Európsky zatykač vydaný na Mariána Kučerku. FOTO: Ministerstvo vnútra
StoryEditor

Bosna nevydá Slovensku obžalovaného expolicajta Mariána Kučerku. Požiadal tam o azyl tak ako Kaľavský

12.07.2023, 14:27
Autor:
redred

Rozhodnutie o odmietnutí Kučerkovho vydania podpísal 16. júna minister spravodlivosti Bosny Davor Bunoza.

Bosna a Hercegovina nevydá Slovensku obžalovaného expolicajta Mariána Kučerku, ktorému hrozí trest pre branie úplatkov, informuje Denník N. Bosnianske súdy podľa portálu právoplatne odmietli žiadosť slovenských justičných orgánov.

Rozhodnutie o odmietnutí Kučerkovho vydania podpísal 16. júna minister spravodlivosti Bosny Davor Bunoza. Denníku N to potvrdil Súd Bosny a Hercegoviny v Sarajeve.

"Dôvodom, prečo nevyhoveli, bolo, že niekdajší vyšetrovateľ NAKA požiadal v tejto krajine o azyl skôr, ako Slovensko dalo žiadosť o jeho vydanie," uvádza sa ďalej v článku.

Súd Bosny a Hercegoviny pre Denník N uviedol, že od 22. júna je právoplatné rozhodnutie o zrušení obmedzení, ktoré musel Kučerka dodrživať od začiatku februára. To znamená, že nemá zakázané cestovanie po Bosne, no vycestovať nemôže, keďže je na neho stále vydaný medzinárodný zatykač.

image

Odvolací proces v kauze expolicajta Mariána Kučerku má byť v júni, prvostupňový súd ho uznal vinným

Kučerka opustil Slovensko vtedy, keď sa blížilo rozhodovanie Najvyššieho súdu o jeho odvolaní. Špecializovaný trestný súd v Pezinku ho minulý rok odsúdil za korupciu na jedenásť rokov a trest prepadnutia majetku.

Na otázky, či už má naspäť svoj pas a v akom štádiu je jeho žiadosť o azyl, Kučerka v stanovisku pre Denník N nereagoval. Súd Bosny a Hercegoviny reagoval, že nedisponuje informáciou, či mu bol azyl udelený. K cestovnému dokladu uviedol, že je uložený na tamojšom ministerstve bezpečnosti, konkrétne na oddelení azylu, píše sa v článku.

V žiadosti o azyl sa uvádzajú dôvody, prečo dotyčný oň žiada. Zadokumentovať musí aj to, či sú voči nemu vedené trestné konania a pre aké podozrenia. Kučerka o sebe tvrdí, že je na Slovensku obeťou politického procesu, ako vyplýva z emailu, ktorý vo februári poslal na Najvyšší súd a na verejnom zasadnutí ho vtedy čítali.

image

Súd vydal na exvyšetrovateľa európsky zatykač. Ušiel do Sarajeva a lekár z hotela posiela péenky

"Pred bosnianskym súdom hovoril, že vláda Eduarda Hegera, ktorá bola vtedy pri moci, robí politické zúčtovanie s bývalým vedením polície z čias Smeru a Robert Fico preto podáva trestné oznámenia. V emaile uviedol, že do Bosny prišiel 3. januára za priateľom do Sarajeva pre obavy o svoj život," píše Denník N. Špeciálna prokuratúra trvá na tom, že sa Kučerka v Bosne účelovo vyhýba trestnému konaniu a zároveň odmieta, že by bol obeťou politického procesu.

V prípade neudelenia azylu je možné konanie o jeho vydaní na Slovensko obnoviť. Reakciu Kučerku sprostredkoval denníku jeho obhajca Bezák.

image

Prokurátor navrhuje expolicajtovi Kaľavskému deväť rokov väzenia

Podobný prípad sa stal tiež pri ďalšom aktérovi vojny v polícii, bývalom šéfovi operatívcov NAKA Jánovi Kaľavskom. Toho Bosna minulý rok nevydala slovenským orgánom pre ten istý dôvod ako pri Kučerkovi. 

Ministerstvo spravodlivosti potvrdilo zamietnutie žiadosti o vydanie Kučerku. „Súd Bosny a Hercegoviny v rámci konania potvrdil, že azylové konanie bolo začaté skôr, ako štát vydal medzinárodný zatykač. Tým nie sú naplnené zákonné požiadavky na jeho vydanie, v súlade s článkom 34 Zákona o medzinárodnej právnej pomoci v trestných veciach,“ cituje denník stanovisko rezortu spravodlivosti.

01 - Modified: 2023-03-20 13:25:33 - Feat.: 1 - Title: Odvolací proces v kauze expolicajta Mariána Kučerku vo štvrtok nebude 02 - Modified: 2023-02-09 11:05:39 - Feat.: 1 - Title: Odvolací proces v kauze expolicajta Mariána Kučerku bude pokračovať 23. marca 03 - Modified: 2023-02-01 21:17:35 - Feat.: 1 - Title: Prebieha konanie o vydaní expolicajta Mariána Kučerku na Slovensko, bol zadržaný v Bosne 04 - Modified: 2023-01-12 15:26:12 - Feat.: 1 - Title: Sťažoval sa, že začal fajčiť. Notorický Ficov obštrukčník Kučerka sa vyparil, súdu dochádza trpezlivosť 05 - Modified: 2023-01-12 10:06:01 - Feat.: 1 - Title: Expolicajt Kučerka neprišiel na súd, je v Bosne. Hrozí mu vydanie medzinárodného zatykača
01 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 02 - Modified: 2024-04-05 09:28:38 - Feat.: - Title: Orbán rokoval v Sarajeve o integrácii Bosny a Hercegoviny do Európskej únie. Chce posilniť obchod 03 - Modified: 2024-04-01 09:33:24 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku by sa mal v júni zaoberať návrhom Kučerku na obnovu konania v časti trestu 04 - Modified: 2024-03-28 15:26:22 - Feat.: - Title: Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny 05 - Modified: 2024-03-21 20:38:36 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie rozhodol o začatí prístupových rozhovorov s Bosnou a Hercegovinou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 12:54