Na snímke poslanec NRSR Peter Pellegrini (nezaradený) počas hlasovania o vyslovení dôvery vláde SR na 94. schôdzi NRSR v Bratislave 15. júna 2023. Vláda Ľudovíta Ódora nezískala dôveru parlamentu. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli jej programové vyhlásenie. FOTO TASR - Jaroslav Novák SNÍMKA: Jaroslav NovákSNÍMKA: Jaroslav Novák
StoryEditor

Pellegrini nemá ambíciu byť prezidentom, Čaputovej rozhodnutie akceptuje

20.06.2023, 17:24
Autor:
TASRTASR

Stať sa prezidentom je podľa šéfa Hlasu poslanie, hlava štátu dostane obrovskú dôveru ľudí a s ňou sa nemá hazardovať.

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrni nemá ambíciu stať sa prezidentom. Povedal to v utorok po tom, čo hlava štátu Zuzana Čaputová oznámila, že nebude opätovne kandidovať v prezidentských voľbách.

Pellegrini jej rozhodnutie rešpektuje. Myslí si, že nebola pripravená zvládnuť tlak, ktorý táto funkcia prináša, no ľudsky ju chápe.

Stať sa prezidentom je podľa Pellegriniho poslanie, hlava štátu dostane obrovskú dôveru ľudí a s ňou sa nemá hazardovať. "Ak chce byť niekto nielen politik, ale aj štátnik, tak z takejto funkcie, hoc možno pre aktuálnu slabosť alebo vážnu udalosť v rodine, neodchádza," povedal.

Pellegrini si myslí, že prezidentskí kandidáti budú teraz vyrastať ako "huby po daždi". Hlas-SD chce do prvého kola postaviť kandidáta alebo podporí takého kandidáta, ktorý by spĺňal sociálno-demokratické hodnoty. "Neplánujeme v Hlase moju kandidatúru na prezidenta," povedal s tým, že sa momentálne sústredia na parlamentné voľby.

Čaputovej rozhodnutie vníma ako ďalší dôkaz toho, keď sa na významné ústavné funkcie v štáte dostávajú ľudia, ktorí predtým nemali žiadnu politickú skúsenosť.

Nie sú podľa neho pripravení na zvládanie enormného tlaku, ktorý je na Slovensku s politikou často spojený. Porovnal to s prípadom exprezidenta Andreja Kisku, ktorý z politiky úplne zmizol a podľa Pellegriniho si neplní ani úlohy exprezidenta.

"Považujem prezidentku za príliš mladú politickú dôchodkyňu, a nemyslím si, že toto rozhodnutie je to, čo Slovensko momentálne potrebuje, hoci nehovorím, že by mala byť víťazom volieb," uzavrel.

 

01 - Modified: 2024-05-12 12:03:45 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Pellegrini, na druhom mieste sa umiestnila Čaputová 02 - Modified: 2024-05-11 19:39:12 - Feat.: - Title: Obnova napreduje. Čaputová navštívila Černihivskú oblasť na Ukrajine, vyzdvihla pomoc Slovenska 03 - Modified: 2024-05-11 06:55:32 - Feat.: - Title: Možnosť mierových rokovaní v Bratislave je hudbou budúcnosti, vraví publicista Hrabko 04 - Modified: 2024-05-10 18:16:10 - Feat.: - Title: V núdzi spoznáš priateľa. Prezidentka v Kyjeve vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov 05 - Modified: 2024-05-10 13:41:23 - Feat.: - Title: Zelenskyj sa poďakoval Čaputovej za silnú podporu, obaja ocenili občiansku zbierku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. máj 2024 08:45