Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Eurokomisia adresovala Slovensku sedem odporúčaní o právnom štáte. Niektoré predošlé sme nerealizovali

05.07.2023, 18:46
Autor:
TASRTASR

Prvým z odporúčaní je zabezpečiť, aby sa na členov Súdnej rady vzťahovali dostatočné záruky nezávislosti, pokiaľ ide o ich odvolanie, berúc do úvahy európske normy nezávislosti súdnych rád.

Európska komisia zverejnila v stredu štvrtú výročnú správu o právnom štáte, v ktorej mapuje stav v tejto oblasti v každej členskej krajine Európskej únie. Pre Slovensko vydala sedem odporúčaní. Až na to posledné nadväzujú na jej vlaňajšie odporúčania, ktoré Slovenská republika realizovala buď len čiastočne, alebo vôbec.

Prvým z odporúčaní je zabezpečiť, aby sa na členov Súdnej rady vzťahovali dostatočné záruky nezávislosti, pokiaľ ide o ich odvolanie, berúc do úvahy európske normy nezávislosti súdnych rád. Podľa Eurokomisie Slovensko v zmysle jej minuloročných odporúčaní nedosiahlo v tomto smere nijaký pokrok.

Záruky

Komisia taktiež žiada, aby Slovensko zabezpečilo zavedenie a riadne dodržiavanie dostatočných záruk pre prípady, keď sudcovia musia niesť trestnoprávnu zodpovednosť za trestný čin "ohýbania práva" v súvislosti so svojimi súdnymi rozhodnutiami. V tejto oblasti sa taktiež nepodarilo dosiahnuť pokrok.

Eurokomisia ďalej Slovensku odporúča predložiť legislatívne návrhy na reguláciu lobingu a posilnenie právnych predpisov o konfliktoch záujmov a majetkových priznaniach. V tomto smere Slovensko dosiahlo od roku 2022 čiastočný pokrok.

image

Eurokomisia vydala návrhy k platbe hotovosťou v Európskej únii a k digitálnemu euru

Exekutíva Európskej únie žiada slovenskú stranu aj o zlepšenie koordinácie medzi jednotlivými orgánmi presadzovania práva, kde nedošlo k pokroku, a o zabezpečenie objektivity rozhodnutí prokuratúry, kde nastal čiastočný pokrok. Objektivita sa má zaistiť pokračovaním v presadzovaní legislatívnych zmien, ktorými sa obmedzí právomoc generálneho prokurátora rušiť rozhodnutia prokuratúry. Cieľom je podporiť dosiahnutie presvedčivých výsledkov v prípadoch korupcie na vysokých miestach.

Ďalšie odporúčanie sa týka pokroku v procese vytvárania legislatívnych a iných záruk v záujme zlepšenia fyzickej bezpečnosti a pracovného prostredia novinárov vrátane reformy zákona o ohováraní. Zohľadniť je pritom potrebné európske normy na ochranu novinárov. V tomto smere Slovensko čiastočne pokročilo.

Nezávislé média

Eurokomisia odporúča tiež pokračovať v posilňovaní pravidiel a mechanizmov na podporu nezávislého riadenia a redakčnej nezávislosti verejnoprávnych médií s prihliadnutím na európske normy pre tieo médiá. Aj v tejto oblasti došlo od vlaňajška k určitému pokroku.

Posledným a zároveň úplne novým odporúčaním Eurokomisie je zabezpečiť účinné verejné konzultácie a zapojenie zainteresovaných strán do procesu tvorby právnych predpisov.

image

Eurokomisia navrhla úpravu rozpočtu Európskej únie, 50 miliárd určila na podporu Ukrajiny

Komisia okrem toho pripomenula Slovensku záväzky, ktoré prijalo v rámci národného plánu obnovy.

Výročná správa Eurokomisie zahŕňa oznámenie, v ktorom mapuje situáciu v Európskej únii ako celku. Zároveň obsahuje 27 kapitol o jednotlivých krajinách, zameraných na dôležitý vývoj od júla 2022. Posudzuje plnenie vlaňajších odporúčaní a členským štátom opäť poskytuje konkrétne odporúčania.

Správa sa zaoberá štyrmi piliermi právneho štátu – vnútroštátnou justíciou, protikorupčným rámcom, pluralitou médií a inými inštitucionálnymi systémami bŕzd a protiváh. Konštatuje, že z minuloročných odporúčaní bolo v celej Európskej únii úplne alebo čiastočne splnených 65 percent.

01 - Modified: 2023-06-28 18:12:04 - Feat.: 1 - Title: Eurokomisia vydala návrhy k platbe hotovosťou v Európskej únii a k digitálnemu euru 02 - Modified: 2023-06-20 14:22:49 - Feat.: 1 - Title: Eurokomisia navrhla úpravu rozpočtu Európskej únie, 50 miliárd určila na podporu Ukrajiny 03 - Modified: 2023-06-19 14:37:35 - Feat.: 1 - Title: Eurokomisia navrhla účinnejšie a bezpečnejšie zdanenie zrážkovou daňou v EÚ
01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 04 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 05 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:32