Zuzana Čaputová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čaputová rokovala so Šimkom. Podrobnosti prezradí začiatkom budúceho týždňa

14.07.2023, 14:02
Autor:
TASRTASR

Prezidentka už v stredu uviedla, že vyjadrenia ministra považuje za nešťastné, najmä pokiaľ by malo ísť o politickú kontrolu vyšetrovania trestných činov.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes stretla s ministrom vnútra Ivanom Šimkom, o situácii v rezorte ešte včera hovorila aj s premiérom Ľudovítom Ódorom a policajným prezidentom Štefanom Hamranom. Prezidentská kancelária informovala, že sa k svojim stretnutiam vyjadrí začiatkom budúceho týždňa.

Prezidentka už v stredu uviedla, že vyjadrenia ministra považuje za nešťastné, najmä pokiaľ by malo ísť o politickú kontrolu vyšetrovania trestných činov.

image

Premiér avizuje výsledky rokovaní so Šimkom a Hamranom o pár dní

Šimko minulý týždeň na sociálnej sieti hovoril o tom, že polícia patrí pod kontrolu politiky. Vysvetlil to tak, že nerozumie sloganu o rozviazaných rukách polície, podľa neho to neplatí absolútne.

Dodal že nikto, ani minister či policajný prezident, nemôže mať úplne rozviazané ruky, keďže sú viazaní ústavou alebo zákonmi.

Šéf polície mal výhrady k ministrovým vyjadreniam, podľa medializovaných informácií pohrozil odchodom. Premiér Ľudovít Ódor mal o téme diskutovať s ministrom aj Hamranom. Rokoval aj so širším vedením polície, ktoré údajne tiež zvažuje odchod. Komunikáciu ministra vnútra formou statusov na sociálnej sieti nepovažuje za šťastný spôsob.

K prípadu sa vyjadrili aj niektoré politické strany. Smer-SD súhlasí so Šimkom, že polícia si nemôže robiť, čo chce. Tvrdí tiež, že minister by mal odvolať Hamrana z funkcie.

Hnutie OĽANO a priatelia zase žiada odchod Šimka z funkcie ministra. Za ľudí tvrdí, že prezidentka by mala okamžite ukončiť chaos a rozvrat na ministerstve vnútra.

"Vojna medzi ministrom vnútra a políciou, ako aj neprofesionálne zasahovanie ministra vnútra do práce polície je to, čo Slovensko potrebuje najmenej. Prezidentka by mala urobiť poriadok s dočasne povereným ministrom vnútra," vyhlásila v stanovisku šéfka Za ľudí Veronika Remišová.

01 - Modified: 2024-05-01 16:07:48 - Feat.: - Title: Hlas Slovenska po vstupe do Európskej únie zosilnel, vyhlásila Čaputová 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 05:29