Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Marek Kmeť
StoryEditor

Komisárka upozorňuje na možnú protiústavnosť zákona o pacientskom ombudsmanovi. Nebol by nezávislý

20.06.2023, 10:56
Autor:
TASRTASR

Schválením návrhu dôjde k porušeniu princípu rovnakého zaobchádzania, ktoré je zakotvené v Ústave a Dohovore o ochrane základných ľudských práv a slobôd.

Komisárka pre osoby so zdravotným Zuzana Stavrovská kritizuje návrh zákona k zriadeniu pacientskeho ombudsmana. Upozorňuje na to, že jeho schválením môže dôjsť k porušeniu ústavy. Podala preto podnet parlamentnému ústavnoprávnemu výboru, list napísala rezortu zdravotníctva a plánuje sa obrátiť aj na kanceláriu prezidentky. Myšlienku pacientskeho ombudsmana však podporuje. Informovala o tom hovorkyňa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Elena Koritšánska.

"Aj keď plne podporujeme myšlienku zriadenia nezávislého inštitútu takzvaného pacientskeho ombudsmana, ktorý by chránil a obhajoval práva pacientov v Slovenskej republike, zákon v predloženej podobe túto víziu rozhodne nenapĺňa," skonštatovala Stavrovská.

image

Práve teraz: Aktuálna správa pacienta o stave zdravotníctva na Slovensku. Je to zlé. Posledná výzva zodpovedným

Poukázala na to, že v návrhu chýba spôsob kreovania funkcie pacientskeho ombudsmana, zakotvenie predpokladov na výkon funkcie či dĺžka mandátu. V návrhu podľa jej slov absentuje aj výkon právomocí, akými sú spôsob kreovania jeho úradu a jeho financovanie takým spôsobom, aby bola zabezpečená nezávislosť tohto úradu v systéme nezávislých strážcov ochrany ľudských práv.

Úlohu inštitútu pacientskeho ombudsmana nemôže podľa Stavrovskej zastávať Asociácia na ochranu práv pacientov. Odôvodňuje to tým, že AOPP nedisponuje všetkými zárukami nezávislosti a kontroly financovania. "Nemá definovaný rozsah právomocí, pretože nie je zrejmé, akej skupiny ľudí sa pojem pacient týka, nemá zákonom zverené žiadne právomoci a nie je v zákone zakotvená ani povinnosť verejných orgánov poskytovať súčinnosť," podotkla.

image

Na Slovensku sa vlani spotrebovali lieky za viac ako dve miliardy eur

Komisárka tiež upozornila, že schválením návrhu dôjde k porušeniu princípu rovnakého zaobchádzania, ktoré je zakotvené v Ústave a Dohovore o ochrane základných ľudských práv a slobôd, "Problematickou je podľa môjho názoru skutočnosť, že zákon v predloženej podobe si vybral iba jednu konkrétnu organizáciu, konkrétne AOPP, ktorej zabezpečil každoročné financovanie z rozpočtu Ministerstva zdravotníctva SR," dodala.

Poslanci Národnej rady minulý týždeň posunuli do druhého čítania návrhu zákona o postavení, pôsobnosti a financovaní AOPP. Ten by mal okrem iného zriadiť inštitút pacientskeho ombudsmana, ako aj neinvestičný fond na podporu pacientskych organizácií.

01 - Modified: 2023-06-20 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Práve teraz: Aktuálna správa pacienta o stave zdravotníctva na Slovensku. Je to zlé. Posledná výzva zodpovedným 02 - Modified: 2023-06-20 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na Slovensku sa vlani spotrebovali lieky za viac ako dve miliardy eur 03 - Modified: 2023-06-19 10:56:07 - Feat.: 1 - Title: Opakované recepty šetria pacientom aj lekárom čas, ešte sa však nevyužívajú v plnej miere
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia 02 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 03 - Modified: 2024-03-25 09:33:26 - Feat.: - Title: Pacienti štátnej poisťovne najlepšie hodnotia najmä onkologické ústavy, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-03-23 13:30:00 - Feat.: - Title: 81-ročnej Daniele zistili, že v sebe 50 rokov nosila dieťa. Odstránenie ultravzácneho plodu ju však nakoniec stálo život 05 - Modified: 2024-03-20 12:23:47 - Feat.: - Title: Zmena rýchlosti aj na našich diaľniciach? Kontroverzný návrh u susedov pretlačili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 16:51