Šéf Hlasu Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Pellegrini chce, aby peniaze z plánu obnovy na Rázsochy presunúli iným nemocniciam

20.02.2023, 12:57
Autor:
TASRTASR

Skelet nemocnice sa podľa šéfa Hlasu nestihne postaviť do polovice roka 2026, s čím počíta plán obnovy. Tvrdí, že čerpanie peňazí je preto ohrozené.

Predseda mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrini žiada presun zdrojov z plánu obnovy na výstavbu nemocnice na bratislavských Rázsochách pre ostatné nemocnice na Slovensku.

Pellegrini: Čerpanie peňazí je ohrozené

Skelet nemocnice sa podľa neho nestihne postaviť do polovice roka 2026, s čím počíta plán obnovy. Tvrdí, že čerpanie peňazí je preto ohrozené.

"Treba prijať rozhodnutie a priznať si, že z plánu obnovy to pravdepodobne nepôjde, pretože, ak tu o tri roky a niečo nebude stáť skelet v tom vyhotovení, v akom má byť, tak 281 miliónov budeme vracať naspäť do Bruselu a z plánu obnovy tu nezostane pre zdravotníctvo nič," skonštatoval.

Nemocnica na Rázsochách by sa podľa neho mala financovať zo štátneho rozpočtu. "Takéto rozhodnutie neznamená, že spomalíme a nemocnicu nepostavíme, akurát ju budeme financovať z iných zdrojov," povedal. Zdôraznil, že štát potrebuje novú špičkovú univerzitnú nemocnicu, aby sa mohla rozvíjať veda, výskum, vzdelávanie a mohli sa v nej liečiť pacienti na špičkových prístrojoch.

Pellegrini navrhuje vláde, aby začala riešiť presun zdrojov pre všetky ostatné slovenské nemocnice. "Tie môžu peniaze minúť na projekty ako dovybavenie, prístavbu pavilónov či rekonštrukciu existujúcich priestorov," podotkol. Investície by tak podľa neho mohli byť viditeľné po celom území Slovenska a nezostal by len "nedokončený skelet".

Hovorí o sabotáži

Skritizoval tiež súčasnú vládu, že pri projekte nemocnice zlyhala. "Mám pocit, že vláda Eduarda Hegera tu skôr robí sabotáž na slovenskom zdravotníctve, ako robí jeho rozvoj. Je to sabotáž na slovenských nemocniciach, je to sabotáž na zdraví občanov," dodal.

Úrad vlády v januári upozornil, že rezort zdravotníctva sa pri viacerých termínoch v rámci projektu nemocnice na Rázsochách oneskoruje o niekoľko mesiacov. Skritizoval okrem iného, že projektový tím nemocnice je kriticky poddimenzovaný a odborne nekompletný. ÚV SR preto nariadil ministerstvu vypracovať do 30. januára komplexný harmonogram či zabezpečiť doplnenie chýbajúcich pozícií.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 05 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 14:29