Expremiér Eduard Heger. FOTO: TASR/Pavol Zachar SNÍMKA: Pavol Zachar
StoryEditor

Demokrati chcú iniciovať mimoriadnu schôdzu. Témou má byť zahraničná politika

04.09.2023, 11:39
Autor:
TASRTASR

Demokrati žiadajú, aby parlament prijal uznesenie, ktorým jasne zadefinuje, kam zahraničnopoliticky a bezpečnostne patríme a koho považujeme za bezpečnostnú hrozbu pre Slovensko.

Poslanci Národnej rady pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Demokrati chcú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze k téme zahraničnopolitického ukotvenia a smerovania Slovenska.

Žiadajú, aby parlament prijal uznesenie, ktorým jasne zadefinuje, kam zahraničnopoliticky a bezpečnostne patríme a koho považujeme za bezpečnostnú hrozbu pre Slovensko. Demokrati pripomínajú, že našou bezpečnostnou zárukou je členstvo Slovenska v Únii a NATO.

Na zvolanie schôdze je potrebné vyzbierať aspoň 30 podpisov od poslancov. Demokrati sa chcú dohodnúť na spoločnom postupe so stranami, s ktorými majú zhodu v zahraničnopolitickom smerovaní. Exminister obrany a podpredseda Demokratov Jaroslav Naď na pondelkovej tlačovej konferencii zdôraznil, že nie je možné byť neutrálnym.

Dodal, že Slovensko má vďaka členstvu v NATO jasné bezpečnostné a obranné garancie a voči členstvu v NATO a EÚ neexistuje žiadna alternatíva.

Naď zároveň kritizoval šéfa Smeru-SD Roberta Fica za vyjadrenia k téme nelegálnej migrácie. Exminister tvrdí, že štát má situáciu pod kontrolou a musíme si zvyknúť, že migranti sem budú prúdiť aj niekoľko rokov. "Vždy v lete budú prichádzať utečenci, v zime je ich menej, to je realita," dodal s tým, že v tejto oblasti nebude hrať hru Fica. Jediná možnosť, ako znížiť počet migrantov, je podľa Naďa ochrana vonkajšej hranice schengenského priestoru.

Mimoriadnu schôdzu chce iniciovať aj Smer-SD. Zaoberať sa chce témou nelegálnej migrácie. Smer-SD kritizuje situáciu v južných okresoch Slovenska. Obáva sa, že počet nelegálnych migrantov môže na Slovensku stúpať.

Predseda Demokratov Eduard Heger tiež informoval, že jeho poslanci podporia otvorenie mimoriadnych rokovaní NR SR k témam novelizácie Trestného zákona a stabilizácie pediatrov.

01 - Modified: 2024-04-11 14:15:33 - Feat.: - Title: Dúfajme, že billboard Demokratov nevideli ukrajinskí ministri, tvrdí publicista 02 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 03 - Modified: 2024-03-20 11:37:44 - Feat.: - Title: Za zrušenie ÚŠP hrozí Slovensku pozastavenie eurofondov a sankcia, tvrdia Demokrati 04 - Modified: 2024-03-12 11:23:52 - Feat.: - Title: Vláda chce z RTVS urobiť nástroj svojej propagandy, tvrdia Demokrati 05 - Modified: 2024-03-09 10:55:54 - Feat.: - Title: Demokratov do eurovolieb povedie Naď, nasledujú Hamran a Žitňanská
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:43