StoryEditor

Sledujeme online: Čaputová potvrdila, že vymenuje úradnícku vládu. Novým premiérom bude ekonóm Ódor

07.05.2023, 10:52
07.05.2023, 22:17
Autor:
TASRTASRredred
  • Eduard Heger v nedeľu doobeda informoval, že požiadal prezidentku o zbavenie poverenia viesť vládu.
  • Hlava štátu po rokovaní s predsedom parlamentu Borisom Kollárom a Hegerom potvrdila vymenovanie úradníckej vlády.
  • Ako HN informovali už v piatok, na jej čele bude uznávaný ekonóm a viceguvernér NBS Ľudovít Ódor.

Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zbavenie poverenia viesť vládu. Oznámil to počas nedeľného vyhlásenia pre médiá.

Pád vlády Eduarda Hegera

Kabinet Eduarda Hegera, ktorý od decembra minulého roka nemá dôveru Národnej rady a vládol pod dohľadom prezidentky Zuzany Čaputovej, definitívne končí po kauze dotácie pre rodinnú firmu ministra Samuela Vlčana. Nastúpi vláda odborníkov na čele s viceguvernérom Národnej banky Slovenska Ľudovítom Ódorom. Hlava štátu ju vymenuje v týždni, ktorý sa začne 15. mája. 

  • Prezidentka považuje rozhodnutie vymenovať vládu odborníkov po minulotýždňových udalostiach za jediný možný krok.
  • Minulý týždeň požiadal o odobratie poverenia viesť ministerstvo pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Premiér Heger vystúpil s mimoriadnym príhovorom, v ktorom priznal zodpovednosť za chaos v štáte a zároveň vyjadril záujem doviesť ako premiér krajinu do septembrových predčasných volieb. O odobratie poverenia viesť rezort diplomacie požiadal Rastislav Káčer.
  • Premiér Heger prezidentke navrhol viaceré alternatívy, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády. Hlava štátu ani jednu neprijala, preto ju požiadal o zbavenie poverenia viesť vládu.
  • Prezidentka Čaputová v nedeľu oznámila, že v týždni, ktorý sa začne 15. mája, vymenuje vládu odborníkov. Jej predsedom bude viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. O ďalších menách bude prezidentka najskôr informovať predsedov politických strán a následne verejnosť.
  • Vyberaní boli podľa prezidentky odborníci, ktorí nebudú kandidovať v najbližších parlamentných voľbách. Od vlády odborníkov očakáva, že stabilizuje situáciu a privedie Slovensko k predčasným voľbám.
  • O vymenovanie úradníckej vlády dlhodobo žiadala parlamentná aj mimoparlamentná opozícia. Rozhodnutie prezidentky viaceré strany uvítali, myslia si, že Hegerov kabinet mal odísť skôr. Koaličné strany preferovali zotrvanie Hegerovej exekutívy.
  • Vláda odborníkov bude musieť po vymenovaní predstúpiť pred parlament s programovým vyhlásením a žiadať o dôveru. Či ju získa, je otázne.
  • Strany Smer-SD a Hlas-SD opäť otvorili tému skoršieho termínu predčasných volieb. Tie sa majú konať 30. septembra, predseda parlamentu termín ešte oficiálne nevyhlásil. Smer-SD a Hlas-SD by chceli voľby začiatkom júla. Smer-SD pripustil podporu vláde odborníkov, ak by predčasné voľby boli skôr.
  • Boris Kollár nepovažuje úvahy o prípadnom posunutí termínu predčasných volieb na skorší za reálne. Za nezmysel ich označil končiaci premiér Heger. Ani OĽANO nevidí dôvod na zmenu termínu predčasných parlamentných volieb.
  • Kauzou, po ktorej definitívne končí Hegerova vláda, sa zaoberá Národná kriminálna agentúra. Preveruje dotáciu, ktorú malo Ministerstvo životného prostredia poskytnúť spoločnosti, ktorej konečným užívateľom výhod je Vlčan.
Rozhodol sa tak preto, lebo prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády. Hlave štátu chce nechať priestor pokúsiť sa s úradníckou vládou stabilne priviesť Slovensko k predčasným voľbám.      

image

Bude mať Slovensko prvú čisto úradnícku vládu v histórii? Ako možný nový premiér sa spomína viceguvernér NBS

Prvou alternatívou bolo, že neobsadené miesta ministrov doplní prezidentka svojimi nominantmi. V ďalšom návrhu Heger ponúkol, že nepovedie vládu a ministrami ostanú len ľudia zodpovední za rezorty, ktoré budú rizikom výmeny najohrozenejšie. "Najmä rezorty, ktoré distribuujú ekonomickú a sociálnu pomoc, ktoré implementujú zákony miliardového plánu obnovy či zabezpečujú pomoc brániacim sa susedom. Pani prezidentka ani jeden z mojich návrhov neprijala," povedal Heger.

image

Kto by mohli byť ministri úradníckej vlády? Padajú prvé mená, ide o známe osoby

Doplnil, že po zvážení politickej reality a toho, čo je najlepšie pre občanov, sa rozhodol, že "konfliktmi traumatizované Slovensko si nezaslúži, aby politická kríza pokračovala čo i len ďalší deň". Prezidentke svoje alternatívy predostrel v sobotu večer.

Dočasne poverený premiér sa pre tieto kroky rozhodol po tom, ako koncom týždňa ohlásili odchod z vlády ministri Samuel Vlčan a Rastislav Káčer. Heger sa má s prezidentkou stretnúť v nedeľu o 15-tej. Ešte predtým má prezidentka prijať predsedu Národnej rady Borisa Kollára (Sme rodina).

Heger deklaroval, že urobí všetko pre to, aby odovzdanie rezortov bolo čo najplynulejšie. "Všetky nasledujúce kroky súvisiace s odovzdaním vlády budeme po mojom osobnom stretnutí s pani prezidentkou dnes poobede koordinovať a čo najskôr komunikovať verejnosti tak, aby nevznikal žiadny zmätok," doplnil. Dodal, že chcel zabrániť scenáru väčšieho rizika s úradníckou vládou, preto robil všetko, aby zabezpečil plynulý chod vlády.

image

Ľudovít Ódor: Uznávaný ekonóm a viceguvernér NBS. Kto bude nový slovenský premiér? (profil)

Heger odmieta akékoľvek slová o tom, že by kauzu Vlčana tutlal. "Bol som informovaný Samuelom Vlčanom pred viac ako dvomi týždňami, po tom, ako dostal list od ministra Budaja, že chce podať demisiu. Zároveň som bol informovaný, že o tomto kroku informoval aj pani prezidentku," vysvetlil. Dodal, že od prvého momentu dal preveriť, aké sú zákonné možnosti riešenia Vlčanovho prípadu. Ten sa rozhodol opustiť funkciu v reakcii na kauzu štátnej dotácie pre vlastnú rodinnú firmu.

Aktuálna politická situácia
01 - Modified: 2023-05-07 08:09:21 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka prijme popoludní aj predsedu parlamentu Borisa Kollára. Už vie, ako bude postupovať, tvrdí 02 - Modified: 2023-05-07 06:31:29 - Feat.: 1 - Title: Čaputová prijme dnes Hegera. Budú riešiť aktuálnu politickú situáciu 03 - Modified: 2023-05-06 10:54:06 - Feat.: 1 - Title: Kto by mohli byť ministri úradníckej vlády? Padajú prvé mená, ide o známe osoby
01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:25