Líder hnutia Republika Milan Uhrík. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Rušenie malých nemocníc ohrozuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti, tvrdí Uhrík

10.08.2023, 12:42
Autor:
TASRTASR

Uhrík nie je proti tomu, aby sa náročné úkony centralizovali do veľkých nemocničných centier, ak by k optimalizácii prišlo postupne.

Rušenie nemocničných oddelení a malých nemocníc na periférii ohrozuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti, ktorá je garantovaná ústavou. Preto hnutie Republika spustilo petičnú akciu s cieľom zastaviť rušenie nemocníc. V TASR TV to povedal predseda hnutia Milan Uhrík.

Postupná optimalizácia

Vláda odborníkov Ľudovíta Ódora by podľa neho nemala robiť žiadne kroky smerom k optimalizácii nemocničnej siete a zdravotnícku reformu nechať až na nasledujúcu vládu s mandátom od občanov.

image

Čo pred voľbami voliči potrebujú vidieť najviac?

Uhrík nie je proti tomu, aby sa náročné úkony centralizovali do veľkých nemocničných centier. Ak by k optimalizácii prišlo postupne, po rokoch a v kontexte premyslenej reformy, hnutie by ju podľa Uhríka automaticky neblokovalo.

V súčasnosti sa však podľa neho rušia aj pracoviská, kde je poskytovaná základná zdravotná starostlivosť. "Nesúhlasím s tým, keď chce niekto zrušiť malú nemocnicu, ako je napríklad vo Svidníku. Roky tie nemocnice fungovali, našli sa na ne zdroje," poznamenal. Na vidieku sa podľa neho už roky oslabuje aj ambulantná zdravotná starostlivosť, ktorej nedostupnosť často suplujú práve malé nemocnice.

Ak bude potrebné prijať akútne opatrenia napríklad na stabilizáciu pediatrických pohotovostí, poslanci z hnutia Republika podľa neho zvážia svoju podporu v parlamente prípadným návrhom ministerstva zdravotníctva.

image

Prieskum: Smer aj progresívci posilnili, Hlas za nimi začína pomaly zaostávať

Nesprávne opatrenia vlády

Na otázku, či vláda odborníkov nemá pokračovať v reforme zdravotníctva aj preto, aby bolo možné čerpať zdroje z plánu obnovy, Uhrík odpovedal, že vláda pretláča nesprávne opatrenia. "Je fascinujúce, že sa nestihlo to, čo sa stihnúť malo a tlačí sa dopredu, svojim spôsobom dosť násilne, čo by sa tlačiť nemalo. Napríklad rušenie nemocníc. A čo sa stihnúť malo, napríklad Rázsochy, sa ani nezačalo," vyhlásil.

Dotkol sa aj problémov s dofinancovaním samospráv v oblasti energií, ktoré by sa opäť mali začať riešiť po 15. auguste. Podľa neho sa dali vopred predvídať. Nájsť v štátnom rozpočte 108 miliónov eur, ktoré aktuálne samosprávy žiadajú na dofinancovanie energií, nevníma ako problém vzhľadom na tvorbu vysokých rezerv pri jeho koncipovaní.

01 - Modified: 2023-08-08 10:52:59 - Feat.: 1 - Title: Viaceré strany odmietajú zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a Špeciálneho trestného súdu
01 - Modified: 2024-04-24 07:09:11 - Feat.: - Title: Bolestivé zoznamy. Čakateľov pribúda, koľko dní sa čaká na operácie? 02 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 03 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 04 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov 05 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:12