Záchranári zasahujú na mieste nehody na D2 pri Malackách. FOTO: FB/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba
StoryEditor

Vážna nehoda autobusu s maďarskými turistami na D2: Hlásia jednu obeť a osem ľudí v kritickom stave

15.05.2023, 12:00
15.05.2023, 16:35
Autor:
TASRTASRprutprut
  • Na diaľnici sa tvoria rozsiahale kolóny, zostáva neprejazdnou.
  • Počet zranených sa zvýšil z pôvodných 37 na 55 na základe informácii Hasičského zboru Slovenskej republiky. Hlásia jednu obeť.
  • Minister zdravotníctva Michal Palkovič spolu s vedením rezortu vyjadrujú ľútosť nad tragickou dopravnou nehodou.
  • Na mieste udalosti zasahuje viac ako 30 hasičov z Malaciek a z Bratislavy.

Na diaľnici D2, približne na 15. kilometri na úrovni odpočívadla Závod v smere do Českej republiky, došlo k dopravnej nehode autobusu a nákladného vozidla. Diaľnica je v danom úseku uzavretá. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

Policajti aktuálne odkláňajú premávku v smere na Malacky po ceste I. triedy č. 2 (stará cesta). "Uvedený úsek diaľnice bude v súvislosti so vzniknutou situáciou dlhodobo uzavretý," upozornila polícia. Príčiny a okolnosti dopravnej nehody vyšetrujú.

Zábery z miesta vážnej dopravnej nehody na diaľnici pri Malackách. SNÍMKA: Tasr

Záchranné zložky v pohotovosti

"Je to masaker, polovica autobusu je pod kamiónom," povedal svedok nehody. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky, vrátane hasičov.

Prvá sanitka bola na mieste nehody už 10 minút od prijatia informácie. Zranených rozdelili záchranári do troch nemocníc. Trinásť pacientov malo status "červený", ktorý znamená ťažké zranenia. Osem, ľudí malo stredne ťažké zranenia a 38 turistov malo ľahké zranenia. Väčšina zranených smerovalo do Univerzitnej nemocnice Bratislava, niektorí však smerovali aj do Malaciek či Trnavy. 

V skalickej nemocnici boli hospitalizované štyri pacientky vo veku 70 – 78 rokov so stredne ťažkými a ťažkými zraneniami. Sú v starostlivosti lekárov OAIM a JIS, ide prevažne o viac početné zlomeniny, pomliaždeniny, otras mozgu.

Lekári hospitalizovaným účastníčkam nehody poskytujú komplexnú zdravotnú starostlivosť, jedna pacientka musela byť okamžite operovaná.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič spolu s vedením rezortu vyjadrujú ľútosť nad tragickou dopravnou nehodou autobusu a kamióna, ktorá sa stala dnes predpoludním na diaľnici D2 v smere do Českej republiky pri obci Ķúty.

"Bol som ubezpečený zo strany operačného strediska ZZS, ako aj nemocníc, že všetkým zraneným je poskytovaná okamžitá a kvalitná zdravotná starostlivosť. Urobíme všetko pre záchranu ich životov a zdravia. Je mi veľmi ľúto aj jedného vyhasnutého života, pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť," vyjadril sa minister zdravotníctva.

Konzul Maďarskej republiky bol na mieste, už prebieha odsun pacientov s ľahkými zraneniami do Maďarska, oznámil minister zdravotníctva Michal Palkovič. 

Prezidentka Zuzana čaputová už kontaktovala maďarskú prezidentku Katalin Novákovú. Vyjadrila úprimnú sústrasť príbuzným obete a vyjadrila taktiež poďakovanie Hasičskému záchrannému zboru a Záchrannej zdravotnej službe.

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť príbuzným a blízkym zatiaľ jedinej obete tragickej zrážky kamióna a autobusu s maďarskými cestujúcimi na diaľnici D2. Verím, že všetci zranení pri tejto vážnej autonehode budú v poriadku a žiadna ďalšia obeť už nepribudne. Maďarskej prezidentke Katalin Novákovej som poslala sústrastný telegram. Chcem ju ubezpečiť, že o všetkých zranených bude postarané a v našich nemocniciach dostanú potrebnú zdravotnú starostlivosť," napísala na sociálnu sieť Zuzana Čaputová.

Turistický zájazd

Cestujúci mali namierené do Prahy za účelom rekreácie, väčšina z nich pochádza z Maďarského mesta Miškovec.

