Na snímke podnikateľ Jozef Brhel st. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Kauzu Mýtnik odročili na júl pre neprítomnosť obžalovaného Jozefa Brhela st.

23.06.2023, 12:09
Autor:
TASRTASR

Vo štvrtok mal vypovedať aj exminister financií a guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír, ktorému však nebolo umožnené vypovedať.

Hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik musel senát Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica v piatok odročiť. Pokračovať bude v júli. Dôvodom je neprítomnosť obžalovaného podnikateľa Jozefa Brhela staršieho, ktorého v stredu večer náhle hospitalizovali.

Z rovnakého dôvodu sa nepojednávalo ani vo štvrtok, požiadal o to obhajca Jozefa Brhela staršieho Michal Mandzák a senát mu vyhovel. "Pokiaľ bude môj klient práceneschopný, v nemocničnom zariadení, tak je nemožné, aby tu zajtra bol. Nie som lekár, neviem sa vyjadriť, ale myslím si, že zajtra sa bude odročovať," avizoval v predstihu Mandzák. Obžalovaný sa nemohol dostaviť, o čom jeho obhajoba predložila súdu zdravotné potvrdenia, a nedal ani súhlas, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.

image

Pojednávanie v kauze Mýtnik odročili, obžalovaného Jozefa Brhela hospitalizovali

Podľa obžalovaného Jozefa Brhela mladšieho sa pod podlomené zdravie jeho otca mala podpísať nezákonná väzba. "Všetci pevne veríme, že sa z toho dostane a čoskoro bude doma," reagoval. Nechcel bližšie konkretizovať, čo presne sa stalo. Ako však zdôraznil, na dvojdňové júnové pokračovanie pojednávania boli spolu s tímom obhajcov pripravení.

"Podarilo sa nám zabezpečiť posudok medzinárodného experta z oblasti ochrany majetkových práv duševného vlastníctva. Na základe záujmu súdu sme ho oslovili, aby urobil posudok na konkrétnu štruktúru spoločnosti Allexis, ktorý vypracoval a aktuálne sa prekladá. Absolútne vylučuje pranie špinavých peňazí," konštatoval Jozef B. mladší.

image

Obžalobu Brhela a Kaliňáka je potrebné odmietnuť, rozhodol Najvyšší súd. Vyčíta jej závažné chyby

Vo štvrtok mal vypovedať aj exminister financií a guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. "Prišiel som vypovedať, nemohol som vypovedať," poznamenal pri odchode zo ŠTS. Ten stanovil nový termín jeho výpovede na 21. júla.

Obžaloba v kauze Mýtnik sa týka porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur.

Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti čelí šesť osôb, Jozef B., jeho syn Jozef B., bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko K., Martin B., Milan G. a Miroslav S.

01 - Modified: 2024-04-21 11:47:04 - Feat.: - Title: Vo štvrtok sa má začať ďalší súdny proces s Kočnerom. Ide o kauzy Donovaly a Báč 02 - Modified: 2024-04-19 10:20:55 - Feat.: - Title: Krajskí prokurátori informovali Žilinku o plynulom prevzatí prípadov v pôsobnosti ŠTS 03 - Modified: 2024-04-17 11:35:36 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku povolil obnovu konania v prípade policajného exfunkcionára Paksiho 04 - Modified: 2024-04-01 09:33:24 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku by sa mal v júni zaoberať návrhom Kučerku na obnovu konania v časti trestu 05 - Modified: 2024-03-22 10:24:49 - Feat.: - Title: Korupčnú kauzu Slotu museli odročiť, exšéf SNS je hospitalizovaný v nemocnici
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 15:48