Výsledok tretieho pokusu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky o otvorenie mimoriadnej schôdze parlamentu v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu v Bratislave. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Poslanci o situácii po zásahu NAKA nerokovali ani dnes, schôdzu neotvorili. Smer chcel zosadiť Hamrana

22.08.2023, 10:40
Autor:
TASRTASR

Premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený aj vedením rezortu vnútra, chcela strana Smer-SD zaviazať k okamžitému odvolaniu Štefana Hamrana z funkcie policajného prezidenta.

Mimoriadnu schôdzu k zásahu Národnej kriminálnej agentúry poslanci neotvorili ani v utorok. Plénum opäť nebolo uznášaniaschopné. O uznesení z dielne Smeru-SD, ktorý schôdzu inicioval, tak parlament nerokoval.

Smer-SD chcel, aby parlament konštatoval, že "po zásahu NAKA so súhlasom Úradu špeciálnej prokuratúry proti predstaviteľom Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Úradu inšpekčnej služby rezortu vnútra, prokuratúry a ďalším bezpečnostným orgánom a orgánom ochrany práva sa bezprecedentne prehĺbila ústavná a bezpečnostná kríza v Slovenskej republike".

image

Mimoriadnu schôdzu neotvorili. Rozpadnutá koalícia ju zablokovala, hovorí Fico

V uznesení sa tiež písalo, že Národná rada "so znepokojením upozorňuje NAKA a Úrad špeciálnej prokuratúry", že policajný zásah vyvolá v zahraničí vážne pochybnosti o fungovaní demokratického zriadenia na Slovensku. Zároveň chcela strana zaviazať prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby si plnila povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov, predstúpila pred parlament a informovala o situácii a opatreniach, ktoré prijala v rámci svojich právomocí.

Premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je poverený aj vedením rezortu vnútra, chcela strana zaviazať k okamžitému odvolaniu Štefana Hamrana z funkcie policajného prezidenta a k tomu, aby boli mimo výkonu služby postavení všetci obvinení vyšetrovatelia NAKA, tzv. čurillovci. Strana tiež chcela docieliť, aby riaditeľ SIS predložil správu o bezpečnostnej situácii vna Slovensku.

image

Mal by Hamran skončiť ako policajný prezident? HN sa pýtali politikov (anketa)

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie obvinila viacero osôb vrátane šéfov SIS a Národného bezpečnostného úradu. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

K situácii zasadla aj bezpečnostná rada. Prezidentka a premiér deklarovali, že žiaden prevrat sa nedeje a chod dotknutých inštitúcií je zabezpečený. Na vyvodenie zodpovednosti voči aktérom kauzy vidia priestor po tom, ako súdy a prokuratúry rozhodnú o zákonnosti trestných konaní.

01 - Modified: 2023-06-13 15:11:32 - Feat.: 1 - Title: Sme rodine chýba v programovom vyhlásení konkrétna pomoc s infláciou, pri hlasovaní sa zdrží 02 - Modified: 2023-05-27 12:35:56 - Feat.: 1 - Title: Kollár si počká na Programové vyhlásenie vlády, Šimečka vidí v pléne veľa populizmu 03 - Modified: 2023-05-14 14:29:28 - Feat.: 1 - Title: Matovič vyzval poslancov, aby hlasovali za návrh, ktorý oslobodí mamy od daní
01 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 02 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu 03 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 04 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 05 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 13:03