StoryEditor

Politici reagujú na rozhodnutie Zuzany Čaputovej nekandidovať, vyjadril sa aj český prezident Pavel

20.06.2023, 15:24
20.06.2023, 17:00
Autor:
prutprut

Politické strany a ich predstavitelia sa vyjadrujú k dnešnému oznámeniu, kedy prezidentka Zuzana Čaputová oznámila svoje rozhodnutie neuchádzať sa o druhý mandát.

Slovenská politická scéna sa dnes dozvedela oficiálne a definitívne rozhodnutie o kandidatúre prezidentky Zuzany Čaputovej v najbližších prezidenských voľbách.

Druhý mandát hlava štátu neplánuje a dnes oznámila, že aj z rodinných dôvodov sa oň uchádzať nebude. Politické strany o jej budúcnosti v Grasalkovičovom paláci už dlhšie špekulovali, prinášame ich vyjadrenia na konečné rozhodnutie. 

Progresívne Slovensko

"Zuzana Čaputová štyri roky presadzovala hodnoty demokracie, slušnosti a rovnosti pre všetkých. Zaslúži si za to našu úctu a poďakovanie. Som si istý, že tak bude robiť aj v posledný, piaty rok svojho mandátu, ktorý je ešte stále pred ňou a Slovensko ju v ňom ešte bude potrebovať," odkazuje prezidentke strana Progresívne Slovensko, ktorej bola v minulosti členkou.

"Rozhodnutia prezidentky nekandidovať je mi ľúto, ale plne ho rešpektujem. Osud demokracie neleží na pleciach jedného človeka. Bude ležať na pleciach nás všetkých, ktorí spoločne chceme, aby hodnoty demokracie, slušnosti a rovnosti zvíťazili nad zlobou a nenávisťou. O to dôležitejšie budú septembrové voľby a každý prodemokratický hlas v nich," povedal predseda hnutia Michal Šimečka.

Hlas-SD

Expremiér a šéf tretej najpopulárnejšej strany Hlas-sociálna demokracia Peter Pellegrini pred novinármi uviedol, že Čaputová zrejme nebola pripravená na tlak, ktorý je spojený s prezidentským úradom. Povedal, že s dôverou ľudí sa nehazarduje.

Vyjadril zároveň očakávania, že občania nielen v predčasných septembrových parlamentných voľbách, ale aj v najbližších prezidentských voľbách budú zvažovať, či zvolia kandidátov, ktorí nemajú s politikou skúsenosti.

Smer

Strana Smer-SD želá prezidentke Zuzane Čaputovej aby sa jej po ukončení mandátu darilo v pracovnom a osobnom živote. 

"SMER – SSD berie na vedomie, že prezidentka Zuzana Čaputová nemieni opätovne kandidovať. Toto rozhodnutie nás neprekvapilo. Mimovládne organizácie financované zahraničím už majú vybraného nového prezidenta, ktorý bude dôsledne pokračovať v liberálnej a mimo slovenských záujmov orientovanej zahraničnej politike Andreja Kisku a Zuzany Čaputovej," informuje strana na sociálnej sieti.

"Zuzana Čaputová sa občanom Slovenska vždy obrátila chrbtom, keď ju najviac potrebovali. Sama priznala, že nerozumie krajine, v ktorej žije," dodáva strana v stanovisku.

Petr Pavel

"Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej znovu nekandidovať samozrejme rešpektujem a mám aj veľké pochopenie pre jej dôvody. Osobne ma to veľmi mrzí, pretože vnímame rovnako význam slobody, spravodlivosti, ako aj presadzovanie slušnosti v politike. Aj preto bola naša spolupráca na posilňovaní česko-slovenských vzťahov vždy bezproblémová a verím, že pomohla posilňovať hlas nášho regiónu medzi zahraničnými partnermi," povedal český kolega Petr Pavel na rozhodnutie Zuzany Čaputovej, ktorá sa zúčastnila aj jeho inaugurácie.

"Jej dnešným oznámením naša služba zďaleka nekončí. Plniť úlohy v prospech našich krajín budeme ďalej a verím, že na túto spoluprácu nadviažeme aj s jej nástupkyňou či nástupcom, ktorý vzíde z demokratických volieb na Slovensku budúci rok. Pani prezidentka, za prácu, ktorú pre Slovensko odvádzate doma aj v zahraničí, Vám patrí veľké uznanie," vyzdvihol Čaputovú.

Ľudovít Ódor

"Pani prezidentku si veľmi vážim, osobne aj pracovne. Vždy bola a ostane inšpiráciou pre mnohých na vrátane mňa. Jej rozhodnutie sa určite nerodilo ľahko. Rešpektujem ho a má aj môj obdiv za odvahu urobiť to, čo považuje za najsprávnejšie," vyjadril sa premiér Ľudovít Ódor. 

SaS

Predseda SaS Richard Sulík ocenil prácu prezidentky Zuzany Čaputovej, keďže mandát vykonávala v extrémne ťažkých časoch. K tomu, či SaS postaví za kandidáta na prezidenta Ivana Korčoka, sa podľa neho vyjadria, keď to bude aktuálne.

"Zariadime sa, premyslíme si, koho podporíme na prezidenta alebo či nepostavíme vlastného kandidáta," reagoval Sulík na rozhodnutie Čaputovej. "K tomu sa vyjadríme, keď to začne byť aktuálne, teraz sú pred nami parlamentné voľby, ideme sa tomu naplno venovať," odpovedal na otázku, či bude kandidátom SaS na prezidenta Korčok. SaS sa podľa Sulíka chce až do 30. septembra sústrediť len na parlamentné voľby.

