StoryEditor

Hamran reagoval na koniec Šimka. Vedenie polície mu vytýka, že mal riešiť nomináciu do inšpekcie so Žilinkom

20.07.2023, 12:56
20.07.2023, 13:37
Autor:
redred

Policajný šéf opätovne vyčítal exministrovi statusy, v ktorých vidí spochybňovanie práce polície i systému, ktorý je v policajnom zbore nastavený.

Postup vedenia Policajného zboru nebol premyslený nátlakový krok, ktorého iniciátori čakali na to, že "niekto povolí", ale rozhodnutie založené na princípoch a snahe držať sa ich.

"Nebol to žiadny meisterstück"

V súvislosti s rozuzlením názorových stretov medzi exministrom vnútra Ivanom Šimkom a vedením polície to uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii prezident policajného prezidenta Štefan Hamran.

"Nebol to žiadny meisterstück (majstrovský kúsok), ako to nazval pán exminister, príbeh je oveľa jednoduchší – boli to princípy, na ktorých sme sa rozhodli budovať PZ, a ktorých sa budeme držať," uviedol Hamran. Priznal "neprekonateľné názorové nezhody" s exministrom, i napriek tomuto nesúladu však označil diskusie so Šimkom i rozchod oboch strán za korektný.

image

Zákon je na strane Šimka, prezidentka a premiér naleteli na intrigy, tvrdí Dzurinda

Policajný šéf opätovne vyčítal exministrovi statusy, v ktorých vidí spochybňovanie práce polície i systému, ktorý je v policajnom zbore nastavený.

Hamrana sklamali statusy

"Upozornil som ho, že práve takéto statusy spochybňujú dôveru v políciu," uviedol Hamran. Sklamaním pre neho bolo, že exminister bez reálnych argumentov trval na opodstatnenosti svojich statusov, ktoré napísal po vražde v Dubnici nad Váhom.

"Keď som si vypočul, že si za nimi stojí a v budúcnosti by konal rovnako, pochopil som, že táto spolupráca asi nebude možná," upozornil. Postup Šimka mal byť spúšťačom pre Hamranových kolegov, aby zvažovali odchod z polície.

Naštrbením dôvery pre šéfa polície mali byť aj Šimkove snahy o informácie z prebiehajúceho vyšetrovania, pričom podľa Hamrana ich chcel Šimko získať v prítomnosti štátneho úradníka, spojeného s osobou, ktorá figurovala v onom prípade.

"Prvýkrát som vtedy nesplnil pokyn nadriadeného, odmietol som na takéto stretnutie ísť," zdôraznil.

image

Šimko pred odvolaním stihol dovolenku pri mori. Ako sú na tom ďalší členovia Ódorovho kabinetu?

Dočasne poverený šéf Úradu inšpekčnej služby Peter Juhás sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k Šimkovým slovám o tom, že skutočným dôvodom napätia bolo jeho rozhodnutie nepodpísať personálnu nomináciu trestne stíhaného policajta do funkcie na policajnej inšpekcii.

Stretnutie so ŽIlinkom

Juhás tvrdí, že Šimko s personálnym návrhom spočiatku nemal problém, výhrady vyslovil až neskôr, v čom Juhás vidí možné politické tlaky. Bývalému ministrovi priamo vyčíta, že chcel predmetnú personálnu nomináciu riešiť mimo pôsobnosť policajného zboru. "O tejto veci sa chcel radiť s generálnym prokurátorom  Marošom Žilinkom, s čím som ja nemohol súhlasiť," uviedol Juhás.

Šimko skončil vo funkcii ministra vnútra v stredu 19. júla. Návrh na odobratie poverenia odôvodnil premiér Ľudovít Ódor naštrbenou dôverou medzi Šimkom a vedením polície.

image

Šimko končí na poste ministra vnútra. Dôveru sa nepodarilo obnoviť, status bol poslednou kvapkou, tvrdí Ódor

Prezidentka Zuzana Čaputová akceptovanie návrhu vysvetlila snahou neohroziť personálnu stabilitu v PZ, zároveň odmietla, že by konala na niekoho nátlak. Vedením rezortu je poverený predseda vlády.

Reakcia generálneho prokurátora

Žilinka zásadne odmieta, že by akokoľvek zasahoval do personálnych nominácií v Policajnom zbore. Dôrazne žiada, aby nebol zaťahovaný do sporov medzi bývalým ministrom vnútra Ivanom Šimkom a policajnými funkcionármi. Žilinkovu reakciu sprostredkovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

"Generálny prokurátor Maroš Žilinka zásadne odmieta akúkoľvek jeho možnú ingerenciu do personálnych nominácií v Policajnom zbore, o ktorú sa mal údajne cez konzultáciu s ním snažiť bývalý minister vnútra Ivan Šimko," uvádza sa v reakcii.

Drobová zdôraznila, že Žilinka sa s bývalým ministrom vnútra SR nestretol ani raz a nekomunikoval s ním ani telefonicky. "Ivan Šimko ho nikdy nekontaktoval, a rovnako ho žiadnym spôsobom nekontaktoval ani generálny prokurátor," dodala.

Generálny prokurátor žiada, aby nebol zaťahovaný do sporov medzi Šimkom a policajnými funkcionármi, "s ktorými nemá absolútne nič spoločné. Dôrazne sa ohradzuje, že sa nenechá zaťahovať do týchto špinavých hier".

 

01 - Modified: 2024-02-20 17:37:24 - Feat.: - Title: Šimko pre HN: Nebuďme pápežskejší než pápež. KDH ohrozuje iné nebezpečenstvo 02 - Modified: 2023-12-21 11:38:40 - Feat.: - Title: Hamran sa rozhodol. Za prezidenta kandidovať nebude, zvažuje, že sa stiahne z verejného života 03 - Modified: 2023-12-14 16:30:00 - Feat.: - Title: Jasné výhody kandidáta Hamrana 04 - Modified: 2023-12-13 12:53:28 - Feat.: - Title: Zaznie čistá fantázia na hrade? Prezidentské ambície ohlásil kontroverzný influencer, sľubuje "zrušenie" covidu 05 - Modified: 2023-12-13 10:59:20 - Feat.: - Title: Bývalý šéf polície Štefan Hamran rozmýšľa nad kandidatúrou na prezidenta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 12:59