StoryEditor

Aktuálna politická situácia

07.05.2023, 10:53
Aktuálna politická situácia
19:50

„Rešpektujem medializované vyjadrenie pani prezidentky, že už údajne má nové mená ministrov a akceptujem jej rozhodnutie vymenovať pána Ódora za nového premiéra úradníckej vlády.

Keď som sa ponúkol za ministra pôdohospodárstva, chcel som dokončiť Potravinový Semafor a ostatné projekty, ponúkol som aj svoj poslanecký mandát, ale nestihlo dôjsť ani k môjmu stretnutiu s pani prezidentkou, čomu vzhľadom k rýchlemu spádu udalostí rozumiem a plne rešpektujem.

Každopádne, pokiaľ sa pani prezidentka rozhodla pre inú osobu, ktorá prevezme rezort pôdohospodárstva, rešpektujem jej rozhodnutie pre upokojenie situácie, no budem požadovať od nového ministra pôdohospodárstva jasné stanovisko ku rozpracovaným projektom. Moja podpora, ako aj podpora od ostatných kolegov z parlamentu záleží na menách nových ministrov a na komunikácii pani prezidentky s parlamentom pred vyslovením dôvery novej úradníckej vláde. Každopádne, ľudia si zaslúžia pokoj a kľud, máme toho chaosu už naozaj plné zuby.“ vyjadril sa poslanec Národnej rady Patrick Linhart.

17:04

"Chcem požiadať všetkých politikov, ale aj inak verejne pôsobiacich ľudí, aby svojimi vyjadreniami nešírili klamstvá a neoslabovali tak zvyšky súdržnosti v našej krajine. Dezinformácie o progresívnom puči alebo americkej ambasáde a iné klamstvá vyjadrujú mentálny a hodnotový svet šíriteľov týchto výmyslov, nie môj. Je nebezpečné a bezohľadné k občanom šíriť klamstvá a tým vopred spochybňovať vládu, ktorú je potrebné vymenovať. Členovia vlády sa vyberali podľa odbornosti, a teda prirodzene medzi nimi budú ľudia z konzervatívneho aj liberálneho prostredia.

Slovensko potrebuje ako soľ stabilitu, poriadok, odbornosť a návrat k slušnej politike. Verím, že krok, ku ktorému musím pristúpiť, teda vymenovanie vlády odborníkov, k tomu prispeje,“ ukončila svoj prejav Čaputová.

17:03

K dnešnému vyhláseniu povereného premiéra iba stručne - i keď dnes oznámil vrátenie poverenia, nemá to žiadne právne účinky. Jeho vláda, vrátane všetkých poverených ministrov, musí pôsobiť dovtedy, kým nevymenujem vládu odborníkov, reaguje prezidentka Zuzana Čaputová na Hegera.

17:01

Do vymenovania novej vlády, ktorá vzíde z parlamentných volieb ostáva približne 6 mesiacov. Voľby sú síce na konci septembra, avšak doposiaľ každá vláda na Slovensku sa tvorila niekoľko ďalších týždňov, podotkla Zuzana Čaputová.

16:58

Premiérom v úradníckej vláde bude ekonóm Ľudovít Ódor, oznámila prezidentka Zuzana Čaputová.

16:52

Prezidentka odsúdila klamstvá a obvinenia vlády, ktorú "je treba vymenovať".

16:49

Zuzana Čaputová vymenuje novú úradnícku vládu začiatkom týždňa po budúcom. Mená oznámi už o niekoľko dní, mala ich pripravené dopredu.

16:48

Prezidentka oznámila vymenovanie vlády odborníkov.

16:35

Začali sme živý prenos z prezidentského paláca. Zuzana Čaputová sa vyjadrí k úradníckej vláde.

16:22

Čaká sa na vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej. Prinesieme ho naživo.

16:21

Ak bude vláda zostavená prezidentkou Zuzanou Čaputovou zle nastavená, môže to situáciu do konania parlamentných volieb výrazne skomplikovať. Vyhlásila to strana Za ľudí.
Strana ďakuje dočasne poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi za jeho pôsobenie. "Zmena vlády prichádza práve v čase, keď sú potrebné dôležité rozhodnutia. Ak bude vláda pani prezidentky zle nastavená, môže to celú situáciu do konania parlamentných volieb výrazne skomplikovať, budeme to pozorne sledovať a naďalej prinášať konštruktívne riešenia," doplnila strana v stanovisku.
Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zbavenie poverenia viesť vládu. Oznámil to v nedeľu. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie a menej riskantné než vymenovanie úradníckej vlády. Hlave štátu chce nechať priestor pokúsiť sa s úradníckou vládou stabilne priviesť Slovensko k predčasným voľbám, ktoré majú byť 30. septembra.