Zuzana Čaputová sa rozhodla: Za prezidentku už nebude kandidovať. Nemala by som dosť síl, vyhlásila.

OĽANO a priatelia

"Hnutie OĽANO A PRIATELIA berie na vedomie rozhodnutie Zuzany Čaputovej neuchádzať sa o post prezidentky Slovenska v nastávajúcich prezidentských voľbách," píše na sociálnej sieti predseda hnutia Igor Matovič.

"Ďakujeme pani prezidentke za to dobré, čo vykonala pre Slovenskú republiku a veríme, že novým prezidentom sa stane rozhodný človek s pevným charakterom, ktorý dokáže brániť Slovensko pred mafiou," dodáva s výhľadom na novú hlavu štátu.

Sme Rodina

"Plne rešpektujem rozhodnutie pani prezidentky a Slovensko si bude hľadať nového prezidenta," vyjadril sa v krátkosti predseda hnutia Sme Rodina Boris Kollár. 

Andrej Kiska

"Hnev či sklamanie? Necítim ani jedno. Skôr smútok. Ale v prvom rade jej rozumiem. Plne ju chápem. Keď človek vchádza do politiky s čistým odhodlaním pomôcť a dostane za to urážky a nenávisť, je to krutá facka. Zažil som to. Roky na mňa útočil Fico s celou mafiánsko-policajnou bandou, ktorá ovládala takmer celý štát. Bolo to mimoriadne nepríjemné pre mňa aj pre celú moju rodinu. Ale pani prezidentka je ešte v podstatne ťažšej situácii. Okrem nebezpečných ľudí ako Fico, Blaha či Harabin na ňu zákerne útočí Matovič," vyjadril sa bývalý prezident Andrej Kiska.

Demokrati

“Slovenská politika je preplnená egami a krikľúnstvom. Prezidentka Zuzana Čaputová prináša do politiky pokoj a pomoc ľuďom. Jej snaha spájať bude vo verejnom živote chýbať. Rozhodnutie nekandidovať však plne rešpektujeme. Nie je to prejav slabosti, ale naopak veľkej sily niekoho, pre koho moc nie je tým najvyšším, čo môže dosiahnuť. Zuzane Čaputovej prajeme veľa síl v jej poslednom roku v úrade," vyjadrila sa na adresu prezidentky strana Demokrati.

image

Čaputová sa rozhodla: Za prezidentku už nebude kandidovať. Nemala by som dosť síl, vyhlásila

Strana vníma jej rozhodnutie ako stratu spojenca." Čo to znamená pre nás, pre Demokratov? Demokrati stratia spojenca v slušnej, pokojnej a konštruktívnej politike, ale to neznamená, že na ňu máme rezignovať, práve naopak. Ak totiž do politiky nepôjdu slušní ľudia, ktorí dokážu stáť tvárou v tvár zlobe, tak v tej politike ostanú len krikľúni a sebci. To nesmieme dovoliť," dodávajú.

Aliancia

"Aj posledné prezidentské obdobie nám ukázalo, že naša komunita sa môže spoľahnúť najmä sama na seba. Preto strana Szövetség-Aliancia postaví v budúcoročných prezidentských voľbách vlastného kandidáta," vyjadrila svoje plány do budúcnosti strana Aliancia.

SNS

"Berieme to na vedomie a myslíme si, že sa prezidentka sa rozhodla správne," povedal predseda SNS Andrej Danko na margo rozhodnutia. 

Republika

"Zuzana Čaputová ohlásila „jedno z najťažších rozhodnutí“, ktoré označila za osobné. Nebude znovu kandidovať na post prezidentky. Prirodzene, nejde o pravdivý výrok. Rozhodnutie nebolo osobné, ale kolektívne. Rovnako kolektívne ako rozhodnutie nasadiť ju v roku 2019 a posunúť do každého priestoru, kde mohla získať na popularite pre následné zvolenie vo voľbách," vyjadril sa Marián Ďuriš, člen predsedníctva strany Republika.

"Sme radi, že Zuzana Čaputová pochopila, že už stačilo. Áno, stačilo celému Slovensku... Je čas na skutočne slovenského prezidenta," vyjadril sa predseda hnutia Milan Uhrík.

Maďarské fórum

Zoskupenie strán okolo Maďarského fóra rešpektuje rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej opätovne nekandidovať v budúcoročných voľbách na post hlavy štátu.

Zoskupenie strán Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia a Demokratická strana však vyjadrilo nad rozhodnutím prezidentky ľútosť. "No rešpektujeme toto jej slobodné rozhodnutie," podotkli.

Sú znepokojení tým, že vulgarizácia spoločenského života, cieľavedomá diskreditácia, zastrašovanie politických a názorových oponentov sa stali normou v politických diskusiách. "Hrozby zabitím našej pani prezidentke, iným ústavným činiteľom a najnovšie zasa aj novinárom sú existenčnou hrozbou pre našu demokraciu," uviedli.

01 - Modified: 2023-06-20 13:48:04 - Feat.: 1 - Title: Čaputová sa rozhodla: Za prezidentku už nebude kandidovať. Nemala by som dosť síl, vyhlásila 02 - Modified: 2023-06-20 14:36:24 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka Zuzana Čaputová oznamuje rozhodnutie o kandidatúre 03 - Modified: 2023-06-18 13:34:55 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini, Fico a Uhrík? Republika nemôže byť náš prirodzený partner, vyhraňuje sa šéf Hlasu
01 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 17:11