Pamätné miesto vraždy Daniela Tupého. FOTO: TASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

Akcia Karma: NAKA v prípade vraždy Daniela Tupého zadržala osem osôb

21.03.2023, 07:05
Autor:
TASRTASR

Študenta Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží.

V prípade vraždy Daniela Tupého dnes Národná kriminálna agentúra NAKA zadržala osem osôb. Ide o akciu Karma. Prezídium Policajného zboru o tom informovalo na sociálnej sieti.

Zaisťovacie úkony policajti vykonávajú v Bratislavskom a Trnavskom kraji. "V súčasnosti zatiaľ nie je možné poskytnúť bližšie informácie," dodala polícia.

Vec je v úvodnom štádiu trestného konania, doplnil pre TASR hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Juraj Chylo.

Študenta Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Utrpel osem bodných rán. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Podľa svedkov mal útok trvať asi minútu. Zranenia utrpeli šiesti ľudia.

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Podľa niektorých médií polícia pracovala v tom čase aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze obžalovali päť osôb, Richardovi H. za vraždu hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.

image

Kto bol Daniel Tupý? Študenta zrejme zavraždili neonacisti. Polícia robila chyby, prípad nie je ani po 18 rokoch uzavretý

Výberová chronológia kauzy vraždy študenta Daniela Tupého

2005

4. novembra

- Vo večerných hodinách bol na Tyršovom nábreží v Bratislave zavraždený 21-ročný študent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Daniel Tupý. Podľa očitých svedkov ho zabila skupina neznámych maskovaných osôb (neonacistov). Pri útokoch boxermi a nožmi zranili ďalších šesť študentov.

9. novembra

- Organizácia Ľudia proti rasizmu vyzvala vtedajšieho ministra vnútra Vladimíra Palka, aby boj proti trestnej činnosti páchanej pravicovými extrémistami zaradil medzi politické priority rezortu. 

 - Odmenu v celkovej výške 400.000 slovenských korún ponúkali viaceré médiá tomu, kto pomôže polícii nájsť vraha.

- Pripomenúť si smrť Tupého a odmietnuť neonacizmus vo všetkých jeho podobách prišlo na Hodžovo námestie v Bratislave 5000 ľudí.

10. novembra

- Na boj proti rasizmu a extrémizmu bola na ministerstve vnútra zriadená centrálna Komisia pre koordináciu postupu proti extrémizmu.

- Príbuzní, spolužiaci, pedagógovia, ale aj neznámi ľudia sa prišli na Nový cintorín v Žiline rozlúčiť s Tupým.

12. novembra

- Minister vnútra Vladimír Palko povedal, že vo vyšetrovaní vraždy študenta Daniela Tupého sa objavili zaujímavé stopy, nekonkretizoval ich.

2006

22. februára

- Vyšetrovatelia vypočuli poškodených a rodinu zavraždeného študenta. Polícia tiež predviedla a vypočula desiatky osôb, či už svedkov alebo podozrivých. 

23. februára

- Otec zavraždeného Daniela Tupého pred budovou Univerzity Komenského v Bratislave odhalil pamätnú tabuľu pripomínajúcu zabitie jeho syna skupinou neonacistov.

30. októbra

- Vyšetrovanie vraždy Tupého smerovalo k tomu, že za zabitím stála skupina neonacistov, vyhlásil otec zavraždeného Daniel Tupý starší. Polícia mala podľa neho k dispozícii určité svedectvá a identikity možných páchateľov. 

2008

27. februára

- Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák potvrdil, že po necelom dva a pol roku od vraždy polícia obvinila jednu osobu z vraždy a tri osoby z ublíženia na zdraví. Minister uviedol, že svojím vzhľadom tieto osoby pripomínajú príslušnosť k extrémistickým hnutiam.

17. marca

- Krajský súd v Bratislave zamietol sťažnosti trojice obvinených v prípade vraždy voči vzatiu do väzby. Richard H., Dávid V. a Ján S. zostali za mrežami.

