Školské bufety na Slovensku už nemôžu ponúkať presladené a energetické nápoje, hamburgery či vyprážané jedlá.
Opatrením chcú úrady zaistiť zdravšie stravovanie žiakov. Informoval o tom úrad hlavného hygienika Jána Mikasa, ktorý sa podieľal na príprave príslušnej vyhlášky ministerstva zdravotníctva, ktorá nadobudla platnosť v stredu.
Zákaz sladených nápojov
Práve hygienici budú jej dodržiavanie kontrolovať; do konca terajšieho školského roka ale hodlajú prihliadať na to, že niektoré zmeny sa budú zapracovávať postupne.
Najnovšie sortiment bufetov na školách na Slovensku nesmie obsahovať napríklad príliš sladené nápoje, ďalej nápoje s obsahom kofeínu, taurínu alebo chinínu.
Zakázané sú tiež potraviny rýchleho občerstvenia vrátane langošov, chleba vo vajíčku, výrobkov s obsahom majonézy, paštét a spracovaných mäsových výrobkov a údenín s podielom mäsa nižším ako 80 percent. Cukrovinky, slané zemiačiky, krekry a tyčinky môžu zase tvoriť nanajvýš polovicu sortimentu.
Ovocie a zelenina
Bufety by mali ponúkať hlavne ovocie a zeleninu, ďalej celozrnné, cereálne a mliečne výrobky, ako aj nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov.
Zmena sortimentu v školských bufetoch má podľa úradu hlavného hygienika znížiť celkový objem konzumovaného cukru a soli, ktorých nadbytok ohrozuje zdravie detí. Obezita na Slovensku nie je problémom len dospelej populácie, ale stále častejšie sa vyskytuje aj u detí.
Slovensko už v roku 2014 plánovalo zakázať predaj cukroviniek, sladených nápojov a iných nezdravých potravín na školách.
Schválený zákon ale vetoval vtedajší prezident Andrej Kiska, podľa ktorého norma presne nedefinovala produkty rýchleho občerstvenia, ktorých predaj na školách by nemal byť povolený.
Poslanci potom pri opätovnom prerokovaní zákona vyhoveli návrhu hlavy štátu, aby z predlohy vypustili ustanovenia ohľadom zákazu predaja vybraných produktov v školských bufetoch.