Budova staršieho poľnohospodárskeho družstva, kde objavili väčšie množstvo odpadu i rádioaktívneho a výbušniny v Nedožeroch-Brezanoch. FOTO: TASR/Alexandra Moštková
StoryEditor

Muža, ktorý mal skladovať rádioaktívny odpad na družstve pri Prievidzi, vzal súd do väzby

21.09.2023, 12:07
Autor:
TASRTASR

Obvinený je podľa trenčianskej krajskej prokuratúry stíhaný pre prečin neoprávneného nakladania s odpadmi.

Okresný súd Prievidza vo štvrtok vzal do väzby muža, ktorý mal skladovať v areáli staršieho poľnohospodárskeho družstva v Nedožeroch-Brezanoch v okrese Prievidza väčšie množstvo odpadu vrátane rádioaktívnych materiálov či výbušnín. Informovala o tom Andrea Vodičková z Krajského súdu Trenčín.

Väzobné stíhanie

Obvineného vzal súd do väzby z dôvodu, že môže pokračovať v trestnej činnosti. "Prokurátor Okresnej prokuratúry Prievidza podal na Okresný súd Prievidza v stredu návrh na vzatie do väzby obvineného Ondreja L. a to z dôvodu, že obvinený bude pokračovať v trestnej činnosti," uviedol hovorca Krajskej prokuratúry Trenčín Marián Sipavý.

Obvinený je podľa neho stíhaný pre prečin neoprávneného nakladania s odpadmi. "Podrobnejšie sa ku skutku z dôvodu, že prípravné konanie je neverejné, prokuratúra nebude bližšie vyjadrovať," doplnil.

Rádioaktívne materiály už identifikovali a odobrali špecialisti z Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a to po odstránení výbušných materiálov v areáli vojskom, potvrdila hovorkyňa spoločnosti Miriam Žiaková. "Naši špecialisti na mieste identifikovali 32 sklenených fľašiek, ktoré obsahovali v pevnom aj kvapalnom skupenstve 2,5 kilogramu rádioaktívnych materiálov," priblížila.

image

Prokurátorka podala v kauze vraždy Daniela Tupého obžalobu na advokáta Adama Puškára

Thórium a urán

Špecialisti podľa nej detegovali rádionuklidy 232 Thórium a 238 Urán, po identifikácii ich v špeciálnych certifikovaných obaloch transportovali do Jadrovej a vyraďovacej spoločnost na ďalšie nakladanie. Žiaková ubezpečila, že materiály vo všeobecnosti pre obyvateľov v okolí neboli rizikom, žiarenie nedosahovalo hodnoty, ktoré by reálne mohli ohroziť zdravie obyvateľstva.

"Všetok identifikovaný rádioaktívny odpad bol odvezený, nateraz nemáme vedomosť, že by sa tam ešte nejaký rádioaktívny odpad nachádzal. Ak by sa tak stalo, príslušné orgány nás oslovia s požiadavkou na súčinnosť a v takom prípade by sme postupovali rovnako a zabezpečili bezpečný odvoz a likvidáciu rádioaktívneho odpadu," dodala Žiaková.

Väčšie množstvo odpadu vrátane nebezpečných chemických látok rádioaktívneho materiálu a výbušnín našli policajti v priestoroch družstva ešte v pondelok.

S vyšetrovaním začala enviropolícia z dôvodu, že tam malo dochádzať k porušovaniu predpisov v oblasti nakladania s odpadmi, čo sa aj potvrdilo, uviedol riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru Mário Kern. Nevylúčil, že v závislosti od ďalších nálezov polície, muža obvinia i z ďalších trestných činov.

Odpad sa v objekte nachádza už dlhšiu dobu, muž mal na nakladanie s odpadmi povolenia. Zásah vykonávajú enviropolicajti v spolupráci s hasičmi, armádou a kontrolnými chemickými laboratóriami.

01 - Modified: 2023-09-18 16:28:08 - Feat.: 1 - Title: Enviropolicajti našli pri Prievidzi rádioaktívny materiál
01 - Modified: 2024-04-29 06:00:00 - Feat.: - Title: Hrozí nám ďalší Černobyľ? Rádioaktívne odkalisko z dôb Sovietskeho zväzu môže ohroziť milióny ľudí 02 - Modified: 2024-04-02 08:04:12 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zadržalo výbušniny poslané z Ukrajiny cez Európsku úniu vrátane Slovenska 03 - Modified: 2024-03-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Oceánske dno sa mení na obrovské svetové smetisko. Jedinečný ekosystém ničia mikroplasty, ale aj tony rádioaktívneho odpadu 04 - Modified: 2024-03-05 12:01:46 - Feat.: - Title: Muža, ktorý mal skladovať nebezpečný materiál, obvinili z ďalšieho činu 05 - Modified: 2024-03-01 12:00:00 - Feat.: - Title: USA po studenej vojne pochovali jadrový odpad. Klimatické zmeny ho môžu odhaliť, vedci bijú na poplach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 08:13