StoryEditor

Mikloš pre HN: Dzurindovi držím palce, jeho strane pomôžem. Smer je extrémistický

05.04.2023, 00:00

 

Slovenský ekonóm a bývalý politik Ivan Mikloš v rozhovore pre HN okrem iného hovorí: 

  • Že, Putinova popularita môže klesnúť zhoršením ekonomickej situácie Rusov a stratou Krymu.
  • Vzťah Číny a Ruska prirovnáva k spojenectvu anakondy s králikom.
  • Vyjadruje sa aj k svojim politickým ambíciám a snahám Mikuláša Dzurindu.
  • Komentuje aj politickú pozíciu Roberta Fica a jeho Smeru.

Môžeme povedať, že Rusko má aktuálne nastavené hospodárstvo vojensky?

Áno, myslím, že sa to tak dá povedať. Rusko sa aj z hľadiska fungovania ekonomiky sústreďuje na dodávku zbraní a munície. Zároveň sankcie, ktoré boli uvalené na Rusko, síce začali pôsobiť neskôr a v prvom roku s menšou intenzitou, ale už od konca minulého roka najmä v oblasti verejných financií je v Rusku evidentný veľmi negatívny vývoj. V prvom roku vojny Rusko ekonomické dôsledky ešte nepociťovalo, lebo malo v rozpočte viac peňazí, ako predpokladalo. Bolo to dané najmä tým, že svetové ceny ropy a plynu boli omnoho vyššie, ako sa predpokladalo, a boli vyššie najmä v dôsledku vojny. Od decembra to však už neplatí, lebo Európa úspešne diverzifikovala svoje dodávky ropy a plynu z iných krajín. Tiež zastavila dovoz ropy z Ruska od decembra a ropných výrobkov od februára, západ stanovil na ropu cenový strop, takže december, január, február, a predpokladám, že aj za marec, sú ruské financie vo veľmi vážnom stave. Majú oveľa nižšie príjmy, ako očakávali, a taktiež oveľa vyššie výdavky. 

Ako dlho môže Rusko v takomto stave ekonomicky vydržať?

Dlho nie. Keď hovoríme o verejných financiách, ak by bol vývoj vo verejných financiách naďalej taký negatívny, ako bol za prvé dva mesiace, potom by sa prostriedky z národného blahobytu minuli niekedy v polovici tohto roka.

Boli sankcie nastavené zle, keď hovoríme o tom, že efekt priniesli neskôr, ako sme predpokladali?

Neboli nastavené zle, len prišli s oneskorením aj preto, že Európa bola tak silno závislá od ruskej ropy a ruského plynu, že na tohtoročnú zimnú sezónu 2022 a 2023 sa potrebovala pripraviť a potrebovala nakupovať z Ruska, napriek tomu, že ceny boli omnoho vyššie. Pre Rusko sú už dlhé roky hlavným zdrojom príjmy z ropy a plynu. Práve preto z toho Rusko v roku 2022 profitovalo, ale teraz už to až tak neplatí. Oni vedeli presmerovať vývoz ropy a plynu do Číny, Indie a na ázijské trhy, ale iba čiastočne a zároveň s veľkými cenovými zľavami. O tom najlepšie svedčí fakt, že rozdiel medzi cenou ruskej ropy Urals a cenou ropy Brent je dnes oveľa väčší, ako bol kedykoľvek v minulosti.

image

Mikloš v HNtelevízii: Tvrdenia Smeru o sankciách sú nezmysel. Rusku vydržia rezervy len do polovice roka

Hovorí sa o tom, že sa pripravuje ofenzíva na ruskej aj na ukrajinskej strane, na to však treba podporu a peniaze. Bude ich Rusko mať?

To určite áno. Hovorili sme, že ešte zhruba do polovice tohto roka má svoje rezervy. Tiež platí, že aj po vyčerpaní tých rezerv sa dá zmeniť štruktúra príjmov. Už teraz napríklad ruská vláda požiadala o takzvané dobrovoľné príspevky od podnikov, ktoré by mali zaplatiť navyše, keďže sa im v roku 2022 darilo. Ruská vláda tiež vymyslela, že ak vývozcovia ropy nedosiahnu vyššiu cenu pri vývoze, tak budú platiť viac daní. Vojnová ekonomika vie fungovať, ale bude to už na úkor ľudí. Doteraz bežní ľudia dôsledky vojny nepociťovali, ruský rozpočet mal dostatok príjmov, tak vedeli zvyšovať dôchodky, detské prídavky, sociálne dávky či platy. Ak im však dôjdu peniaze, potom už budú mať len dve možnosti. Buď znižovať výdavky, a ak budú chcieť pokračovať vo vojne, tak budú musieť znižovať iné výdavky, alebo tlačiť peniaze, čo spôsobí vyššiu infláciu a pokles kúpnej sily.

Keď ľudia a firmy pocítia, že majú povinnosť vládu dotovať, nezmení sa verejná mienka proti vedeniu vojny?

Mohla by sa zmeniť. Putinova popularita bola vždy vysoká, ale menila sa od 90 percent po anexii Krymu do 60 až 65 percent. Menila sa práve v závislosti od ekonomickej a s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-03-31 09:30:00 - Feat.: 0 - Title: Veľvyslanec USA pre HN: Pomáhame vám potláčať lži Kremľa o Ukrajine. Ste pre nás nenahraditeľným spojencom 02 - Modified: 2023-03-24 10:47:40 - Feat.: 1 - Title: HN24: Dzurinda 03 - Modified: 2023-03-23 15:37:36 - Feat.: 1 - Title: Macko: Môžeme byť súčasťou Demokratov. A so stiahnutým chvostom sa budem pýtať Hegera, či ponuka platí 04 - Modified: 2023-03-19 18:27:09 - Feat.: 1 - Title: Dzurinda kritizuje vládu: Neschvaľovanie zákonov je pokračovaním chaotickej politiky. Ponúkame alternatívu
01 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 02 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 03 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 04 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:17