Robert Fico SNÍMKA: Miroslav GruberSNÍMKA: Miroslav Gruber
StoryEditor

Prezidentka naťahuje vymenovanie vlády, pomáha tým čurillovcom, tvrdí Fico

14.10.2023, 15:55
Autor:
TASRTASR

Predseda strany Smer poukazoval na čurillovcov, ktorí sa podľa neho snažia zlikvidovať dôkazy. V tejto súvislosti mieril na list a pustil nahrávky, ktoré majú dokazovať praktiky na Úrade inšpekčnej služby.

Prezidentka Zuzana Čaputová naťahuje vymenovanie novej vlády, tvrdí to predseda Smeru-SD Robert Fico. Blokovať ju má vyjadreniami o odbornosti ministrov. Fico za tým vidí pomoc obvineným vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry, tzv. čurillovcom.

Pýta sa, čo má prezidentke priniesť. "Ak nemá byť niekto z kandidátov členom vlády, tak nemohol byť ani zvolený sa poslanca Národnej rady SR. Veď poslanec parlamentu je vyššie, ako je člen vlády. Tak, ak je dobrý na poslanca, musí byť dobrý aj za člena vlády," poznamenal líder Smeru-SD.

image

Už to pochopte, že Smer nie je bruselská sociálna demokracia, odkazuje Fico európskym socialistom

Budúca koalícia je podľa Fica aktuálne v štádiu pripomienkovania koaličnej zmluvy. "Neobmedzuje nás nijakými údajmi, pre ktoré by sme to nemohli podpísať.

Predpokladám, že sa dohodneme s koaličnými partnermi na spoločnom postupe v najbližších hodinách a dňoch," priblížil Fico. Doplnil, že po podpise koaličnej zmluvy pôjde za prezidentkou aj s menami ministrov. Zopakoval, že nie všetko, čo sa zverejnilo v médiách, sedí. Má záujem postaviť vládu čo najskôr.

Fico zároveň na tlačovej konferencii poukazoval na čurillovcov, ktorí sa podľa neho snažia zlikvidovať dôkazy. Hlava štátu ich spolu s premiérom Ľudovítom Ódorom chránia, tvrdí Fico. V tejto súvislosti poukázal na list a pustil nahrávky, ktoré majú dokazovať praktiky na Úrade inšpekčnej služby.

image

Smútok za vládou, ktorú nikto nechcel

Predseda Smeru-SD tvrdí, že niektorí novinári sú zaťahovaní do spolupráce s čurillovcami. "Vedenie NAKA tri a pol roka obchodovalo informácie zo spisov s vybranými novinármi," povedal poslanec Robert Kaliňák (Smer-SD).

Označil to za korupciu, ktorá je vo veľkom rozsahu, je niekoľkonásobná a robená organizovaným spôsobom. "Došlo k prepojeniu policajnej mafie s mediálnou obcou," skonštatoval Kaliňák. Poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD) si myslí, že by do toho mala vstúpiť prokuratúra a mala by dať podnet na prešetrenie týchto únikov.

Fico reagoval aj na rozsudok v kauze daňového podvodu bývalého prezidenta Andreja Kisku. Považuje to za "strašnú hanbu". Kaliňák skritizoval mimoriadne zníženie Kiskovho trestu o 2,5 násobok.

Kancelária prezidentky Zuzany Čaputovej zároveň poskytla reakciu na dnešné vyjadrenia predsedu Smeru. "Nevyhnutnou podmienkou vymenovania vlády je doručenie mien nominantov, ktorí majú byť jej členmi. Robert Fico prezidentke doteraz žiadny takýto návrh nedoručil, takže prezidentka ani nemá čo odkladať," uvádza.

Zároveň dodáva, že pri kreovaní novej vlády prezidentka koná striktne v súlade s ústavou a jej postup bol doteraz vecný a profesionálny. Na rozdiel od Roberta Fica, ktorý opäť prešiel do útoku. Keď bude mať prezidentka zoznam nominantov k dispozícii, má právo a aj povinnosť sa s menami oboznámiť a pokiaľ nebudú vážne prekážky, vládu vymenuje.

01 - Modified: 2023-10-13 09:49:33 - Feat.: 1 - Title: Zmena pôvodných plánov z čias Fica aj Sulíka. Belgičanov pod Poľanou nahradia Nemci 02 - Modified: 2023-10-12 18:01:32 - Feat.: 1 - Title: Hlas-SD si nie je vedomý odklonenia sa od spoločných hodnôt, verí že Európski socialisti rozhodnutie zmenia 03 - Modified: 2023-10-11 13:37:00 - Feat.: 1 - Title: Fico bude štvrtýkrát premiérom, chce riešiť dezolátny stav. No minister financií ho varuje pred najhorším 04 - Modified: 2023-10-11 09:38:28 - Feat.: 0 - Title: Lídri strán podpísali Memorandum o porozumení. Rozdelili si ministerstvá, Fico bude premiér 05 - Modified: 2023-10-11 11:23:56 - Feat.: 1 - Title: Fico, Pellegrini a Danko si rozdelili posty vo vláde. Smer má premiéra, Hlas najviac ministerstiev
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 03 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 02:43