15:46

"Hľadal som zákonné riešenie," tvrdí premiér Eduard Heger o kríze v súvislosti so Samuelom Vlčanom. Ututlávanie odmieta.

15:39

Heger oznámil, že v najbližších dňoch sa s prezidentkou stretne znova.

15:33

Zanedlho by sa mal začať brífing Eduarda Hegera po rokovaní s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Prinesieme ho naživo.

15:07

Stredopravé zoskupenie mimoparlamentných strán Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana víta rozhodnutie Hegera. "Za najlepšie riešenie považujeme výmenu každého člena 'vlády chaosu'. Je nutné nahradiť ich kompletne novou úradníckou vládou bez politickej príslušnosti," uviedol v stanovisku líder zoskupenia Zsolt Simon. Žiadajú prezidentku, aby svojím rozhodnutím nezasiahla do volebnej kampane. Vyzývajú tiež parlamentné strany, aby k úradníckej vláde pristúpili konštruktívne a bez politikárčenia.

14:58

Eduard Heger prichádza do prezidentského paláca. 

14:46

Príchod Eduarda Hegera do prezidentského paláca odvysielame naživo.

14:29

"Ďakujeme Eduardovi Hegerovi za jeho pôsobenie na poste premiéra.
Zmena vlády prichádza práve v čase, keď sú potrebné dôležité rozhodnutia. Ak bude vláda pani prezidentky zle nastavená, môže to celú situáciu do konania parlamentných volieb výrazne skomplikovať, budeme to pozorne sledovať a naďalej prinášať konštruktívne riešenia. Strana ZA ĽUDÍ splnila za tri roky viac ako 400 bodov zo svojho volebného programu, úspešne sme dokončili reformu nových eurofondov, reformu podpory pre najmenej rozvinuté okresy a odstrihli sme oligarchov od štátneho IT, čím sme ľuďom na Slovensku ušetrili viac ako 150 miliónov eur. V čase najväčších kríz od druhej svetovej vojny Slovensko potrebovalo práve takúto systematickú a konštruktívnu prácu. Strana ZA ĽUDÍ nemá žiadne korupčné kauzy, naopak, vždy sme zastávali principiálne postoje a neuhli ani o milimeter, napriek tomu, že sme boli často jediní alebo v menšine. Tak to budeme robiť aj naďalej," vyjadrila sa strana Za ľudí.
 

14:27

Matovič kritizuje Roberta Fica. Tvrdí, že si "strelil do vlastnej nohy", pretože bude musieť namiesto vlády Eduarda Hegera bojovať s úradníckou vládou.

14:25

Igor Matovič hovorí, že bude bojovať o volebné víťazstvo napriek menšiemu počtu poslancov. Ministri sa vrátia do parlamentu.

14:20

Mimoparlamentná SNS považuje odchod Eduarda Hegera z funkcie dočasne povereného premiéra za nevyhnutný krok, ktorý mal urobiť už dávno. SNS aj mimoparlamentné hnutie Republika apelujú na čo najskorší termín predčasných parlamentných volieb.
"Eduard Heger vojde do dejín ako najneschopnejší premiér Slovenskej republiky. Zodpovednosť za jeho vládu však majú všetky strany SaS, Sme rodina a OĽANO. Igor Matovič, Richard Sulík ani Boris Kollár sa nemôžu zbaviť zodpovednosti za predchádzajúce tri roky vlády," skonštatovala v reakcii SNS. Strana opätovne vyzýva opozíciu na jednotný postup v parlamentných voľbách. "Tieto tri roky ukázali amaterizmus politických strán, ktoré sa navonok snažia tváriť odborne, ale nič okrem populizmu, zloby a nenávisti verejnosti neponúkajú," doplnila v stanovisku SNS, ktorá vyzýva poslancov Národnej rady na to, aby podporili čo najskorší termín parlamentných volieb.

14:18

Igor Matovič z kauzy ministra Samuela Vlčana obvinil aj Progresívne Slovensko, ktorého človek mal mať na ministra vplyv. Má ísť o Martina Ondráša.

14:14

Začal sa tlačový brífing Igora Matoviča a OĽANO.

