Zuzana Čaputová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čaputová podpísala novelu zákona o liekoch

14.07.2023, 15:24
Autor:
TASRTASR

Novelizácia ráta s úpravou delegovania predpisovania liekov medzi špecialistami a všeobecnými lekármi, ako aj s umožnením očkovať proti chrípke aj v lekárňach.

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok podpísala novelu zákona o liekoch. Informoval o tom Lukáš Laczko z odboru komunikácie kancelárie prezidenta.

Novelizácia ráta s úpravou delegovania predpisovania liekov medzi špecialistami a všeobecnými lekármi, ako aj s umožnením očkovať proti chrípke aj v lekárňach.

Lekárne budú môcť očkovať proti chrípke dospelé osoby od 1. januára 2024. Prednosťou zavedenia možnosti očkovania proti chrípke v lekárňach je podľa autorov zmeny široká dostupnosť verejných lekární. Má zabezpečovať a garantovať rýchly prístup záujemcu k očkovaniu a pomôcť zvýšiť zaočkovanosť. Pre lekárne pôjde o dobrovoľnú činnosť.

Očkovanie bude možné realizovať na základe písomného odporúčania predpisujúceho lekára, ktoré môže byť súčasťou predpisu na vakcínu. Nesmie byť staršie ako tri dni. Za správne podanie očkovacej látky bude zodpovedať poskytovateľ lekárenskej starostlivosti.

Novela tiež umožní lekárom špecialistom poveriť všeobecného lekára predpisovaním liekov, a to najviac na tri mesiace. Pri niektorých pacientoch to môže byť aj viac. Za správnu indikáciu humánneho lieku, zdravotníckej pomôcky alebo dietetickej potraviny má byť zodpovedný odborný lekár.

Všeobecného lekára by mohol na predpisovanie oprávniť tiež lekár ústavnej zdravotnej starostlivosti pri prepustení pacienta z nemocnice.

"Všeobecný lekár zabezpečí predpisovanie humánneho lieku, zdravotníckej pomôcky a dietetickej potraviny na dobu maximálne troch mesiacov od 12. dňa prepustenia pacienta z ústavnej zdravotnej starostlivosti, čím sa docieli, aby mal pacient za dané obdobie dostatočný čas na zaradenie do ambulantnej starostlivosti odborného lekára," priblížil rezort zdravotníctva.

Odporúčanie na predpisovanie sa má uvádzať v elektronickom zázname o poskytnutí ambulantnej zdravotnej starostlivosti alebo lekárskej správe, prípadne v elektronickom zázname alebo prepúšťacej správe pri prepustení osoby z ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Novela tiež mení pravidlá pre nekomerčné klinické skúšania. Má sa tak zlepšiť dostupnosť inovatívnej, efektívnejšej a bezpečnejšej liečby.

Konanie pre povolenie skúšania sa má napríklad oslobodiť od správneho poplatku. Rozšíriť sa má tiež možnosť na vydanie povolenia na použitie nových liekov pri ohrození života alebo pri riziku závažného zhoršenia zdravotného stavu pacienta. Po novom by sa k nim mohli dostať aj osoby, ktoré neboli účastníkmi klinického skúšania.

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Neviditeľné spúšťače závislosti. Ako zastaviť sebadeštruktívne zvyky 02 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 03 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 04 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 14:06