Sýrski utečenci, ktorí čakajú na chodbe Oddelenia cudzineckej polície Policajného zboru SR v Bratislave. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Je to drahé a nefunguje to. Ódor odmieta hermetické uzatváranie hraníc

13.09.2023, 16:00
Autor:
TASRTASR
  • Premiér Ľudovít Ódor poukazuje na Maďarsko, ktoré má podľa neho oveľa kratšiu hranicu a investovalo do jej ochrany peniaze na ploty, drony a vyslalo veľa policajtov aj z iných krajín.
  • Napriek tomu k nám prichádzajú migranti práve odtiaľ.

Hermetické uzatváranie hraníc nie je efektívne. Skúsenosti z Maďarska hovoria, že ide o riešenie s vysokými nákladmi, ktoré nezastaví príchod migrantov. Tvrdí to premiér Ľudovít Ódor.

Dodal, že Slovensko posilní hliadky na hraničných priechodoch a bude robiť aj náhodné kontroly. Za dôležité považuje nájsť európske riešenie na problém nelegálnej migrácie.

Príklad z Maďarska

"Skúšali to viaceré krajiny, je to veľmi drahý a neefektívny nástroj," povedal Ódor o pokuse hermeticky uzavrieť hranice.

Poukázal na Maďarsko, ktoré má podľa neho oveľa kratšiu hranicu a investovalo do jej ochrany peniaze na ploty, drony a vyslalo veľa policajtov aj z iných krajín. "Napriek tomu sú tu migranti, prišli z Maďarska práve cez hranicu, ktorá je strážená po celej dĺžke," zdôraznil.

image

Uzavrieť hranicu s Maďarskom je nemožné, nemáme na to personál, tvrdí Hamran

Slovensko má podľa Ódora s Maďarskom násobne väčšiu hranicu. "Museli by sme na to vynaložiť násobne väčšie prostriedky a migrantov by sme tu mali takisto ako ich majú Maďari, lebo neviete to hermeticky ustrážiť," povedal. 

Poukázal na to, že počas pandémie spôsobili uzavreté hraničné priechody rady a hospodárske škody. "Oveľa jednoduchšie riešenie je, ak vydržíme momentálne ešte pár mesiacov, keď migranti nepáchajú žiadnu trestnú činnosť, nechcú prísť na Slovensko, odchádzajú okamžite preč. Pre nás ako krajinu je to oveľa menej nákladné, oveľa efektívnejšie," vyhlásil premiér.

Hľadá sa európske riešenie

Sústrediť sa podľa neho treba na to, aby sa našlo aj európske riešenie. Za najefektívnejšie považuje chrániť schengenskú hranicu.

image

Primátor Šiah pre HN: Štátna polícia situáciu nezvláda, migrantov vypúšťa priamo na verejné priestranstvo

Ódor zopakoval, že poslanci parlamentu mali možnosť zrušiť povinnosť vydávania potvrdení pre cudzincov na Slovensku, no nestalo sa tak. Premiér nepovažuje za reálne, že by sa parlament vrátil k zmene zákona. Vláda preto rieši situáciu zvýšením kapacít.

Cudzinci si podľa neho môžu vybaviť potvrdenie na viacerých miestach na Slovensku. Podľa najnovších informácií je vo Veľkom Krtíši približne 150 cudzincov. 

01 - Modified: 2024-05-04 20:20:19 - Feat.: - Title: Demonštranti žiadajú vysťahovanie tábora migrantov v meste al-Amra 02 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách 03 - Modified: 2024-04-29 10:06:18 - Feat.: - Title: Pri gréckom ostrove Samos sa potopil čln s migrantmi, hlásia jednu obeť 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 05 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 01:36