14:01

Združenie sudcov Slovenska apeluje v súvislosti s vymenovaním tzv. úradníckej vlády na zachovanie odbornej kontinuity vo vedení Ministerstva spravodlivosti na čele s ministrom Viliamom Karasom. Informoval o tom prezident združenia František Mozner.
Združenie je presvedčené o tom, že prípadná výmena súčasného vedenia Ministerstvo spravodlivosti povedie ešte k väčšiemu skomplikovaniu všetkých rozbehnutých projektov v oblasti justície, skonštatoval Mozner.
V tejto súvislosti ZSS hovorí o tom, že súčasné vedenie rezortu spravodlivosti, najmä v rámci tvorby legislatívy, ale aj pri viacerých koncepčných otázkach týkajúcich sa fungovania justičného systému na Slovensku, obnovilo reálny dialóg so všetkými zainteresovanými subjektmi, a to v snahe prijať také riešenia, ktoré v záujme ich praktickej implementácie získajú čo najväčšiu podporu odbornej verejnosti.
Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zbavenie poverenia viesť vládu. Oznámil to počas nedeľného vyhlásenia pre médiá. Rozhodol sa tak preto, lebo prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády. Hlave štátu chce nechať priestor pokúsiť sa s úradníckou vládou stabilne priviesť Slovensko k predčasným voľbám.

13:52

Poslanci parlamentu Juraj Šeliga a Richard Raši nemajú oficiálnu informáciu o tom, že by mal úradnícku vládu viesť viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. Vnímajú to len z médií. Skonštatovali to v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo. Každá nominácia by podľa Rašiho bola lepšia ako dočasne poverený premiér Eduard Heger či jeho predchodca na čele vlády, líder OĽANO Igor Matovič.

13:36

Prezidentka Zuzana Čaputová nemá po žiadosti premiéra Eduarda Hegera o zbavenie poverenia viesť vládu inú možnosť, ako ustanoviť úradnícku vládu. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal predseda Národnej rady Boris Kollár.
Zdôraznil, že kompetencia zostavovania úradníckej vlády patrí výlučne prezidentke. "Ona si môže sama rozhodnúť, koho si tam dá. Nemusí počúvať parlament," povedal Kollár. Hlava štátu si však podľa neho môže zavolať relevantné politické strany a dohodnúť sa s nimi na obsadení úradníckej vlády.
Úvahy o prípadnom posunutí termínu predčasných volieb na skorší ako septembrový termín nepovažuje za reálne. "Potrebujete na to 90 poslancov, keď SaS a OĽANO povedali, že nie, môžeme pretočiť tento list," dodal v relácii.

13:35

Úradnícka vláda nezíska v parlamente podporu a nebude schopná riešiť najväčšie problémy Slovenska. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.
"Ústavná a politická kríza, v ktorej sa nachádza Slovenská republika, sa nedá vyriešiť bez parlamentu," povedal. Považuje za veľký chybu, že prezidentka nerokovala s predsedami politických strán.
Dôveru úradníckej vláde pripustil v prípade, ak by boli predčasné parlamentné voľby posunuté zo septembra na začiatok júla. "Sme pripravení sa s pani prezidentkou rozprávať a viem si predstaviť, že by vláda dostala od nás dôveru," dodal.

13:30

Igor Matovič oznámil tlačový brífing o 14:00, kde sa vyjadrí k situácii. Udalosť prinesieme naživo.

13:30

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko podporí všetky kroky, ktoré pomôžu znížiť mieru chaosu. Predseda Michal Šimečka sa zároveň dočasne poverenej vláde poďakoval za to, že držala jasnú zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska.

12:37

“Čo bolo na fungovaní tejto vlády zlé, ubližujúce a chaotické, všetci vieme. Nemá zmysel to teraz opakovať. V PS sa jej preto chceme už len poďakovať za to, čo bolo dobré - minimálne za držanie jasnej zahraničnopolitickej orientácie Slovenska.

Slovensko teraz čakajú náročné mesiace. My sa v nich budeme správať konštruktívne a podporíme všetky kroky, ktoré pomôžu znížiť mieru chaosu.

V kampani ponúkneme kvalitný program a budeme presviedčať ľudí, aby nám dali šancu robiť normálnu, odbornú politiku orientovanú na budúcnosť,” povedal predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka k vyhláseniu Eduarda Hegera.

