ovela intenzivnejsia uz v predprimarnom vzdelavani a vyrazne viac zdrojov by malo smerovat do prevencie.

Tieto odporúčania sú súčasťou navrhovanej novely školského zákona, ktorá má priniesť systém nárokovateľných podporných opatrení vo vzdelávaní jednak na celoplošnú a systémovú podporu všetkých detí a tiež na starostlivosť o deti, ktoré sa vplyvom rozličných bariér ocitli v riziku a vyžadujú skorú odbornú pomoc.

"Pre deti so zdravotným znevýhodnením nedostupnosť takejto podpory, napríklad pedagogického asistenta, častokrát znamená aj nedostupnosť samotného vzdelávania v škole. Z dôvodu nedostatočne vytvorených podmienok dochádza mnoho detí so zdravotným znevýhodnením do školy len na pár hodín týždenne," povedala Zuzana Suchová z Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením

Podpora podľa návrhu novely školského zákona obsahuje podľa SKU len veľmi neisté znenie postavené na spojení "ministerstvo môže prideliť finančné prostriedky" bez ambície skutočne celoplošne zabezpečiť v školách kvalitnú sieť podpory.

"Sociálno-patologické javy medzi deťmi, ale aj rozmanité potreby detí vyžadujú jasné a prioritné rozhodnutie a záväzok vlády aj parlamentu investovať do kvality a prístupnosti vzdelávania, duševného zdravia a podpory všetkých detí," poznamenali zo SKU.

 

01 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 03 - Modified: 2024-03-23 06:09:28 - Feat.: - Title: Najmenší žiaci v Poľsku budú od apríla oslobodení od domácich úloh 04 - Modified: 2024-03-14 16:10:20 - Feat.: - Title: Pozrite sa na výšku príplatkov, ktoré dostanú učitelia v jednotlivých mestách. Vyplácať sa budú už čoskoro 05 - Modified: 2024-03-14 14:34:54 - Feat.: - Title: Viete, ako nazvať obyvateľa Prahy? Možno by ste nezvládli maturitnú otázku a ani novinku roka 2024
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 14:52