Na Špecializovanom trestnom súde sa v stredu začalo hlavné pojednávanie s exšéfom SNS a bývalým primátorom Žiliny Jánom Slotom. FOTO: TASR/Lukáš Mužla
StoryEditor

Exsudca Polka odmietol vypovedať v kauze Jána Slotu, dostal pokutu tisíc eur

08.06.2023, 11:50
Autor:
TASRTASR

Pavol Polka využil svoje právo a odmietol vypovedať aj napriek hrozbe poriadkovej pokuty. Nakoniec ju dostal vo výške tisíc eur.

Bývalý žilinský sudca Pavol Polka vo štvrtok odmietol vypovedať na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, kde pokračuje proces s exšéfom SNS a bývalým primátorom Žiliny Jánom S. Argumentoval tým, že nebol predpísaným spôsobom zbavený mlčanlivosti.

Polka využil svoje právo a odmietol vypovedať aj napriek hrozbe poriadkovej pokuty. Nakoniec ju dostal vo výške 1000 eur. Voči nej hneď podal sťažnosť.

"Mám sa vyjadrovať ku konkrétnej veci, ktorá je síce právoplatne skončená, pre sudcu však platí aj po skončení funkcie povinnosť zachovávať mlčanlivosť. Ja som doteraz nebol zákonným spôsobom zbavený tejto povinnosti. Navyše, keby som aj bol, nikto ma nemôže nútiť, aby som vypovedal o veciach, o ktorých som sa dozvedel pri výkone funkcie sudcu. Takto je nastavený zákon," konštatoval Polka. Na pojednávaní sa tak čítala jeho výpoveď z prípravného konania.

Podľa samosudcu ŠTS svedok bol zbavený mlčanlivosti už v roku 2021 a aj podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry neexistuje žiadna právna relevantná prekážka, ktorú by bolo možné posúdiť ako dôvod zákazu výsluchu svedka.

V roku 2021 exsudcu Polku odsúdil ŠTS za pokračovací zločin prijímania úplatku. Na základe dohody o vine a treste dostal trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou päť rokov a finančný trest 150-tisíc eur.

Ako vo štvrtok uviedol, dohodu údajne uzavrel pod nátlakom a v súčasnosti chystá právne kroky. Očakáva, že v najbližšom období dôjde v jeho prípade k obnove konania.

Proces so Slotom sa začal 7. júna, čelí obžalobe pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Tvrdí, že je nevinný, obžalobu považuje za účelovú, nedôvodnú a postavenú na nezákonne získaných dôkazoch.

Podľa nej mal na žilinskom krajskom súde vybavovať miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. U exsudcu Polku mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku.

01 - Modified: 2024-03-22 10:24:49 - Feat.: - Title: Korupčnú kauzu Slotu museli odročiť, exšéf SNS je hospitalizovaný v nemocnici 02 - Modified: 2024-03-04 11:21:19 - Feat.: - Title: Súdny proces s exšéfom SNS Slotom sa vo štvrtok neuskutoční 03 - Modified: 2024-01-28 16:52:07 - Feat.: - Title: Špecializovaný trestný súd by sa mal korupčnou kauzou Jána Slotu opätovne zaoberať v marci 04 - Modified: 2024-01-09 11:45:35 - Feat.: - Title: Najvyšší súd vrátil korupčnú kauzu exšéfa SNS Jána Slotu späť na Špecializovaný trestný súd 05 - Modified: 2023-08-30 10:08:02 - Feat.: - Title: Svedok z korupčnej kauzy Jána Slotu dostal za podplácanie podmienečný trest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:17