StoryEditor

Cigániková pre HN: Letanovskú mám rada, no s úžasom pozorujem jej absolútny obrat

30.06.2023, 00:00

V rozhovore s poslankyňou Janou Bittó Cigánikovou zo Sasky sa dozviete:

  • Na aké témy bude klásť dôraz počas predvolebnej kampane.
  • Čo si myslí o nominácii Andrey Letanovskej na post líderky Demokratov.
  • Ako sa stavia k schôdzi o odvolaní Borisa Kollára z postu predsedu Národnej rady.
  • Či sa bude uchádzať o miesto predsedu v Saske.
  • Viac o novom imidži strany, ktorý priniesol český marketér Marek Prchal.

Nedávno ste oznámili, že Saska začína s kampaňou pre ženy, kde ste zadefinovali aj konkrétne témy. V čom sa táto časť bude odlišovať od zvyšku? 

Kampaň pre ženy u nás prebieha už dlho, teraz dostala aj vizuálnu podobu. Myslím si, že naša snaha je dlhodobo viditeľná, pred časom sa nám podarilo zabrániť 25-krát sprísneniu interrupcií.

Hovorme teda o tom, čo všetko sa nám podarilo. Kolegyňa Vladimíra Marcinková presadila, aby pri pôrode mohla mať žena sprievod. Manžel, mamina, ktokoľvek, čo je pre ženy veľmi dôležité. Takisto riešila aj firemné škôlky. Veľmi bojovala za to, aby mohli byť mamičky pri deťoch v nemocnici. To sa, bohužiaľ, kvôli OĽaNO nepodarilo. A tu sa dostávame do toho, čo budeme presadzovať. 

Určite je zaujímavý aj návrh, s ktorým prišla exministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorý hovorí jednoznačne o tom, že sex bez súhlasu je jednoducho znásilnením. Robia sa z toho také srandičky, že či sa bude niečo podpisovať a podobne. Takto to nie je. Je to iba pre prípad, ak by došlo k niečomu takému, že žena sa neskôr vyjadrí, že došlo k niečomu, čo nechcela, a bolo to evidentné. Takto sa otáča situácia na druhú stranu, ktorá potom musí dokazovať, že súhlas bol evidentný. Už nestačí, že žena mlčí, musí sa jasne vyjadriť.

Aké ďalšie témy chcete ešte otvoriť?

Hlavne tieto. Ale my dôraz kladieme najmä na slobodu žien, aby mali možnosť sa rozhodnúť, a tiež na zrovnoprávnenie, hlavne v otázke zladenia pracovného a rodinného života. Toto je pre mňa kľúčové.

Niekedy sú feministky zo mňa prekvapené, lebo nie som pre ne ideálna bojovníčka. Ja nie som za kvóty. Nemyslím si, že byť ženou je niečo ako nemať nohu a že teraz sme hendikepované. Myslím si len, že máme mať rovnaké príležitosti. Asi uznáte, že keď nemôžeme rozhodovať nejakým spôsobom o svojej reprodukcii, o čo sa snaží OĽaNO, a keď je výchova len na žene, tak pochopiteľne nemáme rovnaké práva. Nie vinou mužov, ale vinou toho, ako sme zvyknutí fungovať. Trošku sa to mení, aj vďaka mužom. Snažíme sa teda sprístupniť jasle, škôlky, starostlivosť v prípade choroby. Alebo zvýhodniť zamestnávateľov, ktorí ich budú mať a vyjdú v ústrety ženám. Toto je to naše gro.

Prístup k interrupciám a ich humánny spôsob medikamentóznou formou je pre nás samozrejmosť. Tak ako sme to zvládli doteraz, zvládneme to aj do budúcnosti. Predpokladám, že v budúcnosti sa stane realitou aj interrupčná tabletka.

V rámci rovnoprávnosti sa plánujete venovať aj mužskej strane? Spomeniem otázky takzvanej materskej dovolenky alebo prípady domáceho násilia na mužoch.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-19 14:33:32 - Feat.: 1 - Title: Ravasz bude kandidovať za SaS: Menšinové témy stroskotali na OĽANO, Rómovia akoby neboli ľudia 02 - Modified: 2023-06-28 13:30:05 - Feat.: 1 - Title: Velebil Tisa, teraz sa Uhrík fotí s antifašistami. „Mal som ich vyhodiť?“ hovorí pre HN šéf zväzu 03 - Modified: 2023-06-27 18:16:48 - Feat.: 1 - Title: Mladí sú zmätení a nechcú ísť voliť. Učitelia takéto témy v školách nechcú, tvrdí Bolibruchová zo Zmudri 04 - Modified: 2023-06-27 14:21:46 - Feat.: 1 - Title: Najnovší prieskum: Smer rastie a zvyšuje náskok na Hlas a PS, Demokrati a SNS siahajú na parlament
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 04 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 05 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 18:51