12:18

"Slovensko sa musí zastabilizovať. Parlament nedokáže rozumne pracovať v prospech ľudí, vláda je bez 4 ministrov. Kto iný by mal v tomto chaose a kríze konať, ak nie prezidentka, ktorá dala tejto vláde poverenie?" povedal Milan Majerský z KDH.

KDH verí, že prezidentka sa zachová nadstranícky a úradnícka vláda bude naozaj úradnícka, teda schopná prijímať odborné rozhodnutia bez snahy zaťahovať ľudí do ideologických či zbytočných politických zápasov. Ľudia si zaslúžia rozvahu, pokoj a zodpovednosť.

12:06

HLAS - sociálna demokracia vníma odchod Hegerovej vlády ako nevyhnutný krok k stabilizácii politickej scény a k príprave Slovenska na predčasné voľby.

"HLAS - sociálna demokracia sa v tejto situácii bude správať zodpovedne. Od úradníckej vlády očakáva len riešenie prípadných krízových situácii. HLAS - sociálna demokracia nevysloví dôveru tejto vláde, " uviedol líder Peter Pellegrini.

 "Chcem však vyzvať voličov, aby nezabudli, kto chaos a marazmus spôsobil. Igor Matovič, Eduard Heger, Boris Kollár, Veronika Remišová a Richard Sulík, sú predstavitelia trojročného chaosu a rozkladu štátu," uviedol Peter Pellegrini. " Vyzývame všetky politické strany, aby  ukončili tento chaos a v parlamente schválili júlový termín predčasných  volieb. Vyzývame Sme rodina,  SaS aj PS, aby takýto návrh podporili. Je to jediná cesta ako ukončiť chaos," uviedol Peter Pellegrini.

11:38

Strana Sloboda a Solidarita (SASKA) považuje dnešný krok Eduarda Hegera, ktorý požiadal pani prezidentku o vzatie poverenia, za koniec éry najnerozhodnejšieho premiéra v dejinách Slovenska.
„Tejto potupe a vlastne aj svojmu politickému koncu sa Eduard Heger mohol vyhnúť, ak by nestrkal hlavu do piesku, ale robil to, čo sa od premiéra očakáva - riešil problémy. Riešenie mal v rukách už minulé leto, keď mohol uprednostniť štyroch výkonných ministrov a podporu 20 poslancov, ale rozhodol sa pre Igora Matoviča, ktorý bol najväčší problém Slovenska. Bohužiaľ, tak ako sa nedokázal zodpovedne postaviť k politickej situácii už v lete, nedokázal udržať ani len odvolanú vládu do termínu predčasných volieb,“ uviedol predseda SASKY Richard Sulík.
Podľa SASKY je teraz nevyhnutná pokojná úradnícka vláda. „Eduard Heger bol najnerozhodnejším premiérom v histórii Slovenska. Nedokázal využiť potenciál vlády, aby Slovensko napredovalo. Uprednostnil vládu v menšine, ktorú nevedel udržať. Aj preto podporíme úradnícku vládu,“ doplnil podpredseda strany Branislav Gröhling.

11:35

“Vláda, ktorá padla a nedokáže zodpovedne vládnuť ani do predčasných volieb, musí odísť. Je smutné, že je ohrozený Plán obnovy, ale ten bol ohrozený už v septembri, keď premiér a bývalé koaličné strany nechali nezodpovedne odísť SASKU z vlády. Chaos Matoviča vo vláde, na ministerstve financií im bol bližší. Prekalkulovali politické výhody z menšinovej vlády. Teraz to má v rukách pani prezidentka. A do volieb je ešte ako tak čas zvrátiť trend v spoločnosti, zvrátiť ho v prospech demokracie. Máme na to!” reaguje na Hegerov odchod z funkcie bývalá ministerka spravodlivosti a poslankyňa Mária Kolíková.

11:11

Prezidentku žiada o zbavenie funkcie a viackrát zopakoval poďakovanie ministrom za ich prácu. Vyzdvihol reformy, ktoré vláda pripravila.

11:02

Premiér oficiálne oznámil, že požiada o uvoľnenie z funkcie. Oznámil úradnícku vládu. 

11:01

Eduard Heger oznámil alternatívy k úradníckej vláde. Ponúkol napríklad svoj odchod z postu premiéra či nahradenia ministrov, ktorí odišli, nominantami Zuzany Čaputovej. 

10:53

O 11:00 sa v press centre Úradu vlády v Bratislave uskutoční vyhlásenie predsedu vlády Eduarda Hegera k aktuálnej politickej situácii. 

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
20. apríl 2024 03:03