Predseda SNS Andrej Danko. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Proces v rozsiahlej poľnohospodárskej kauze Dobytkár trvá už 16 mesiacov, vykonávajú sa listinné dôkazy

20.06.2023, 14:40
Autor:
TASRTASR

Doteraz vypovedali obžalovaní, svedkovia, medzi nimi aj exministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná i predseda SNS Andrej Danko, keďže rezort bol v tom čase pod gesciou SNS.

Vykonávaním listinných dôkazov pokračoval v utorok na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, proces v korupčnej kauze Dobytkár, ktorá sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre v súvislosti s prideľovaním agrodotácií. Hlavné pojednávanie je stále pri dôkazoch prokuratúry, po ich skončení bude nasledovať ešte obhajoba.

Proces sa začal vlani 25. februára. Doteraz vypovedali obžalovaní, svedkovia, medzi nimi aj exministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná i predseda SNS Andrej Danko, keďže rezort bol v tom čase pod gesciou SNS. Výsluch majú za sebou i viacerí žiadatelia o nenávratný finančný príspevok PPA.

image

Ministerka Hroncová: Eurofondy nie sú vyčerpané ani v kultúre. Do konca tohto roka musíme minúť milióny

Obhajca nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra Robert Kaliňák, ktorý tvrdí, že Dobytkár patrí medzi typické prípady politických procesov posledných troch rokov, si nemyslí, že sa proces skončí napríklad do konca septembra. "V tomto prípade si to neviem predstaviť, je tu ešte obrovské množstvo svedkov a ďalších dôkazov, ktoré treba vykonať. To sa nedá urýchliť," reagoval.

Podľa Kaliňáka ani po 16 mesiacoch trvania procesu sa prokuratúre nepodarilo preukázať jediný žalovaný skutok. Naopak, počas neho vraj došlo k takým zmenám výpovedí svedkov, že obžaloba stratila zmysel.

image

Odchod by stál ťažké milióny, Kožuch a Kvietikovi ľudia priklincovali štátnu agentúru do drahého prenájmu

"Dobytkár sa vyznačuje najmä tým, že prokurátor predložil už tretiu verziu obžaloby, z toho dve písomne, a preto aj súd má zásadný problém posúdiť, o čo vlastne ide. Postupom času stále viac pribúdajú dôkazy, ktoré hovoria o tom, že obžaloba je postavená na hlinených nohách. Tie sa rozsypali. Na základe tohto prípadu boli ľudia vo väzbe niekoľko mesiacov, jeden v nej zomrel a druhému sa tak výrazne zhoršilo zdravie, že zomrel počas procesu," zdôraznil Kaliňák.

Obžalobe z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti čelí okrem Norberta Bödöra aj finančník Martin Kvietik, exšéfovia PPA Juraj Kožuch a Ľubomír Partika, podnikateľ Peter Kuba, právnik Milan Kopriva a Viktor Miklas, ktorý ako jediný vinu priznal. Rovnako aj päť právnických osôb. Prokurátor podal obžalobu pôvodne na osem ľudí, ale Ľubomír Kropil v marci zomrel a z tohto dôvodu ŠTS rozhodol o zastavení trestného stíhania.

01 - Modified: 2023-06-10 09:40:30 - Feat.: 1 - Title: Ministerka Hroncová: Eurofondy nie sú vyčerpané ani v kultúre. Do konca tohto roka musíme minúť milióny 02 - Modified: 2023-05-30 09:42:25 - Feat.: 1 - Title: Odchod by stál ťažké milióny, Kožuch a Kvietikovi ľudia priklincovali štátnu agentúru do drahého prenájmu 03 - Modified: 2023-05-29 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Posilnená ochrana hraníc, svedecké výpovede farmárov či kolaps nemocníc (Brífing HN)
01 - Modified: 2024-04-25 11:21:04 - Feat.: - Title: Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč, kde figuruje aj Kočner, zrušili 02 - Modified: 2024-04-16 16:30:00 - Feat.: - Title: Benefity kajúcnikov spôsobili odročenie pojednávania v kauze obžalovaného Štefana Žigu 03 - Modified: 2024-04-16 13:58:21 - Feat.: - Title: "Grófka" Rošková je vinná, rozhodol súd. Dostala tri roky podmienečne 04 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 05 - Modified: 2024-03-31 08:00:01 - Feat.: - Title: Návrhom Kádára na povolenie obnovy konania sa musí opätovne zaoberať ŠTS, odpykáva si 25 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 14:57