Šéf Smeru Robert Fico. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Ficov Smer tvrdí, že s ním Pellegriniho Hlas vylúčil povolebnú spoluprácu, ten to odmieta

20.02.2023, 17:10
Autor:
TASRTASR

Smer tvrdí, že Hlas chce vytvoriť po parlamentných voľbách pravicovo-liberálnu vládu s jednou zo strán rozpadnutej vládnej koalície a s jedným z nových politických subjektov.

Opozičný Smer tvrdí, že s ním mimoparlamentná strana Hlas-SD vylúčila povolebnú spoluprácu. Hlas-SD reagoval, že vopred spoluprácu vylúčil len s OĽANO a ĽSNS.

Smer v stanovisku dodal, že strana Petra Pellegriniho chce vytvoriť vládu s SaS či mimoparlamentným Progresívnym Slovenskom.

Hlas to popiera

Smer tvrdí, že Hlas chce vytvoriť po parlamentných voľbách pravicovo-liberálnu vládu s jednou zo strán rozpadnutej vládnej koalície a s jedným z nových politických subjektov.

"Toto rozhodnutie oznámil v sobotu predseda Hlasu Peter Pellegrini. Z jeho slov jasne vyplýva, že pôjde o spoluprácu Hlasu, SaS a Progresívneho Slovenska," uviedla strana v stanovisku pre médiá. Dodala, že okrem Smeru vylučuje Hlas spoluprácu aj s mimoparlamentnou Republikou.

"Vládna koalícia zložená z Hlasu, SaS a Progresívneho Slovenska znemožní napĺňanie akýchkoľvek predstáv o silnom sociálnom štáte a boji proti chudobe a zdražovaniu. Odmietavé postoje SaS a Progresívneho Slovenska k ľavicovej agende sú všeobecne známe. Naopak, otvorené prihlásenie sa Hlasu k extrémnym liberálnym a pravicovým stranám ako je SaS a Progresívne Slovensko vytvára neobmedzený priestor na presadzovanie radikálnej liberálnej a pravicovej agendy," uviedol ďalej Smer v stanovisku

Pellegriniho strana nechce vopred hovoriť o zostavovaní budúcich koalícií.

"O podobe budúcej vlády rozhodnú ľudia v demokratických voľbách tým, koho a v akej sile pošlú do Národnej rady. Zostavovať vopred budúce koalície je neúctivé voči ľuďom a Hlas má k ich volebnému právu rešpekt, úctu a pokoru," reagovala hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

Hlas pôjde do volieb samostatne

Hlas zopakoval, že pôjde do volieb samostatne. "Jeho ambíciou je byť jedinou zmysluplnou alternatívou voči súčasnému marazmu a rozvratu. Spoluprácu vopred vylúčil len so stranami OĽANO a ĽSNS, ktoré považuje za hrozbu pre demokraciu na Slovensku," dodala Medveď Macíková.

Smer v stanovisku vyhlásil, že koalícia Hlasu-SD, SaS a PS by znemožnila napĺňanie predstáv o silnom sociálnom štáte a boji proti chudobe a zdražovaniu.

Smer žiada vládu zloženú z programovo blízkych strán sústredených na riešenie výziev spojených so znižovaním životnej úrovne a spoločenskou a politickou nestabilitou. Strana zároveň deklaruje, že je zárukou priamočiarej ľavicovej politiky.

01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:05