Poslanec György Gyimesi. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Ak bude Gyimesi na kandidátke Aliancie, ja kandidovať nebudem, odkazuje Sólymos

04.05.2023, 11:57
Autor:
TASRTASR

Predseda Republikovej rady Aliancie László Sólymos obviňuje SMK z podvodu voči spojencom.

Predseda Republikovej rady Aliancie László Sólymos odmieta byť na jednej kandidátke s Györgym Gyimesim. Oznámil to v súvislosti s informáciou, že poslanec Národnej rady má byť na 150. mieste kandidátky Aliancie pre septembrové predčasné parlamentné voľby.

"Ak sa tak naozaj stane, György Gyimesi môže počítať aj s 2. miestom, pretože ja na takej kandidátnej listine určite nebudem," vyhlásil Sólymos.

Zároveň obviňuje SMK z podvodu voči spojencom. "Maďarská konzervatívna platforma strany najprv poprela a tajila, že s Gyimesim rokuje, teraz tají to, že sa s ním dohodla. Predseda SMK a Aliancie Krisztián Forró nám na republikovom predsedníctve v utorok totiž oznámil, že rokovania s bývalým poslancom hnutia OĽANO stále prebiehajú," upozornil Sólymos.

Za Gyimesiho presadzovaním vidí záujem úzkej skupiny ľudí vo vnútri strany, ktorá nerešpektuje stanovy ani konsenzus medzi platformami Aliancie, čo podľa neho môže reálne viesť k rozpadu.

Gyimesi 19. apríla oznámil, že v dôsledku rozdielnosti názorov v zásadných otázkach odchádza z OĽANO. V súvislosti so špekuláciami o jeho politickej budúcnosti uviedol, že nemá žiadnu dohodu s Alianciou a nechce spôsobiť jej rozpad. Problém s ním má však podľa jeho slov jedna platforma, ktorá sa "nevie prispôsobiť demokratickým pravidlám v strane".

Predstavitelia platformy Most-Híd deklarovali, že pri kandidátnej listine Aliancie nemajú výhrady voči kandidatúre členov SMK a Spolupatričnosti.

Pripomenuli však, že podľa stanov strany možno predložiť zoznam kandidátov na republikovej rade až po schválení republikovým grémiom a o kandidátke nemôže rozhodnúť len predseda Aliancie.

 

01 - Modified: 2024-04-07 13:52:04 - Feat.: - Title: Šéf Aliancie Forró pre HN: Splnili sme cieľ. Som rád, že aj Maďari k tomu pomohli (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-03 16:44:02 - Feat.: - Title: "Garant vzťahov s Maďarskom." Členovia predsedníctva Aliancie podporili Pellegriniho 03 - Modified: 2024-03-28 11:58:52 - Feat.: - Title: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna, tvrdí Čaputová o NATO 04 - Modified: 2024-03-27 16:35:18 - Feat.: - Title: "Hazard so stranou." Forró podporil Pellegriniho bez diskusie, člen predsedníctva Aliancie sa cíti podvedený 05 - Modified: 2024-03-19 17:30:00 - Feat.: - Title: Prezidentský kandidát Forró pre HN: Fico nám sľúbil otvoriť zákon o národnostných menšinách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 15:08