Branislav Paška (vľavo). FOTO: TASR/Jaroslav Krošlák
StoryEditor

Najvyšší súd zmiernil Branislavovi Paškovi trest v kauze nákupu ultrazvukov

01.08.2023, 11:38
Autor:
TASRTASRredred

Namiesto pôvodných siedmich rokov väzenia dostal za machinácie pri verejnom obstarávaní súhrnný päťročný nepodmienečný trest odňatia slobody.

Senát Najvyššieho súdu zmiernil trest Branislavovi Paškovi v kauze nákupu ultrazvukov. Namiesto pôvodných siedmich rokov väzenia dostal za machinácie pri verejnom obstarávaní súhrnný päťročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Rozhodnutie je právoplatné. Ide o synovca nebohého expredsedu Národnej rady Pavla Pašku.

Pôvodný trest bol neprimeraný

Trest si Branislav Paška odpyká v ústave na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Pôvodný sedemročný trest väzenia považoval odvolací súd za neprimeraný. Dôvodom jeho mimoriadneho zníženia je aj čas desiatich rokov od spáchania skutku.

"Rešpektujeme rozhodnutie odvolacieho súdu, aj keď sa s ním nestotožňujeme," uviedol médiám po utorkovom verejnom zasadnutí Paškov obhajca Sergej Romža. Odvolacie námietky sa týkali najmä spôsobu výpočtu škody a miery participácie Pašku na predmetnom verejnom obstarávaní.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko je rád, že prípad dospel do právoplatného konca. "Súd v konečnom dôsledku dnes právoplatne potvrdil všetky skutočnosti, ktoré sme ako prokuratúra predkladali a nakoniec uznal obvineného za vinného," dodal.

Prostredníctvom obhajoby vo svojom odvolaní Paška uvádzal, že rozsudok Špecializovaného trestného súdu považuje za nezákonný. Navrhoval, aby Najvyšší súd napadnutý rozsudok v celom rozsahu zrušil a vec vrátil prvostupňovému súdu na opätovné prejednanie a rozhodnutie. Na utorkovom verejnom zasadnutí sa nezúčastnil.

image

Málo úradníkov, veľa práce. Personálne posilnenie súdov zrýchli konania, vraví členka Súdnej rady

Ku skutku došlo ešte v roku 2013, keď mal obžalovaný ako vedúci oddelenia verejného obstarávania Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach uprednostniť víťaza verejnej súťaže v neprospech iných tak, že sám nastavil podmienky na technické špecifikácie a vybavenie štyroch zariadení pri verejnom obstarávaní, čím uprednostnil vopred vybranú spoločnosť a porušil zákon.

Okrem diskriminačných kritérií, ktoré tendru vyčítali konkurenčné firmy, problémom bola aj cena prístrojov. Nemocnicu ultrazvuky vyšli údajne takmer dvojnásobne drahšie. Štyri ultrazvuky nakoniec košická nemocnica obstarala za viac ako 400-tisíc eur, podľa znalkyne sa dali nakúpiť za polovičnú cenu.

Predražený tender

Na podozrenie z predraženého tendra v košickej nemocnici upozornila v lete 2015 mimovládna organizácia Via Iuris. Súťažné podklady si vtedy prevzalo trinásť firiem, ponuku však predložila len jedna z nich, ktorá napokon aj vyhrala.

Konkurenčné firmy reagovali zaslaním 58 otázok adresovaných nemocnici, v ktorých spochybňovali údajne diskriminačne nastavené kritériá, napríklad ovládanie všetkých funkcií ultrazvuku pomocou podsvietených, aktívnych tlačidiel a prídavného dotykového LCD displeja, či vybavenie ultrazvuku štyrmi otočnými kolieskami s brzdiacim mechanizmom.

Jeden z prístrojov pre rádiologické oddelenie stál takmer 92-tisíc eur bez DPH. Via Iuris poukázala na to, že nemocnica v českom Vsetíne kúpila kvalitnejší prístroj značky Phillips za 51-tisíc eur bez DPH.

01 - Modified: 2023-07-31 16:43:46 - Feat.: 1 - Title: Veľká Kočnerova kauza mieri pred súd: Obžaloba opisuje, ako mal s kumpánmi vytiahnuť zo štátu milióny eur 02 - Modified: 2023-08-05 22:06:05 - Feat.: 1 - Title: Kontroverzná veža snov na Štrbskom plese kopí dlhy. Ozdravný proces dostal stopku 03 - Modified: 2023-07-31 10:25:54 - Feat.: 1 - Title: Svedok z korupčnej kauzy Slotu stále nepozná trest, súd mal k dohode výhrady
01 - Modified: 2024-04-26 12:52:58 - Feat.: - Title: Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde 02 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-25 12:05:00 - Feat.: - Title: Rezort spravolivosti nežiadal Najvyšší súd o konkrétne spisy. Len záznamy o prerozdeľovaní, vraví Susko 04 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 05 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 21:47