Igor ŠŠtefanov. FOTO: archív HN
StoryEditor

Súd prepustil ministra z nástenkového tendra Štefanova na slobodu

24.07.2023, 15:41
24.07.2023, 16:03
Autor:
TASRTASRredred

Okresný súd v Trenčíne Igora Štefanova podmienečne prepustil a určil mu päťročnú skúšobnú dobu.

Bývalého ministra výstavby a regionálneho rozvoja Igora Štefanova, odsúdeného v kauze nástenkového tendra, prepustil v pondelok Okresný súd Trenčín podmienečne na slobodu.

Rozhodnutie súdu je právoplatné. Informoval o tom hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Päťročná skúšobná doba

Odsúdenému určil súd päťročnú skúšobnú lehotu a súčasne nad odsúdeným nariadil probačný dohľad na obdobie 18 mesiacov.

V čase trvania probačného dohľadu sa odsúdený musí zdržiavať na území Slovenskej republiky, musí sa podrobiť kontrole technickými prostriedkami, zamestnať sa alebo sa preukázateľne uchádzať o zamestnanie.

Má zakázané stretávať sa a kontaktovať sa s bývalým ministrom výstavby a regionálneho rozvoja Mariánom Janušekom. 

image

Slotov exminister po šiestich rokoch mieri na slobodu. Brány väznice by sa mu mohli otvoriť už v máji

Návrh riaditeľa väznice

Súd podľa Tarabusa rozhodoval na verejnom zasadnutí na základe návrhu riaditeľa ústavu na výkon trestu odňatia slobody, ktorý konštatoval, že odsúdený spĺňa podmienky na podmienečné prepustenie s nariadenou kontrolou technickými prostriedkami, riziko recidívy bolo vyhodnotené ako nízke a resocializačná prognóza u odsúdeného je priaznivá.

"Súd dospel k záveru, že odsúdený spĺňa všetky tri podmienky, ktoré stanovuje zákon, aby mohol byť podmienečne prepustený na slobodu. Odsúdený vykonal viac ako polovicu z uloženého trestu vo výmere deväť rokov odňatia slobody. Ako vyplýva z jeho hodnotenia, svojím správaním a plnením svojich povinností vo výkone trestu preukázal polepšenie. Súd konštatoval aj splnenie tretej podmienky, teda že od odsúdeného možno dôvodne očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život," doplnil Tarabus.

Nástenkový tender

V najväčšej kauze prvej vlády Roberta Fica išlo o vyhlásenie tendra za 120 miliónov eur na propagáciu eurofondov a súvisiace právne služby. Vtedajší premiér ponechal kontrolu nad eurofondmi v rukách ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja, teda Slotovej SNS. A to podľa podľa koaličných dohôd krátko po voľbách v roku 2006.

Oznam o súťaži zverejnilo ministerstvo výstavby len na nástenke na jednej zo svojich chodieb, aj to len zopár dní. Prihlásilo sa a napokon aj uspelo len jedno konzorcium dvoch firiem blízke vtedajšiemu predsedovi SNS. Spoluzakladateľ spoločnosti Zamedia Vladimír Tretina sa so Slotom dlhodobo poznal a spolumajitelia druhej firmy Avocat sa objavili v štátnych podnikoch ako nominanti národniarov. Firma Avocat zastupovala šéfa národniarov aj v súdnych sporoch.

Zamedia vznikla po voľbách v roku 2006, pôvodne sídlila v Žiline, neskôr sa presťahovala do Bratislavy. Od roku 2008 Zamedia pripravovala pre ministerstvo výstavby verejné obstarávania, hoci rezort mal na túto problematiku vlastných úradníkov. 

A hoci  oboch ministrov stála kauza postupne kreslo, najskôr Janušeka a neskôr aj Štefanova, ktorý ho nahradil, ani jeden z nich dosiaľ prípad so šéfom národniarov oficiálne nespojil. 

Aktuálne bývalý šéf národniarov čelí obžalobe za zločin prijímania úplatku spáchaného v spolupáchateľstve. Podľa obžaloby mal cez úplatok pre žilinského sudcu vybaviť miernejší trest pre známeho, ktorý spôsobil smrteľnú nehodu a chcel sa vyhnúť prísnejšiemu trestu.

  

01 - Modified: 2023-02-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Slotov exminister po šiestich rokoch mieri na slobodu. Brány väznice by sa mu mohli otvoriť už v máji 02 - Modified: 2022-03-24 11:50:11 - Feat.: - Title: Nástenkový tender: Najvyšší súd zamietol dovolania dvojice exministrov Janušeka a Štefanova 03 - Modified: 2019-11-21 09:16:20 - Feat.: - Title: Kudláčovú v kauze nástenkového tendra odsúdili podmienečne 04 - Modified: 2018-11-20 06:34:58 - Feat.: - Title: Exministri Štefanov a Janušek si už odpykávajú dlhoročné tresty 05 - Modified: 2018-11-19 20:12:13 - Feat.: - Title: Vyhlásili pátranie po odsúdenom exministrovi, Štefanov je už v rukách polície
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:39