StoryEditor

Erik Tomáš pre HN: Mrzí ma, že Fico a Matovič hovoria podobným jazykom

10.03.2023, 12:52
  • Podpredseda strany Hlas a poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš v rozhovore pre HN povedal, že ako bývalý novinár odsudzuje útoky na žurnalistov.
  • Hlas sa podľa neho hlási k prozápadným hodnotám.
  • V strane sú ochotní hľadať so Smerom spoločnú reč, no rozdiel v ich komunikácii považuje za evidentný.
  • Matovičov prorodinný balíček Tomáš považuje za zlý, rušiť ho však nechce.
  • Tomáš odpovedá aj na to, z čoho čerpá finančné zdroje strana Hlas – sociálna demokracia.

Jednou z aktuálnych tém je, okrem ďalších turbulencií na politickej scéne, nedávny odchod Vladimíra Lengvarského z postu ministra zdravotníctva. Čo hovoríte na túto situáciu?

Začnem bonmotom; zdravotníctvo po troch rokoch tejto vlády skončilo v rukách patológa. Toto je veľavravné. A všetky tie tance okolo Lengvarského sú len hrou na občanov, lebo je úplne jasné, že politickú zodpovednosť za rezort nesie hnutie OĽaNO. Teda pán Lengvarský ako jeho nominant, Eduard Heger ako premiér nominovaný OĽaNO, teraz je už zrazu v inej strane, a Igor Matovič ako predseda OĽaNO. Prehadzovanie zodpovednosti medzi týmito pánmi vnímam len ako snahu sa jej zbaviť. Pritom maslo na hlave majú všetci. Rezort bol a je pod kontrolou OĽaNO, takže politickú zodpovednosť za jeho stav nesú Obyčajní ľudia.

Je naozaj smutné, že tento amaterizmus môže viesť k tomu, že stratíme veľa peňazí z eurofondov. Naše vlády boli sústavne kritizované za zdravotníctvo, často i právom, ale nemali k dispozícii takéto neopakovateľné zdroje, ako má súčasná vláda v pláne obnovy. Na zdravotníctvo má ísť 1,2 miliardy eur. Ale podľa aktuálnej situácie aj podľa vyjadrení šéfky plánu obnovy na úrade vlády Lívie Vašákovej sa zdá, že Slovensko môže prísť o stovky miliónov eur z tohto mechanizmu. Veľká časť peňazí bola vyčlenená na nemocnicu Rázsochy. Projekt mešká tak výrazne, že ani pani Vašáková ho nespomenula medzi tými, ktoré sa ešte dajú zachrániť. Peniaze sú ohrozené aj pri výzve na výstavby či rekonštrukcie regionálnych nemocníc či pri staniciach záchrannej služby, všade procesy meškajú.

Plán obnovy nastavovala táto vláda. Ak sa pán Heger chváli, že sme boli medzi prvými v podávaní projektu či žiadostí, je to strašne málo. Ako sa hovorí, bič plieska na konci. Reálne hodnotenie teda príde až na konci, keď sa ukáže, koľko sme dokázali reálne vyčerpať z vyše šiestich miliárd od Únie. Najcitlivejšia oblasť je zdravotníctvo, a ak peniaze prepadnú, bude to Slovensko veľmi bolieť.

Nastavovali by ste plán obnovy inak? Radšej by ste mali dlhšiu prípravu?

Radšej sa dlhšie pripravovať a mať realistický plán. Sme malá krajina s malým rozpočtom a šesť miliárd je pre nás neopakovateľný zdroj. Je doslova povinnosťou ho využiť.

Poďme k inej téme. Ste bývalý novinár. Ako vnímate útoky na žurnalistov?

Myslím si, že zo svojej pozície môžem objektívnejšie zhodnotiť vzťah medzi politikmi a novinármi. Na jednej strane odsudzujem akékoľvek útoky na novinárov, najme tie osobné, ako sa to teraz naposledy stalo pani Jančkárovej.

Na druhej strane nevidím vzťah politik – novinár čiernobielo. Aj novinári často urobia chybu, ani novinári nie sú ideálni a mali by byť zodpovední pri tvorbe článkov alebo reportáži. Na Slovensku je veľa kvalitných novinárov, ktorých si osobne veľmi vážim. Ale sú aj novinári, ktorí sa snažia pravdu vytvárať, nie ju hľadať. A toto hodnotenie v minulosti vyslovil jeden známy novinár, teda jeden z vás.

Ale určite vzťah medzi politikmi a novinármi by sa nemal vyvíjať smerom, že na konci sú vyhrážky novinárom, či už od politikov, alebo kohokoľvek. Slovensko zažilo v roku 2018 jednu veľkú tragédiu, o to citlivejšie by sme mali vážiť slová.

Máte dojem, že poslanec Blaha útok na novinárku podnecoval?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 11:45:11 - Feat.: - Title: Dôchodcov čaká tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura, ohlásil Tomáš. Štát to bude stáť 828 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:30