Minister zdravotníctva Michal Palkovič. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Situácia s pediatrami je kritická, zvolám krízové rokovania, vraví minister zdravotníctva

08.09.2023, 11:30
Autor:
TASRTASR

Na krízovom stretnutí plánuje rezort zdravotníctva rokovať o riešeniach s hlavnými odborníkmi, zástupcami nemocničného aj ambulantného sektora.

Situácia s pediatrami je kritická, minister zdravotníctva Michal Palkovič plánuje budúci týždeň zvolať krízové rokovania. Mrzí ho, že časť poslancov Národnej rady nepochopila, v akej kritickej situácii je pediatria. Uviedol to potom, ako sa ani v piatok nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu parlamentu k situácii s pediatrami.

"Musíme si zhodnotiť, že máme veľmi kritickú situáciu. Máme tu výpovede pediatrov. Časť Slovenska už ide na rozpisy, do konca roka budeme musieť rušiť pohotovosti, keďže sa vyčerpajú hodiny nadčasov, ktoré niektorí lekári v rámci pohotovosti absolvujú. Hrozí, že systém skolabuje," vyhlásil Palkovič.

image

Minister zdravotníctva chce ešte rokovať s poslancami o podpore schôdze k pediatrom

Na krízovom stretnutí plánuje rezort zdravotníctva rokovať o riešeniach s hlavnými odborníkmi, zástupcami nemocničného aj ambulantného sektora. Hľadať chcú také riešenia, aby sa vyhli opakovaniu situácie z konca minulého roka, keď pri rokovaní s lekármi vypršali všetky možné alternatívy riešenia. Hovoriť majú o tom, aké kroky navrhujú v tejto situácii odborníci.

Minister podotkol, že ak by mali k dispozícii alternatívne riešenia, už by ich realizovali. Pripomenul, že niektoré stabilizačné opatrenia aplikovali už v lete, ďalšie si vyžadujú aj zákony a ich zmenu. Na to už veľa priestoru vzhľadom na rétoriku niektorých poslancov nevidí. Dodal, že je tu však vidina zloženia nového parlamentu po septembrových voľbách. Po nich by sa podľa neho možno dalo predložiť návrhy na rokovanie nového parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-03-27 14:56:10 - Feat.: - Title: Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu k ústavnému zákonu pre medvede. Ide o kritickú situáciu, vraví 03 - Modified: 2024-03-28 09:27:16 - Feat.: - Title: Mestá majú prísť o pohotovosti. Týka sa to až 15 sídel 04 - Modified: 2024-02-19 15:02:42 - Feat.: - Title: Rušenie detských pohotovostí vstupuje do ťažkej fázy. Zavrú aj tie, ktoré fungujú, lekári a rodičia sa búria 05 - Modified: 2024-02-06 10:21:18 - Feat.: - Title: Vo funkcii predsedníčky Úradu pre dohľad končí Bláhová, nahradí ju exminister Palkovič
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 08:07