Ilustračná fotografia. FOTO: www.freepik.com
StoryEditor

Na Slovensku sa treba pokúsiť zaviesť zdravotné pripoistenie, tvrdí inštitút. Môže byť doplnkom systému

16.07.2023, 09:14
Autor:
TASRTASR

Verejné zdravotné poistenie by podľa Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz malo pokrývať iba klinicky prínosné technológie, ktoré si možno dovoliť zaplatiť.

Na Slovensku sa treba pokúsiť zaviesť zdravotné pripoistenie. Poukázal na to Inštitút ekonomických a spoločenských analýz v novej publikácii Priestor pre zdravotné pripoistenie na Slovensku. Z legislatívneho hľadiska to je podľa neho jednoduché, no úvahy o pripoistení sú politicky nákladné.

"Čeliť ľuďom, ktorí ‘celý život platili odvody‘ a teraz majú strpieť, že ich predbieha dáky pripoistený, je náročné. Neľahké je aj vysvetliť, že nebudú výnimky, dvojité príspevky a že ‘bezplatnosť‘ má svoje limity. Určite sa o to však treba pokúsiť," skonštatovala autorka publikácie Katarína Fedorová.

Doplnok alebo náhrada

INESS poukázal na to, že poistenie nadštandardnej zdravotnej starostlivosti existuje v rôznych európskych krajinách, napríklad v Rakúsku, Francúzsku, Dánsku, Luxembursku alebo Holandsku. "Či už ako doplnkové k verejnému systému, alebo namiesto neho," podotkol s tým, že dané štáty si udržali sociálny zmier.

Inštitút upozornil na to, že v zdravotníctve sú potreby nekonečné a zdroje obmedzené. Verejné zdravotné poistenie by podľa neho malo pokrývať iba klinicky prínosné technológie, ktoré si možno dovoliť zaplatiť. "Z pohľadu Verejného zdravotného poistenia je štandardom zdravotná starostlivosť, ktorá prináša hodnotu za peniaze a neprekračuje možnosti rozpočtu. Všetko navyše je ‘pripoistiteľný‘ nadštandard," ozrejmil.

Priblížil, že predmetom pripoistenia na Slovensku by mohli byť napríklad telemedicína, nepovinné očkovanie, neindikované genetické testy, krvné vyšetrenia či alternatívna medicína. Pripoistiť by sa mohlo aj viac času na vyšetrenie, vyššia frekvencia preventívnych prehliadok či ich rozšírenie na ďalšie špecializácie.

Nadštandardné výkony

"V rámci stomatológie sa dá pripoistiť použitie nadštandardných materiálov a výkony, ktoré nie sú hradené z Verejného zdravotného poistenia, napríklad dentálne implantáty, pečatenie zubov, dentálna hygiena," doplnil INESS.

Súčasťou pripoistenia by podľa neho mohlo byť aj nadštandardné ubytovanie, strava pri hospitalizácii a možnosť výberu zdravotníckeho pracovníka, ako aj skorší termín u lekára. Rovnako nekategorizované a nadlimitné technológie. "Takýto produkt bude mať zmysel iba v prípade, ak sa k nadštandardu nebude dať dostať cez výnimky," podotkol. INESS poukázal na to, že v prípade, že kúpeľná liečba neprináša benefity pri jednotlivých ochoreniach, mala by sa ponúkať v rámci pripoistenia.

Inštitút odporučil tiež opätovne zaviesť regulačné platby za návštevu ambulancie, ktoré znižujú nadspotrebu zdravotnej starostlivosti. Rovnako je podľa neho potrebné od platieb za zdravotnú starostlivosť oslobodzovať iba ľudí s nízkym príjmom. "Invalidita, ťažké zdravotné postihnutie ani konkrétna choroba nie sú vhodné kritérium," dodal.

01 - Modified: 2023-07-14 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prezident Asociácie súkromných lekárov: Nedokážeme to, čo dokáže Lekárske odborové združenie 02 - Modified: 2023-07-18 11:29:17 - Feat.: 0 - Title: Vyvraciame fámy o VšZP: Kto vyberie nového riaditeľa, čo píše audítor a ako skončili plány z utajeného Strapkovho projektu​ 03 - Modified: 2023-07-13 10:48:28 - Feat.: 1 - Title: Za ľudí nesúhlasí so zmenou vedenia VšZP, podľa Dvořáka urýchli stabilizáciu 04 - Modified: 2023-07-12 15:41:07 - Feat.: 1 - Title: Globálny verejný dlh dosiahol rekordných 92 biliónov dolárov, prekonal tempo rastu ekonomiky
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia 02 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 04 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 12:01