Michal Šimečka a Robert Fico. FOTO: TASR/Koláž HN
StoryEditor

Prieskum AKO: Rozdiel medzi Smerom a PS je minimálny, Republika je na hrane parlamentu

14.09.2023, 22:11

Progresívne Slovensko sa pomaly doťahuje na prvý Smer. Do parlamentu by sa dostalo deväť strán.

Počas dnešného dňa spoznali Slováci už druhý prieskum volebných preferencií. Ten najnovší priniesla agentúra AKO pre reláciu TV JOJ Na hrane. Dáta zbierala od 5. do 11. septembra.

Výsledky prieskumu prinášajú mimoriadne tesný súboj o víťazstvo v parlamentných voľbách. Na prvom mieste ostáva Smer-SD (19,4 percenta), pomaly sa mu približuje druhé Progresívne Slovensko (18,2 percenta). Oproti augustovej sondáži sa rozdiel medzi oboma stranami zmenšil o 0,2 percentuálneho bodu.

image

Prieskum: Progresívci dosiahli najlepší výsledok od vyhlásenia volieb, Sulík by sa do parlamentu nedostal

Tretiu priečku si stabilne drží Hlas-SD (15,1 percenta). Pri strane Petra Pellegriniho nezaznamenala agentúra AKO takmer žiadnu zmenu preferencií.

-->​

Rozdiely v prieskumoch

Na štvrtom mieste sa umiestnila Sloboda a Solidarita (7,4 percenta), ktorá si oproti augustovému prieskumu polepšila.

Nasleduje koalícia OĽANO a priatelia spolu s ďalšími stranami, ktorá so ziskom siedmich percent balansuje na hranici zvoliteľnosti do parlamentu. Klasickým stranám stačí na prienik do zákonodarného zboru prekročiť päťpercentnú hranicu, koalície musia získať o dva percentuálne body viac.

Do parlamentu by sa ešte dostali SNS, KDH, Sme rodina a Republika.

Práve pri menších stranách vidíme najväčšie rozdiely medzi dnešnými prieskumami. Model agentúry NMS Market Research pre denník Sme poslal mimo parlamentu SaS, KDH aj koalíciu OĽANO. Odlišný výsledok je aj pri hnutí Republika. Zatiaľ čo NMS Market Research namerala odídencom od Mariana Kotlebu 8,3 percenta, v prieskume agentúry AKO majú preferencie len tesne nad hranicou zvoliteľnosti. 

Podľa riaditeľa AKO je za rozdielmi vo výsledkoch odlišná metodika, ktorú pri prieskumoch agentúry používajú.

Problémy pri koalíciách

Prieskum agentúry AKO naznačuje komplikovanú tvorbu novej koalície. Zároveň sa potvrdzuje vyjadrenie Petra Pellegriniho pre HNtelevíziu, že práve jeho strana Hlas by mohla byť jazýčkom na váhach. Inými slovami, bez Hlasu sa nová vláda zostaviť nepodarí.

Prvou možnosťou je, že by Pellegrini išiel do koalície so Smerom. V takomto prípade pri prichádzalo do úvahy vytvorenie trojlístka Smer, Hlas a SNS. Tieto tri strany by mali spolu len 67 mandátov a na parlamentnú väčšinu by potrebovali minimálne jedného partnera. Núka sa hnutie Sme rodina, Republika alebo KDH.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 16:26