Samuel Vlčan končí vo funkcii šéfa agrorezortu. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Minister Vlčan končí vo funkcii, dôvodom je medializovaná kauza

04.05.2023, 14:10
Autor:
ČTKČTK

Firma Reko Recycling, v ktorej Vlčan nepriamo kontroluje väčšinový podiel, ako jediná z ôsmich uchádzačov uspela v jednom z kôl prideľovania štátnych dotácií na projekty v oblasti opätovného využitia a zhodnotenia odpadov.

Dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan sa rozhodol pre medializovanú kauzu rodinnej spoločnosti, ktorá dostala štátnu dotáciu 1,4 milióna eur, odstúpiť zo svojho postu. Vlčan to vo štvrtok oznámil na brífingu.

Štátne dotácie

Firma Reko Recycling, v ktorej Vlčan nepriamo kontroluje väčšinový podiel, ako jediná z ôsmich uchádzačov uspela v jednom z kôl prideľovania štátnych dotácií na projekty v oblasti opätovného využitia a zhodnotenia odpadov.

Smer-SD: Firma rodiny agroministra Vlčana dostala štátnu dotáciu 1,4 milióna eur. VIDEO: TASR

Príspevok vo výške približne 1,4 milióna eur firma čerpať podľa Vlčana ešte nezačala. Ministerstvo životného prostredia už v stredu ohlásilo, že postup pri prideľovaní dotácií preverí.

"Napriek tomu, že nevidím zo strany spoločnosti ani zo svojej strany žiadne porušenie zákona alebo etických princípov, nechcem zotrvávaním vo svojej funkcii spôsobovať problémy," povedal Vlčan.

Postavil sa proti tomu, aby firma Reko Recycling sľúbenú dotáciu vrátila. Uviedol, že by bolo nezodpovedné nevyužiť európske fondy.

Vlčan čelil kritike

Vlčan v súvislosti s dotáciou čelil kritike niektorých vládnych a opozičných politikov. Minister tvrdil, že informácie o podrobnostiach o žiadosti o štátny príspevok nemal.

Od decembrového pádu Hegerovho kabinetu už skončili vo svojich funkciách ministri financií a zdravotníctva. Vzhľadom na to, že vláda z ústavy zostala v úrade s obmedzenými právomocami a len na základe poverenia hlavy štátu, nemožno na uvoľnené miesto člena vlády vymenovať nového ministra.

Čaputová tak už skôr poverila Hegera tiež vedením ministerstiev financií a zdravotníctva, v praxi tieto úrady manažérsky riadia ich námestníci.

Predčasné parlamentné voľby budú na konci septembra. Najväčšej popularite sa na Slovensku tešia opoziční sociálni demokrati (Smer-SD) niekdajšieho trojnásobného premiéra Roberta Fica.

01 - Modified: 2024-04-15 13:09:57 - Feat.: - Title: Audit zistil v prípade dotácie pre firmu Vlčana päť nedostatkov, tvrdí Taraba 02 - Modified: 2023-05-12 13:49:06 - Feat.: - Title: Výmena generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu zostane už na novom agroministrovi 03 - Modified: 2023-05-11 14:11:18 - Feat.: - Title: Poslanec Smeru Takáč vyzval Vlčana, aby vláde predložil návrh na odvolanie šéfa SPF 04 - Modified: 2023-05-09 17:31:04 - Feat.: - Title: Heger verzus Matovič: rozhádala ich zodpovednosť za Vlčana 05 - Modified: 2023-05-08 12:39:52 - Feat.: - Title: Redaktorka HN Nina Janešíková: Situácia bola pre Hegera neudržateľná. Čo znamená úradnícka vláda?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:32