StoryEditor

Čaputová vymenovala Ódorovu vládu. Aké nášľapné míny striehnu od prvého dňa na nových ministrov? (prehľad)

  • Prezidentka Zuzana Čaputová dnes vymenovala novú vládu.
  • Na čele úradníckeho kabinetu, ktorý má za úlohu doviesť krajinu k predčasným voľbám, je ekonóm Ľudovít Ódor.
  • Odborníci odpovedali na otázky, aké zmeny sú na jednotlivých rezortoch nevyhnutné a od čoho by mali dať úradníci naopak ruky preč.

Podpredsedníčka vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov

Lívia Vašáková

Bude mať neľahkú úlohu. Podľa údajov ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie bolo doteraz z eurofondov za roky 2013 až 2020 vyčerpaných 11,29 miliardy eur z celkovej alokácie vo výške 16,78 miliardy eur. Znamená to, že bez Programu rozvoja vidieka, ktorý je možné implementovať až do roku 2025, vláde ostáva do konca tohto roka vyčerpať ešte 4,53 miliardy eur. Eurofondy a plán obnovy doteraz patrili práve pod spomínaný rezort ministerky Veroniky Remišovej. Jej rezort bol zároveň aj centrálny koordinačný orgán pre eurofondy. Remišová sa vo vzťahu k celkovej alokácii vyjadrovala skôr s tým, že ide o dedičstvo slabého čerpania z čias vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho.

Spoločné foto úradníckej vlády po jej vymenovaní. VIDEO: TASR

Vyzdvihovala skôr Integrovaný regionálny operačný program, ktorý mala priamo na starosti. Zazmluvnenosť projektov v rámci programu danej schémy je na úrovni 120 percent. Aj v iných programoch sú výzvy vyhlásené, otázne je, či sa do konca roka stihnú vybrať úspešné projekty a či sa na ne stihne poslať posledná faktúra tak, aby peniaze neprepadli. V Pláne obnovy je celková suma vyčlenená pre Slovensko 6,4 miliardy eur. Postupne je schvaľované využívanie zdrojov v Bruseli a prebiehajú aj výzvy. Plán obnovy je platný do konca roku 2026.

image

Prezidentka zverejnila všetky mená budúcich ministrov. Pozrite si, kto bude v Ódorovej vláde (profily)

Minister hospodárstva 

Peter Dovhun

Odchádzajúci minister Karel Hirman sa zameral na dotácie cien energií. Nastavené je stropovanie cien elektriny, plynu a tepla pre domácnosti na tento rok, kde zo štátnej kasy na daný účel ide 2,6 miliardy eur. Hirmanovi vyčítali neadresnosť, keď podporuje bohaté aj chudobné rodiny, a tiež deformácie, keď nepodporil aj drevo, uhlie či biomasu. Dovhun bude pripravovať návrh dotácií na rok 2024. Budúci premiér Ľudovít Ódor už naznačil, že chce vidieť pri pomoci viac adresnosti a menej plošnosti.

V rezorte tiež nefunguje pomoc Zelená domácnostiam, ktorá je zameraná na podporu kotlov na biomasu či fotovoltických kolektorov. Došli naň peniaze a chýba presmerovanie z iných rezortov. „Skončilo sa staré programovacie obdobie a čakáme, kým sa začne nové. Peniaze sa v rámci štátneho rozpočtu nedajú ľahko presunúť,“ tvrdil Hirman. Výzvou pre Dovhuna bude dotiahnutie niektorých investícií. Viacerí hráči smerujú do automotive na východ Slovenska. Slovensko je v hre aj o gigafactory v Šuranoch na západe krajiny. Volkswagen už trikrát odkladal rozhodnutie o tom, kde bude stáť jeho gigafactory. Doterajšie vedenie hospodárstva aj magistrátu si však bolo isté, že ak tamojší pozemok nevyužije Wolfsburg, urobí tak niekto iný.

Minister financií

Michal Horváth

Má zrejme najťažšiu úlohu. Bude sa snažiť zneškodniť nášľapné míny v tohtoročnom rozpočte. Celkový deficit verejných financií na tento rok naplánovala vláda na úrovni 6,4 percenta HDP. Aktuálny odhad rozpočtovej rady síce hovorí viac o pozitívnych rizikách, napriek tomu však schodok má byť okolo 5,8 percenta HDP. Menej bude treba dotovať ceny energií, keďže tie na trhoch zlac...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-12 10:22:45 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka zverejnila všetky mená budúcich ministrov. Pozrite si, kto bude v Ódorovej vláde (profily) 02 - Modified: 2023-05-12 09:56:20 - Feat.: 0 - Title: Čaputová zverejnila mená nových ministrov. Pozri sa, kto bude v novej úradníckej vláde 03 - Modified: 2023-05-11 14:46:01 - Feat.: 1 - Title: Igor Matovič vo veľkom rozhovore pre HN: Úradnícka vláda môže byť pri moci roky, pozrime sa na Bulharsko 04 - Modified: 2023-05-11 13:32:53 - Feat.: 1 - Title: Najväčšej výzve v horúcom kresle zatiaľ čelil Mikloš. Nový minister financií to bude mať teraz ešte ťažšie
01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:08