Šéf Smeru Robert Fico. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Publicista Hrabko o Ficovi: Rolu ústrednej postavy mu prisúdili iní, on ju len prijal

31.08.2023, 07:10
Autor:
TASRTASR

Šéf Smeru podľa Juraja Hrabka nie je sám osebe taký výnimočný politik, aby bol aj v roku 2023 ústrednou postavou celého volebného boja.

Politickou témou lídra Smeru Roberta Fica strany bývalej vládnej koalície prekrývajú svoju neschopnosť vládnuť, keďže volebné obdobie začínali s väčšinou 95 poslancov a končí sa predčasne pod vedením dočasne poverenej úradníckej vlády Ľudovíta Ódora. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Pripomenul Ficove problémy

Fico podľa neho nie je sám osebe taký výnimočný politik, aby bol aj v roku 2023 ústrednou postavou celého volebného boja.

"Rolu ústrednej postavy mu prisúdili iní, on tú úlohu len prijal. A potom sa pomocou svojej skúsenosti ústrednou politickou postavou reálne stal," skonštatoval Hrabko.

Pripomenul Ficove politické problémy a stagnujúce preferencie zo začiatku volebného obdobia, keď sa mu rozpadol poslanecký klub. Rastúce politické problémy však podľa Hrabka mali v tom období aj vládne strany a potrebovali silnú politickú tému.

"Keby iní politici a časť médií nemali Fica, museli by si ho vymyslieť," uviedol Hrabko s tým, že masívna medializácia sporov s vládnymi stranami preferencie Smeru oživila.

Až reálne hlasovanie voličov v septembrových voľbách však podľa neho ukáže, nakoľko úspešná bola predvolebná ponuka kandidujúcich subjektov, vrátane Smeru.

Kancelária prezidentky Zuzany Čaputovej potvrdila, že hlava štátu dá po voľbách poverenie na rokovania o zostavení vlády lídrovi najsilnejšej strany.

"Ak by nepoverila rokovaniami o zostavení vlády automaticky víťaza volieb, tak by išlo o ústup od ústavných tradícií," reagoval Hrabko s tým, že ide o zvyk, ktorý nie je právne záväzný. Zároveň pripomenul, že poverenie na rokovania o zostavení vlády a jej vymenovanie sú dve rôzne veci, pričom v týchto fázach kreovania novej vládnej moci je úloha prezidentky mimoriadne dôležitá.

Málo realistické ambície

Úradnícka vláda Ľudovíta Ódora ostáva pri moci až do vymenovania novej vlády, pripomenul Hrabko. Jej ambíciu presadiť v parlamente v posledných týždňoch pred voľbami legislatívne zmeny s cieľom pomôcť pediatrickým ambulantným pohotovostiam, prípadne vylepšiť trestné právo, považuje za málo realistickú.

"Nedokážem si predstaviť poslancov, ktorí krátko pred voľbami hovoria voličom, že im obmedzia prístup k zdravotnej starostlivosti," poznamenal.

Na margo vyhlásenia bývalého ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, že mieni v nadchádzajúcich prezidentkách voľbách kandidovať na post hlavy štátu, Hrabko povedal, že nebolo prekvapivé a nadväzovalo na predchádzajúce vyjadrenia tohto dlhoročného diplomata.

01 - Modified: 2024-05-08 13:12:16 - Feat.: - Title: Na Slavíne viali vlajky krajín, ktoré sú vo vojne. Fico kritizoval Európsku úniu, Žiga vzdával česť hrdinom 02 - Modified: 2024-05-08 10:48:42 - Feat.: - Title: Fico na Slavíne ostro kritizoval Európsku úniu. Hovoril o sklamaní a veľkom prejave slabosti 03 - Modified: 2024-05-07 12:11:17 - Feat.: - Title: Fico v Baku. Slovensko si robí zálusk na plyn z Azerbajdžanu, Saková hovorí o odstrihnutí od Ruska 04 - Modified: 2024-05-06 11:38:35 - Feat.: - Title: Fico odcestoval na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. Rokovať tam bude najmä o ekonomickej spolupráci 05 - Modified: 2024-05-05 11:45:56 - Feat.: - Title: Fico, Pellegrini a Danko majú dobrý vzťah, tvrdí predseda SNS. Gröhling hovorí o koaličnej kríze
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 04:10