Juraj Hossu. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Rezort spravodlivosti si vyžiadal spis v prípade podmienečne prepusteného Juraja Hossua

24.02.2023, 13:52
Autor:
TASRTASR

Po preskúmaní spisu posúdi rezort existenciu dôvodov na prípadné podanie dovolania. Juraj Hossu dostal v roku 2019 deväťročný trest väzenia za zabitie Filipínca Henryho Acordu v Bratislave.

Ministerstvo spravodlivosti si vyžiadalo spis v prípade Juraja Hossua, ktorého v stredu podmienečne prepustili z výkonu trestu odňatia slobody.

Po preskúmaní spisu posúdi existenciu dôvodov na prípadné podanie dovolania. Informovali o tom z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti. Hossu dostal v roku 2019 deväťročný trest väzenia za zabitie Filipínca Henryho Acordu v Bratislave.

image

Juraj Hossu, ktorý usmrtil v Bratislave Filipínca, ide na slobodu. Súd ho podmienečne prepustil

"Ministerstvo môže podať dovolanie proti rozhodnutiu o podmienečnom prepustení, iba ak došlo k porušeniu konkrétnych ustanovení Trestného zákona alebo Trestného poriadku. Ide teda primárne o preskúmavanie splnenia formálnych podmienok," priblížili s tým, že materiálne podmienky spadajú do rozhodovacej právomoci súdu, preto ich vyhodnotenie súdom ako také nie je dovolaním napadnuteľné, pokiaľ nie je vyslovene svojvoľné alebo v príkrom rozpore s obsahom spisu.

Rezort spravodlivosti vyjadril plnú dôveru justičným zložkám a odborným pracovníkom, ktorí sa podieľali na vypracovaní návrhu na prepustenie a na rozhodnutí o podmienečnom prepustení Hossua na slobodu.

Zároveň odsúdil brutalitu násilného útoku Juraja Hossua. "Spôsob vykonania činu a nehumánne správanie vyvolalo oprávnené odsúdenie celou spoločnosťou.

Rodine poškodeného Henryho Acordu chceme vysloviť úprimnú sústrasť a ospravedlniť sa za to, že opätovná medializácia obnovuje ich smutné spomienky a rany," dodali z tlačového oddelenia.

V novele Trestného zákona ministerstvo pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení navrhuje preverovanie, či sa odsúdený spojil s poškodenými, ospravedlnil sa, prejavil ľútosť a nahradil škodu alebo aj nemajetkovú ujmu.

"Poškodený tak bude pripravený na to, že odsúdený bude prepustený, dá k tomu svoje stanovisko a nedozvie sa to až z médií spôsobom, ktorý zrejme vyvolá jeho nespokojnosť, možno aj hnev," podotkli.

Hossu má okrem sedemročnej skúšobnej doby povinnosť počas troch rokov nosiť monitorovací náramok a absolvovať probačný dohľad. Má zároveň príkaz zamestnať sa a zákaz požívať alkohol i omamné látky. Zákaz vychádzania má od 21.00 do 5.00 hod. každý deň.

 

01 - Modified: 2024-03-25 13:14:25 - Feat.: - Title: Minister Susko zváži ďalšie kroky v kauze Chovanec, súd má opäť rozhodovať v júni 02 - Modified: 2024-01-03 15:33:24 - Feat.: - Title: Nárok na náhradu zvýšených výdavkov hosťujúcich sudcov sa má zmeniť 03 - Modified: 2023-03-13 16:33:53 - Feat.: - Title: Odborník na trestné právo: Nemá zmysel všetkých dávať do väzenia, aj podmienečný trest je dostatočne prísny 04 - Modified: 2023-02-23 15:38:10 - Feat.: - Title: Sudca, ktorý podmienečne prepustil vraha Hossua, zamietol žiadosť mužovi, ktorý sedí za pestovanie konope 05 - Modified: 2023-02-22 10:34:01 - Feat.: - Title: Juraj Hossu, ktorý usmrtil v Bratislave Filipínca, ide na slobodu. Súd ho podmienečne prepustil
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:10