Zľava premiér Eduard Heger, vedúci kancelárie prezidenta Ukrajiny Andrij Jermak, prezidentka Moldavska Maia Sanduová, prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, predseda vlády Slovinska Robert Golob, predseda vlády Ukrajiny Minister Denys Šmyhal a chorvátsky premiér Andrej Plenkovič. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Heger na samite o Buči: Slovensko sem medzi prvými vyslalo forenzných špecialistov

31.03.2023, 21:51
Autor:
TASRTASR

Forenzný tím zo Slovenska pozostával z troch súdnych lekárov, štyroch forenzných technikov a jedného antropológa. Jeho úlohou bolo pomôcť ukrajinským partnerom mapovať vojnové zločiny spáchané Ruskom na území Ukrajiny.

Pri príležitosti prvého výročia masakru civilistov v ukrajinskom meste Buča sa konal v piatok v Kyjeve samit niektorých európskych lídrov, ktorý hostil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger na podujatí pripomenul, že Slovensko bolo po Francúzsku druhou krajinou, ktorá do Buče a ďalších ukrajinských miest vyslala krátko po ich oslobodení pred rokom misiu forenzných špecialistov.

"Poslali sme sem na Ukrajinu forenzných vyšetrovateľov a podporujeme aj zriadenie osobitného tribunálu na vyšetrenie týchto vojnových zločinov a potrestanie tých, ktorí ich páchali," zdôraznil Heger.

Forenzný tím zo Slovenska pozostával z troch súdnych lekárov, štyroch forenzných technikov a jedného antropológa. Jeho úlohou bolo pomôcť ukrajinským partnerom mapovať vojnové zločiny spáchané Ruskom na území Ukrajiny.

Slovensko je zároveň jednou zo šiestich členských krajín EÚ, ktoré sú súčasťou spoločného tímu Eurojust – ICC vyšetrujúceho vojnové zločiny spáchané na Ukrajine.

V spolupráci s mimovládnou organizáciou Liga za ľudské práva boli tiež v štyroch slovenských mestách (Bratislava, Košice, Nitra a Michalovce) zriadené centrá, ktoré zaznamenávajú svedectvá ukrajinských utečencov o vojnových zločinoch ruských okupačných vojsk.

 

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 05 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:23