26. mája

- V súvislosti s kauzou Tupého zadržali príslušníci Úradu boja proti organizovanej kriminalite Karola P. zo skupiny piťovcov. Zadržaný mal údajne ovplyvňovať jedného z utajených svedkov a dopustiť sa tým trestného činu marenia spravodlivosti.

29. mája

- Karol P. išiel do väzby. Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava I.

1. októbra

- Okresný súd Bratislava I rozhodol o prepustení z väzby dvoch údajných útočníkov na Tupého - Dávida V. a Jána S. Vo väzbe zostal Richard H. Keďže však voči rozhodnutiu podala sťažnosť prokurátorka, zostali vo väzbe naďalej všetci traja.

23. októbra

- Krajský súd v Bratislave rozhodol o prepustení z vyšetrovacej väzby dvoch údajných útočníkov na študenta - Jána S. a Dávida V. Súd ďalej rozhodol, že u údajného hlavného útočníka Richarda H. naďalej trvajú dôvody na väzbu.

2009

26. januára

- Po viac ako troch rokoch, ktoré uplynuli od vraždy, sa začalo na Okresnom súde Bratislava I po prvý raz pojednávanie s údajnými útočníkmi na študenta.

- Dozorová prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave pred procesom pre TASR uviedla, že je v dôkaznej núdzi.

29. januára

- V kauze pred súdom vypovedal prvý z významných svedkov Milan L. Vypovedal, že v čase vraždy boli na Tyršovom nábreží iba Michal B., Róbert J., osoba pod prezývkou Grco, ktorý v minulosti spáchal samovraždu, a Marek K. 

10. júna

- Senát bratislavského okresného súdu zamietol návrh otca zavraždeného študenta, aby obžalovaní v tejto kauze a utajovaní svedkovia išli na detektor lži. Prokurátorka zároveň oficiálne priznala, že v tomto prípade je v dôkaznej núdzi.

11. júna

- Ďalší z utajovaných svedkov v kauze vraždy odmietol vypovedať. Poprel svoje pôvodné slová z výpovede v prípravnom konaní. Dokazovanie v prípade sa tak skončilo.

12. júna

- Prokurátorka navrhla uznať Richarda H. za vinného z vraždy Tupého. Navrhla pre neho trest v hornej polovici trestnej sadzby vo väzení s najprísnejším strážením. Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov. Zvyšným obžalovaným z útoku z novembra 2005 navrhla trest v dolnej polovici trestnej sadzby v zariadení s minimálnym stupňom stráženia. 

16. júna

- Obžalovaných v prípade vraždy Tupého rozsudkom oslobodil Okresný súd Bratislava I. Súd neuznal za vinného Richarda H. ani Dávida V., Jána S., Michala B. a Róberta J., ktorých žalovali z ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. Ako vyplynulo počas procesu, časť z obvinených bola zo skupiny piťovcov a časť zo sýkorovcov. Tí však boli v antagonistickom vzťahu.

2010

7. júla

- Odchádzajúci šéf rezortu vnútra Kaliňák povedal, že pri vyšetrovaní vraždy sa urobili chyby už na mieste činu.

1. novembra

- Ministerstvo vnútra zrušilo špecializovaný tím na vyšetrenie vraždy. 

4. novembra

- V kauze vypočuli ďalších svedkov a boli urobené nové úkony vo veci. Informoval minister vnútra Daniel Lipšic.

2011

9. januára

- Bratislavská mafia ponúkla 200.000 eur za mená nových svedkov v prípade vraždy.

2012

24. augusta

- Trestné stíhanie v prípade študenta bolo prerušené.

2017

6. novembra

- Vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar pripustil, že polícia preveruje nové informácie.

2019

6. februára

- Nevyriešeným prípadom vraždy sa inšpiroval režisér Teodor Kuhn, ktorý natočil film s názvom Ostrým nožom.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 03 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 04 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 05 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:41