Odchádzajúci minister vnútra Ivan Šimko. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Šimko pripustil nevhodné slová v statusoch, skutočný dôvod svojho konca na čele rezortu ale vidí inde

19.07.2023, 18:08
Autor:
TASRTASR

Skutočný dôvod napätia vidí Ivan Šimko v rozhodnutí nepodpísať návrh na vymenovanie trestne stíhaného policajta do funkcie na policajnej inšpekcii.

Do práce orgánov činných v trestnom konaní som nikdy nezasahoval a nikdy som to nechcel, deklaroval odchádzajúci minister vnútra Ivan Šimko. Pripustil nevhodne zvolené slová vo svojich vyjadreniach po vražde v Dubnici nad Váhom.

Skutočný dôvod napätia vidí v rozhodnutí nepodpísať návrh na vymenovanie trestne stíhaného policajta do funkcie na policajnej inšpekcii. Uviedol to na tlačovej konferencii po tom, ako mu prezidentka Zuzana Čaputová v stredu odobrala poverenie viesť rezort.

Zámienka

Ako zámienku sporu s policajným prezidentom označil svoje dva statusy napísané pod vplyvom brutálnej vraždy v Dubnici nad Váhom. Mrzí ho, ak sa nimi dotkol statočných policajtov. Odmieta zasahovanie do práce OČTK. "Ale civilná kontrola nad činnosťou ozbrojených zložiek štátu patrí k fundamentom demokratického zriadenia," skonštatoval. Podotkol, že nie jeho statusy, ale hra, ktorá sa potom rozohrala zvonka, zatiahla políciu do politiky.

Šimko požiadal povereného šéfa inšpekcie, aby s vymenovaním policajta na pozíciu na inšpekcii počkal. Prekážalo mu trestné stíhanie policajta. "Napriek tomu to urobil. Mne sa to nepáčilo, ale neodvolal som ho, pretože som mu chcel ponechať druhú šancu. Zrejme to bol skutočný dôvod všetkého, čo potom nasledovalo. Ukázalo sa, že minister nie je len automat na podpisovanie," priblížil.

image

Prezidentka odvolala Šimka, lebo začal vidieť, aké zverstvá pácha NAKA, tvrdí Smer-SD

Zhodnotil, že poverenie mu nebolo odobraté preto, lebo by zanedbal nejakú povinnosť alebo sa nedržal programového vyhlásenia vlády. Podľa svojich slov nedostal príležitosť vyriešiť možný odchod policajných dôstojníkov v rámci svojich kompetencií. Doplnil, že neplánoval policajné vedenie odvolať, ale počkať, čo spravia. Ak by odstúpili, poveril by niekoho iného.

Odchádza nerád

Premiér Ľudovít Ódor reagoval, že situácia s vymenovaním trestne stíhaného policajta na pozíciu v policajnej inšpekcii nebola žiadnym faktorom, ktorý by ovplyvňoval jeho rozhodnutie. "Obzvlášť preto, lebo niektoré súdy už konštatovali, že tie obvinenia sú bezdôvodné, takže človek musí veriť trošku aj súdnemu systému," povedal s tým, že nemal dôvod a ani nerobil nátlak na to, aby daný policajt v inšpekcii bol. Dodal, že túto záležitosť nechal na ministrovi.

Šimko dodal, že o funkciu ministra vo vláde odborníkov sa neuchádzal a od rozrobenej práce odchádza nerád. "Osobitne, keď sa už začali ukazovať prvé výsledky," podotkol. Ako poukázal, takmer sa vytratil naratív o zmanipulovaných voľbách. Podstatne menej sa podľa neho hovorí o hrozbe zo strany nelegálnych migrantov či vojne v polícii. Zdôrazňoval, že napätie medzi jednotlivými bezpečnostnými zložkami je normálne a zdravé. Za nebezpečné považuje to, ak sa jedna z nich stane dominantnou alebo viaceré vytvoria akýsi "kartel".

image

Šimka vyriešilo väčšie Murphyho kladivo

Šimko sa chce aktívne angažovať v predvolebnej kampani. Ako skonštatoval, na výsledku septembrových parlamentných volieb mu záleží.

Prezidentka odobrala v stredu Ivanovi Šimkovi poverenie viesť Ministerstvo vnútra. Dočasným riadením rezortu poverila premiéra Ľudovíta Ódora.

01 - Modified: 2023-07-19 14:21:47 - Feat.: 1 - Title: Prezidentka odvolala Šimka, lebo začal vidieť, aké zverstvá pácha NAKA, tvrdí Smer-SD 02 - Modified: 2023-07-19 14:15:00 - Feat.: 1 - Title: Šimka vyriešilo väčšie Murphyho kladivo 03 - Modified: 2023-07-19 13:54:04 - Feat.: 1 - Title: Nemôžu za to statusy. Skutočný dôvod môjho konca sa stal pred tromi týždňami, tvrdí Šimko 04 - Modified: 2023-07-19 12:50:18 - Feat.: 1 - Title: Čaputová odobrala Šimkovi poverenie, rezort vnútra dočasne povedie premiér
01 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke) 02 - Modified: 2024-04-08 09:37:29 - Feat.: - Title: Záchranné zložky môžu v rámci výzvy čerpať desiatky miliónov eur na techniku, ohlásil Raši 03 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta 04 - Modified: 2024-02-23 12:21:44 - Feat.: - Title: Zmeny vo význame dopravných značiek chcú odložiť, platiť majú až v roku 2029 05 - Modified: 2024-02-20 17:37:24 - Feat.: - Title: Šimko pre HN: Nebuďme pápežskejší než pápež. KDH ohrozuje iné nebezpečenstvo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 18:23