Predseda hnutia Sme rodina a predseda NR SR Boris Kollár. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Sme rodina podporí mimoriadnu schôdzu k hraniciam, strana PS či Demokrati nie

16.09.2023, 13:31
Autor:
TASRTASR

Naď a Šeliga podotkli, že utečenci na Slovensko prichádzajú práve pre potvrdenia zavedené v minulosti stranou Smer-SD. Kollár apeluje na riešenia.

Nezaradení poslanci z mimoparlamentnej strany Demokrati nepodporia mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR k zatvoreniu hraníc s Maďarskom, ktorú inicioval Smer-SD. Avizovali to poslanci Juraj Šeliga a Jaroslav Naď na sobotňajšej tlačovej konferencii.

"My si urobíme domácu úlohu, budeme tam, ale otvárať schôdzu nebudeme," vyhlásil Naď. Iniciatívu Smeru-SD označil za pokračovanie strašenia. Situácia s migrantami sa podľa jeho slov upokojuje.

Naď a Šeliga zároveň podotkli, že utečenci na Slovensko prichádzajú práve pre potvrdenia, ktoré zaviedol v minulosti Smer-SD. Pripomenuli, že súčasná vláda sa snažila tieto "papieriky" zrušiť na mimoriadnej schôdzi NR SR, na ktorej sa poslanci Smeru-SD neprezentovali.

image

Starosta Vajnôr o obavách z migrantov: Stretávať skupiny neznámych ľudí v uliciach a parkoch nebývalo zvykom

Šeliga hovorí o pokrytectve. Líder Smeru-SD Robert Fico sa podľa neho takto snaží pred voľbami prekryť iné veci. Podčiarkol, že situáciu s nelegálnou migráciou a ochranu hraníc rieši vláda, polícia aj ozbrojené sily. "Je to hra. Mali by sme sa sústrediť na to, ako mobilizovať voličov a nie skákať Ficovi na lep," podotkol.

Demokrati na tlačovej konferencii zároveň odmietli vyjadrenia Smeru-SD týkajúce sa policajnej inšpekcie a vyšetrovania káuz a tvrdenia o politickom prepojení úradu inšpekčnej služby cez kandidátku Demokratov Natáliu Svítkovú. Jej manžel Juraj Svítok mal podľa Fica sexuálne obťažovať vyšetrovateľku Dianu Santusovú.

Demokrati to označili za klamstvo. Tvrdia, že Smer-SD zavádzal vo viacerých otázkach týkajúcich sa vyšetrovania káuz. Pýtajú sa, odkiaľ má strana policajné nahrávky. Označili ich za nástroj Smeru-SD na manipulovanie verejnej mienky.

Mimoriadnu schôdzu Národnej rady NRSR k zatvoreniu hraníc v súvislosti s nelegálnou migráciou podporí aj hnutie Sme Rodina. Avizoval to Boris Kollár v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka iniciatívu Smeru-SD kritizoval a hovoril o pokrytectve. Nezaradený poslanec z jeho strany schôdzu nepodporí.

image

Ódor reagoval na situáciu s migráciou: Je potrebné hľadať európske riešenia

Kollár apeloval na riešenie situácie s nelegálnou migráciou. Preto jeho hnutie podporí aj mimoriadnu schôdzu, ktorú inicioval Smer-SD a ktorej cieľom je zaviazať vládu k obnove kontrol na hraniciach s Maďarskom.

Podľa Kollára sa tí, ktorí žijú v prihraničných oblastiach v Maďarsku, cez hranice dostanú. Podčiarkol, že kontrolovať by sa mali najmä kamióny a dodávky.

Šimečka hovorí o kampaňovej akcii Smeru-SD. Postup slovenského parlamentu a najmä Smeru-SD je podľa jeho slov pokrytecký.

Považuje za zjavné, že jedným z dôvodov zvýšeného tlaku nelegálnej migrácie sú tlačivá, ktoré zaviedla ešte vláda Smeru-SD. Podotkol, že problém treba riešiť najmä v Maďarsku a na vonkajšej Schengenskej hranici.

01 - Modified: 2024-05-10 08:04:31 - Feat.: - Title: V parlamente začala diskusia k odvolávaniu Šimkovičovej, prihlásilo sa 13 rečníkov 02 - Modified: 2024-05-10 07:48:00 - Feat.: - Title: Diskusia k Dolinkovej sa skončila. Podľa opozície má odísť aj Šimkovičová, rokovanie pokračuje 03 - Modified: 2024-05-09 20:10:31 - Feat.: - Title: Slovenskou a európskou hymnou si poslanci pripomenuli Deň Európy 04 - Modified: 2024-05-09 15:42:39 - Feat.: - Title: Návrh na odvolanie Šimkovičovej budú v piatok preberať až do prerokovania 05 - Modified: 2024-05-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Do eurovolieb mení Matovič stratégiu. Jeho hnutie vynovilo web, chodí po regiónoch a má 24-stranový program
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 17:04