Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Prezidentka sa pre podmienky platnosti miestneho referenda obrátila na Ústavný súd

11.09.2023, 17:49
Autor:
TASRTASR

Napadnuté ustanovenia sú podľa prezidentky v rozpore s rovnosťou volebného, respektíve hlasovacieho práva tým, že neodôvodnene diferencujú medzi hlasmi voličov v Bratislave a Košiciach na jednej strane a voličov v iných obciach na strane druhej.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa pre podmienky platnosti miestneho referenda obrátila na Ústavný súd Slovenskej republiky. Urobila tak v súvislosti so zmenami, ktoré sa prijali v rámci novelizácie viacerých zákonov súvisiacich s novou stavebnou legislatívou. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Napadnuté ustanovenia sú podľa prezidentky v rozpore s rovnosťou volebného, respektíve hlasovacieho práva tým, že neodôvodnene diferencujú medzi hlasmi voličov v Bratislave a Košiciach na jednej strane a voličov v iných obciach na strane druhej. Podľa slov Strižinca je hlava štátu presvedčená, že novelizačný predpis porušuje rovnosť volebného práva vo vzťahu k obyvateľom Bratislavy a Košíc, keďže ich hlasom v referende je priznávaná iná váha ako hlasom obyvateľov iných obcí.

image

Čaputová pripustila chybu vlády pri migrácii. Problém vidí v komunikácii

Hovorca pripomenul, že pozmeňujúcim návrhom sa v parlamente zmenil obsah novely a niektoré zmeny nesúvisia s pôvodným deklarovaným obsahom zákona. Stanovilo sa tak, že pre platnosť miestneho referenda má byť postačujúce, ak sa na ňom zúčastní rovnaký počet oprávnených voličov, ako sa zúčastnil na voľbách do mestského či miestneho zastupiteľstva, pričom podmienky v iných obciach ostali bez zmeny.

Navyše, podľa hlavy štátu ustanovenia schváleného znenia zákona porušujú princíp právnej istoty. Hovorí o retroaktívnom pôsobení, keďže kvórum potrebné na platnosť miestneho referenda v Bratislave a Košiciach sa odvíja od volieb do orgánov samosprávy, ktoré prebehli ešte pred prijatím napadnutých ustanovení.

Zmeny prijal parlament ešte v máji tohto roka. Cieľom malo byť podľa slov predkladateľov posilnenie volebného práva občanov v samospráve tým, že sa uľahčí a zefektívni mestské a miestne referendum.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:48