Primátor mesta Trenčín Richard Rybníček. FOTO: TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Rybníček: Mesto stojí za stavebným úradom v súvislosti s búraním v areáli Meriny

11.09.2023, 11:24
Autor:
TASRTASR

Budova v areáli bývalej Meriny bola tesne pred kolapsom a bola nerekonštruovateľná.

Vedenie mesta Trenčín plne stojí za stavebným úradom Trenčín v súvislosti s rozhodnutím zbúrať pamiatkovo chránenú budovu v areáli bývalej textilnej fabriky Merina. V pondelok o tom informoval primátor Trenčína Richard Rybníček.

"Mesto Trenčín v ničom nepochybilo. Odmietame byť obeťami nekompetentných a zlých rozhodnutí ústredných orgánov štátnej správy. Ak si štát v oblasti legislatívy o ochrane pamiatok neurobí poriadok, tak podobných situácií bude viac a štát sa bude báť o ďalšie pamiatky na Slovensku. Bude sa o ne báť preto, že nie je schopný prijať také zákony, aby skutočne chránili pamiatky," skonštatoval Rybníček s tým, že štát sa iba tvári, že pamiatky chráni.

image

Na Považí zbúral developer ďalší klenot. Ministerka predvlani pamiatku navštívila, teraz rezort nezareagoval

Ako dodal, budova v areáli bývalej Meriny bola tesne pred kolapsom a bola nerekonštruovateľná. "Pre mňa je dôležitá ochrana životov obyvateľov," zdôraznil primátor.

Podľa trenčianskeho viceprimátora Jána Forgáča tvrdenia pamiatkarov a ministerstva kultúry o tom, že o stave budovy a jej búraní nevedeli, nie sú pravdivé.

V auguste minulého roka vlastník budovy doručil stavebnému úradu v Trenčíne posudok, v ktorom sa konštatuje havarijný stav stavby a fakt, že budovu nie je možné opraviť, a žiada stavebný úrad vydať ústny príkaz na odstránenie stavby.

"Stavebný úrad posunul posudok Krajskému pamiatkovému úradu v Trenčíne. V októbri 2022 doručil KPÚ stavebnému úradu kontraposudok, v ktorom sa konštatuje, že stav budovy síce je havarijný, ale že je možné stavbu opraviť. Ústav súdneho inžinierstva následne vydal v júli tohto roku supervízorský posudok. Podľa neho bola stavba jednoznačne v havarijnom stave, nie je ju možné hospodárne opraviť a bezprostredne ohrozuje životy a zdravie osôb," zdôraznil Forgáč.

Stavebný úrad na základe posudku zastavil zabezpečovacie konanie a v zmysle zákona spustil konanie o odstránení stavby. Vlastník stavby podľa Forgáča 28. augusta kontaktoval pracovníčku stavebného úradu s tým, že v noci došlo k deštrukcii jednej z obvodových stien.

Po obhliadke za účasti statika zo Slovenskej technickej univerzity vydala pracovníčka stavebného úradu ústne nariadenie stavbu odstrániť. Ústne a o dva dni aj písomne o tom informovala KPÚ Trenčín.

Proti zbúraniu budovy protestovalo ministerstvo kultúry, pamiatkový úrad avizoval podanie na prokuratúru. V prípade začala z vlastnej iniciatívy konať Generálna prokuratúra.

01 - Modified: 2024-03-04 19:20:37 - Feat.: - Title: Správne posúdenie situácie alebo necitlivý verdikt? Svinstvo, arbitri nás cielene poškodili, soptil Rybníček 02 - Modified: 2024-01-25 13:55:39 - Feat.: - Title: Situácia v slovenských mestách je z finančného hľadiska napätá až neudržateľná, varuje Rybníček 03 - Modified: 2023-12-05 20:07:09 - Feat.: - Title: Ak Košice nezvýšia dane a poplatky, mestu hrozí nútená správa, varuje Rybníček 04 - Modified: 2023-09-07 11:46:01 - Feat.: - Title: Rybníček: Situácia s migrantmi na Slovensku vyvoláva napätie a obavy obyvateľov 05 - Modified: 2023-03-20 11:31:51 - Feat.: - Title: Rybníček chce pokračovať ako šéf únie miest, kandidovať vo voľbách do parlamentu nebude
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 08:12