Dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Minister Káčer: Fíni vstupom do NATO nechránia len seba, posilňujú aj obranu Slovenska

04.04.2023, 17:21
Autor:
TASRTASR

Minister zahraničia po slávnostnom vztýčení fínskej vlajky medzi vlajkami ostatných spojencov v sídle NATO vyhlásil, že ide o historický deň nielen pre Fínsko, ale pre celú Alianciu.

Zaradenie sa Fínska medzi plnoprávnych členov Severoatlantickej aliancie, ku ktorému došlo v utorok, v deň 74. výročia založenia NATO, znamená posilnenie Aliancie ako takej a je to dobrá správa aj pre Slovensko. Uviedol v Bruseli šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer.

Káčer po slávnostnom vztýčení fínskej vlajky medzi vlajkami ostatných spojencov v sídle NATO vyhlásil, že ide o historický deň nielen pre Fínsko, ale pre celú Alianciu.

"NATO sa stáva silnejšou a bezpečnejšou obrannou alianciou, pretože čím viac členov má, tým efektívnejšie odstrašuje prípadných agresorov," opísal situáciu.

V tejto súvislosti opätovne zdôraznil, že neexistuje lepší a efektívnejší spôsob, ako Slovensko udržať v bezpečí, než je členstvo v NATO. To podľa neho predstavuje základ slobody, stability, ale tiež ekonomického rozvoja a prosperity.

"Fínsko vďaka vyspelej a modernej armáde posilní spôsobilosti celej Aliancie. Bezpečnostná situácia v Európe sa po začiatku nelegálnej agresívnej vojny Ruska proti Ukrajine výrazne zmenila, a preto sa Fínsko rozhodlo získať bezpečnostné záruky kolektívnej obrany NATO," vysvetlil Káčer.

Zároveň pripomenul, že žiadosť o vstup do Aliancie podali Fíni spoločne so Švédmi, ktorí sa v reakcii na ruskú agresiu proti Ukrajine rovnako usilujú o bezpečnostné záruky spojené s členstvom v NATO. Zdôraznil, že skoré ukončenie ratifikačného procesu aj v prípade Švédska je v záujme všetkých spojencov.

Podľa jeho slov žiadosti oboch škandinávskych krajín o vstup do NATO podčiarkujú zlyhanie politiky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ako však upozornil, Ruská federácia zostáva aj naďalej najvýznamnejšou priamou hrozbou pre bezpečnosť spojencov, ako aj pre mier a stabilitu v celom euroatlantickom priestore.

01 - Modified: 2024-04-27 13:10:53 - Feat.: - Title: Fínskeho poslanca parlamentu zadržali pre streľbu. Bude to mať vážne následky, reaguje šéfka jeho strany 02 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 10:04