Podľa hasičov malo ísť o rumunský kamión a autobus, ktorý prevážal najmä cestujúcich z Maďarska. 

"Hasiči momentálne zasahujú pri vážnej dopravnej nehode, ktorá sa stala na 15.5 kilometri na diaľnici D2 v smere na Kúty. Pri nehode došlo k zrážke autobusu a kamióna," napísal Hasičský zbor Slovenskej republiky na Facebooku. 

Na diaľnici sa tvoria rozsiahale kolóny, zostáva neprejazdnou. "Vozidlá, ktoré sú v kolóne musia rátať s minimálne 60 minútovým zdržaním, ak vyrážate na D2, v smere do Česka zídite z nej už pri Lozorne!" varuje Stellacentrum.

Jedna obeť

Polícia naďalej odkláňa všetky autá idúce v smere nehody, v blízkosti odpočívadla Závod, na cestu č. I/2. "V dôsledku vykonávania potrebných úkonov je uvedený úsek diaľnice dlhodobo uzavretý," tvrdí polícia.

"K presným počtom zranených osôb sa vzhľadom na v súčasnosti vykonávané úkony na mieste dopravnej nehody vyjadrovať nebudeme," dodáva. Dychové skúšky na zistenie prítomnosti alkoholu v organizme vodičov boli s negatívnym výsledkom.

Počet zranených sa zvýšil z pôvodných 37 na 59 na základe informácii Hasičského zboru Slovenskej republiky. 

"Vážna dopravná nehoda, ktorá sa dnes stala na diaľnici D2 v smere do Kútov si vyžiadala jednu obeť a 55 osôb utrpelo zranenia rôzneho rozsahu. Na mieste udalosti zasahuje viac ako 30 hasičov z Malaciek a z Bratislavy, ktorí momentálne v spolupráci s odťahovou službou sprejazdňujú komunikáciu. Osoby s ľahšími zraneniami sa nachádzajú v evakuačnom autobuse HaZZ a v stane zo Záchrannej brigády HaZZ v Malackách. Na mieste udalosti sa nachádza aj prezidenta HaZZ. Psychológovia HaZZ poskytujú na mieste udalosti krízovú intervenciu," napísal Hasičský zbor na sociálej sieti. Bilancia zranených a následne zvýšila po oznámení hasičov priamo na mieste, kde upresnili, že zranených je 59 ľudí. 

"Dopravná nehoda je v štádiu šetrenia," dodáva polícia.

Na mieste zasahujú aj vrtuľníky. "Aktuálne sú 3 záchranárske vrtuľníky vyslané k hromadnej dopravnej nehode autobusu a kamióna, ktorá sa stala na diaľnici D2 v smere na Kúty. Bratislavská posádka sa po odovzdaní pacienta v nemocnici vracia späť k nehode pre ďalšieho pacienta," informuje na facebooku Air-Transport Europe, letecká záchranná služba.

01 - Modified: 2023-05-15 09:10:18 - Feat.: 1 - Title: Dopravná nehoda na severovýchode Mexika si vyžiadala najmenej 13 obetí 02 - Modified: 2023-05-15 06:08:11 - Feat.: 1 - Title: Na severnom úseku diaľnice D1 komplikuje situáciu hustý dážď 03 - Modified: 2023-05-11 18:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hasiť elektromobily ideme ako Česi, nakupovať potraviny ako Rakúšania (Brífing HN)
01 - Modified: 2024-04-19 13:33:33 - Feat.: - Title: Na D2 za tunelom Sitina smerom na Most Lanfranconi sa zrazili dve autá 02 - Modified: 2024-04-10 08:08:37 - Feat.: - Title: Nehoda za tunelom Sitina smerom do Petržalky. Polícia odkláňa dopravu 03 - Modified: 2024-04-08 06:39:16 - Feat.: - Title: V Starej Ľubovni sa rozlúčia s dievčatami, ktoré zahynuli v Spišskom Podhradí 04 - Modified: 2024-04-07 19:05:34 - Feat.: - Title: Tragédia na železničnej trati. Vlak zrazil chodca za Ložínom smerom na Bánovce nad Ondavou 05 - Modified: 2024-04-06 18:05:20 - Feat.: - Title: Biskup Judák vyjadril sústrasť rodinám obetí tragickej dopravnej nehody autobusu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:21