Poslanec Richard Vašečka. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Zákaz nedeľného predaja: Poslanec OĽANO Vašečka považuje štyri výnimky za rozumný ústupok

22.02.2023, 10:57
Autor:
TASRTASR

Kontroverzný návrh na zákaz nedeľného predaja parlament vrátil predkladateľovi na dopracovanie a podľa poslanca by sa ním mala Národná rada znova zaoberať na marcovej schôdzi.

Predkladateľ novely Zákonníka práce o obmedzení nedeľnej práce v obchodoch, Richard Vašečka (OĽANO), považuje za rozumný ústupok umožniť nedeľný predaj v najsilnejšom predajnom období, teda tri nedele pred Vianocami a poslednú nedeľu pred začiatkom školského roka.

image

Zákaz nedeľného predaja: Sme rodina navrhuje, aby sa obchody mohli aspoň poobede otvoriť

Kontroverzný návrh na zákaz nedeľného predaja parlament vrátil predkladateľovi na dopracovanie a podľa poslanca by sa ním mala Národná rada znova zaoberať na marcovej schôdzi.

Vašečka sa k téme stretol so zástupcami odborárov aj zamestnávateľov. "Veľmi pozorne som si vypočul aj pripomienky zástupcov viacerých obchodníckych združení," uviedol v stredu Vašečka.

"Verím, že tak ako sektor i spotrebitelia bez väčších problémov prijali voľno počas štátnych sviatkov, akceptujú ho aj počas nedieľ," dodal.

Návrh si vyslúžil kritiku najmä od maloobchodníkov, ale napríklad aj od opozičnej strany SaS. Zamestnávatelia upozornili, že obmedzenie pripraví o prácu niekoľko tisíc ľudí a zostávajúcich zamestnancov pripraví o príplatky.

Aj v prípade schválenia návrhu zostane nedeľná práca realitou pre desiatky tisíc ďalších zamestnancov v gastrosektore, službách, zdravotníctve či nepretržitých prevádzkach podnikov. Podľa Vašečku príplatky za víkendy a nočné nemôžu byť piliermi dôstojného ohodnotenia práce.

Stretnutie s odborármi prinieslo podľa Vašečku zhodu vo viacerých, pre obe strany zásadných, bodoch. "Môžem konštatovať, že som veľmi spokojný. Zhodujeme sa v tom, že zamestnancom, predovšetkým matkám s deťmi, treba umožniť stráviť nedeľu ako skutočný deň pracovného pokoja, bez zhonu v zamestnaní, so svojimi rodinami," uviedol poslanec.

Obmedzenie práce v nedeľu vníma ako správny trend. Je to krok potrebný k zosúladeniu pracovného a rodinného života, rovnako k vyššej kvalite života a zdravia zamestnancov," dodal.

01 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 02 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Pellegrini sa bojí diskutovať s Matovičom. Odliv členov z hnutia je len bublina, hovorí Šipoš (rozhovor) 03 - Modified: 2024-02-14 23:00:52 - Feat.: - Title: Exposlanec OĽaNO kritizuje Matovičovo hnutie: Najprv mi ponúkli prácu, po kritike na sneme mi ju však zrušili 04 - Modified: 2024-02-14 13:20:27 - Feat.: - Title: Exodus od Matoviča: O čo v skutočnosti ide pri odchode známych tvárí z hnutia Slovensko? 05 - Modified: 2023-12-22 10:14:15 - Feat.: - Title: Väčšina opozície je slušná, ale "exoti z OĽANO" sa ešte zhoršili, tvrdí Pellegrini
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:45