Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. SNÍMKA: Tasr/j. KotianSNÍMKA: Tasr/j. Kotian
StoryEditor

NAKA zadržala exšéfa polície a člena Smeru Tibora Gašpara pre podozrenia z korupcie

11.08.2023, 07:51
11.08.2023, 13:41
Autor:
redredTASRTASR

Obvinený mal byť okrem Tibora Gašpara aj podnikateľ Norbert Bödör, ako uviedol pre médiá ich advokát Marek Para. Ten však zadržaný nebol, keďže je momentálne podľa Paru na dovolenke.

Kriminalisti NAKA zadržali bývalého policajného prezidenta a člena kandidátky Smeru v septembrových voľbách Tibora Gašpara. Informáciu priniesol ako prvý portál Aktuality.sk.

Zadržali aj vysokopostaveného expolicajta

Podľa portálu zadržali aj ďalšie osoby, medzi nimi aj bývalého vysokopostaveného policajta Romana Stahla, dôvodom má byť podozrenie z korupcie.

"Išlo o zadržanie bez domovej prehliadky, z čoho je jasné, že ide o sólo akciu Lipšicovej ÚŠP a Hamranovej NAKA. Žiadny príčetný sudca by im totiž na takúto „kovbojčinu“ nedal príkaz," napísal jeho syn Pavol Gašpar na sociálnej sieti. Doplnil, že podľa neho ide o "predvolebný cirkus".

Reakcia Fica

Fico označil zadržanie Gašpara za prejav zúfalstva a "chrapúnstva" NAKA a Úradu špeciálnej prokuratúry.

"Na takýto útok proti najsilnejšej opozičnej politickej strane šesť týždňov pred voľbami neexistuje žiadny iný dôvod, len poškodenie Smeru a pomsta Tiborovi Gašparovi za jeho usilovné odkrývanie špinavostí NAKA a ÚŠP," napísal Fico na sociálnej sieti.

Považuje to za "hrubý nedemokratický zásah" do priebehu volieb. Podľa neho dočasná úradnícka vláda a prezidentka Zuzana Čaputová prevzali "štafetu likvidácie opozície". Gašpar je na deviatom mieste kandidátnej listiny Smeru do parlamentných volieb.

Na tieto vyjadrenia reagovala samotná prezidentka, podľa ktorej tvrdenie, že dopredu vedela, či mala dať súhlas s akoukoľvek policajnou akciou, je "ďalšie nehorázne klamstvo Roberta Fica". "Zároveň chápe, že je pre neho nepredstaviteľné, že by polícia mohla fungovať bez politického riadenia, či zasahovania do jednotlivých prípadov," doplnil prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Podozrenie z korupcie

Tibora Gašpara zadržali v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti. Vyplýva to zo stanoviska Prezídia Policajného zboru.

"V skorých ranných hodinách v Nitrianskom kraji zasahovala Národná kriminálna agentúra. Počas akcie s krycím názvom Ezechiel 7 boli zadržané dve obvinené osoby R.S. a T.G., a to v súvislosti s podozrením z korupčnej trestnej činnosti," uviedlo policajné prezídium.

Vzhľadom k prebiehajúcim zaisťovacím úkonom, vrátane výkonu domovej prehliadky na základe príkazu sudcu pre prípravné konania, nie je podľa polície možné aktuálne poskytnúť žiadne bližšie informácie.

"Vo veci, v ktorej vykonáva dozor prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, vykonáva v súčasnosti úkony polícia, preto sa k nej nebudeme vyjadrovať," skonštatovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Obvinený mal byť okrem Tibora Gašpara aj podnikateľ Norbert Bödör. Ako uviedol pre médiá ich advokát Marek Para, podnikateľ zadržaný nebol, keďže je momentálne na dovolenke. Vypovedať by mohol začiatkom budúceho týždňa, termín sa dohaduje. Tibor Gašpar by mal vypovedať ešte v piatok.

Para: Je to akt pomsty

Gašparov advokát Marek Para hovorí o účelovom zadržaní a obvinení, "akte pomsty". V prípade nevidí žiadne nové skutočnosti. Polícia sa podľa neho opiera iba o výpoveď spolupracujúceho obvineného. Malo by podľa neho ísť "o poznatky prezentované v kauze Očistec".

"Tvrdia, že môj klient mal mať vedomosť, že niekto si pýta úplatky alebo teda, že Bernard Slobodník organizuje nejaké úplatky. Ale nekladú mu za vinu, že by niečo robil," uviedol pre médiá Para.

Zároveň zadržanie Gašpara vníma to ako politickú kauzu, „ako prekrytie závažnejších politických káuz,“ podľa jeho slov napríklad medializovaného vzťahu medzi sudkyňou Pamelou Záleskou a novinárkou Monikou Tódovou.

Portál Startitup.sk priniesol informáciu, že Gašpara aj Stahla obvinili zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie. „Skutky, pre ktoré sú stíhaní sa týkajú rokov 2015 až 2019,“ píše Startitup.

Má údajne ísť o prípady, kde v pozícii vyšetrovateľa pôsobil v rámci finančnej jednotky NAKA Stahl. Konkréne má ísť o kauzy Váhostav, Technopol a Doprastav.

01 - Modified: 2024-05-07 12:19:21 - Feat.: - Title: Parlamentný výbor o zmenách v polícii nerokoval, poslanci neschválili program 02 - Modified: 2024-05-07 12:48:10 - Feat.: - Title: Takmer tisícke škôl na Slovensku dnes hrozili bombou. Rozsah je extrémny, páchateľovi hrozí doživotie 03 - Modified: 2024-05-03 15:32:59 - Feat.: - Title: Prípad Kolíková: Prečo jej v skutočnosti idú po krku? 04 - Modified: 2024-05-02 07:59:53 - Feat.: - Title: Pri zmenách v NAKA bude snahou, aby prípady zostali rovnakým policajtom 05 - Modified: 2024-04-30 14:58:12 - Feat.: - Title: Opozícia spochybňuje dôvody odvolávania členov súdnej rady, Gašpar namieta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 22:09