Predseda Smeru Robert Fico. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Prezidentka by mala zatlačiť na riešenie kompenzácií pre samosprávy, tvrdí Fico

18.07.2023, 18:09
Autor:
TASRTASR

Robert Fico poukázal na to, že v rozpočte na tento rok sa počíta na kompenzácie pre samosprávy so sumou 200 miliónov eur, pričom mestá, obce a vyššie územné celky aktuálne žiadajú iba 108 miliónov.

Prezidentka Zuzana Čaputová by mala pre kompenzácie cien energií pre samosprávy zavolať premiérovi Ľudovítovi Ódorovi a zatlačiť na okamžité vyriešenie problému. V TASR TV to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.

Prísľub prezidentky, že predstaviteľom samosprávy sprostredkuje stretnutie s premiérom, ktorý ho predtým zrušil, považuje za nedostatočný.

Fico poukázal na to, že v rozpočte na tento rok sa počíta na kompenzácie pre samosprávy so sumou 200 miliónov eur, pričom mestá, obce a vyššie územné celky aktuálne žiadajú iba 108 miliónov.

"Tak, ako prezidentka mala zavolať Ódorovi a dať ho do poriadku, tak jemu stačí povedať ministrovi financií, že od neho chce, aby z tých dvesto miliónov eur okamžite 108 pridelil mestám, obciam a samosprávnym krajom," tvrdí.

Poznamenal, že táto suma je len akýmsi "záchranným kolesom" pre samosprávy, ktorých problémy sú omnoho väčšie. "Mestá a obce žijú predovšetkým z dane z príjmu z fyzických osôb, ktorú si s VÚC delia v pomere 70:30. Je pravda, že v Národnej rade boli prijaté viaceré zákony, ktoré z týchto príjmov odkrajujú," skonštatoval.

Po voľbách bude podľa neho potrebné, aby nová vláda nadviazala sociálny dialóg so sociálnymi partnermi, okrem odborov a zamestnávateľov aj so samosprávami. "Mestá, obce a župy majú naozaj problém a my im v tomto okamihu tie peniaze musíme dať. Ale ostatné už musí byť predmetom normálnej dohody medzi novou vládou a mestami a obcami," povedal.

Fico dodal, že na tému komunikoval aj s premiérom a plánovanú mimoriadnu schôdzu Národnej rady považuje za vhodnú platformu na riešenie problému.

Aj keď napríklad SaS podľa neho avizuje neúčasť a je možné, že niektorí poslanci môžu byť mimo Slovenska, Fico očakáva, že by sa nadpolovičná väčšina parlamentu potrebná na otvorenie rokovania zísť mohla. Ak by parlament dokázal zaviazať vládu uznesením a tá by ho nerešpektovala, považoval by to za "demontáž štátu v priamom prenose".

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 03 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 04 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 05 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 07:45